Kekerapan Pengeluaran KWSP : 6.1 juta rakyat Malaysia mungkin miskin apabila mereka bersara

Finance Minister Tengku Zafrul Aziz. IMAGE: Free Malaysia Today / Bernama

Rakyat Malaysia mungkin mendapati diri mereka bekerja sepanjang hayat mereka jika lebih banyak pengeluaran Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dibenarkan.

Sebelum ini, berikutan wabak itu, rakyat Malaysia boleh membuat pengeluaran KWSP untuk meningkatkan sedikit tekanan kewangan yang mereka hadapi. Menurut Menteri Kewangan Malaysia Tengku Zafrul Aziz, ahli KWSP mampu mengeluarkan sehingga RM71,000  setiap seorang di bawah program i-Lestari, i-Sinar, dan i-Citra, yang berjumlah sehingga RM101 bilion. 

Kini, terdapat gesaan untuk mengeluarkan RM10,000 sekali sahaja untuk mangsa banjir selepas kesan buruk banjir yang melanda negara baru-baru ini. Menteri kewangan sejak itu menjelaskan bahawa dana KWSP tidak seharusnya menjadi cara untuk mengatasi kesusahan ini, dengan mengambil kira bahawa dana itu akhirnya bertujuan untuk persaraan.

Beliau menyatakan bahawa seseorang individu memerlukan sekurang-kurangnya RM240,000  untuk membiayai persaraan mereka selama 20 tahun, walaupun mereka perlu hidup dengan kira-kira RM1,000 sebulan.

Di manakah kita berdiri sekarang?

Mengambil kira keadaan itu, pakar ekonomi Prof Dr Barjoyai Bardai mendedahkan bahawa 6.1 juta ahli KWSP di bawah umur 55 tahun mempunyai simpanan kurang daripada RM10,000 untuk persaraan mereka. Ini bermakna hampir separuh daripada keseluruhan ahli KWSP mungkin mempunyai simpanan kira-kira RM15,000 hingga RM20,000 pada masa mereka bersara. Ini adalah satu lonjakan besar daripada sebelum wabak, apabila hanya 28 peratus ahli mempunyai simpanan yang sangat rendah dalam KWSP mereka.

Mengambil dari masa depan.

Menteri kewangan menegaskan dengan membenarkan pengeluaran setiap kali bencana berlaku, tujuan simpanan persaraan tidak akan dapat direalisasikan. Tambahan pula, simpanan median kumpulan B40 adalah pada RM1,000 seperti yang sedia ada. Jika kadar ini diteruskan, ahli kumpulan B40 hanya mempunyai RM4 untuk dibelanjakan setiap bulan selama 20 tahun.

Lihat Juga :   Inilah Cara Anda Boleh Semak Status Pendaftaran Pemilih Anda Menjelang PRU15

Malah bagi mereka dalam kumpulan M40, simpanan median mereka sebanyak RM25,000 membolehkan mereka hanya RM104  setiap bulan selama 20 tahun.

Setakat ini, bantuan daripada kerajaan telah diberikan kepada mangsa banjir dalam bentuk bantuan kewangan dan diskaun untuk membaiki kereta yang rosak. Walau bagaimanapun, satu lagi pengeluaran KWSP tidak digalakkan.

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!