6 Laptop Terbaik untuk Pelajar Kolej

huawei matebook D15

Buat masa sekarang, kos pengajian dan pembelajaran adalah mahal . Selain pinjaman pelajaran, kos perumahan dan perbelanjaan seharian yang perlu disediakan, anda juga wajib mempunyai alatan/keperluan seperti komputer, telefon pintar dan komputer riba. Oleh kerana semakin banyak pendidikan tinggi kita dibuat secara dalam talian, mendapatkan laptop terbaik untuk pembelajaran di kolej menjadi semakin kritikal. Kita mesti dapat membuat keputusan yang baik yang seimbang di antara keperluan dan bajet yang ada. A

Berikut adalah beberapa laptop terbaik atau komputer riba terbaik untuk pelajar kolej hari ini jika anda mencari idea sebelum anda membuat keputusan untuk membeli 1 laptop sama ada untuk diri anda sendiri sebagai pelajar kolej atau anda merupakan penjaga kepada pelajar kolej.

Cadangan kami ini adalah berdasarkan kepada penilian kami sendiri hasil daripada ujian / penggunaan sendiri. Dan sebagai makluman, cadangan kami ini juga bukan hanya berdasarkan penggunaan laptop untuk membuat kerja-kerja biasa seperti penggunaan microsoft word dan internet sahaja, tetapi ianya termasuk juga penggunaan untuk bermain game, membuat design, dan lain-lain lagi. 

Berikut adalah laptop terbaik untuk kegunaan pelajar.

1. HP PAVILION 14

Komputer riba pelajar terbaik untuk kebanyakan orang.


HP PAVILION 14

shopeelazada malaysia

Kami berpendapat bahawa untuk sebilangan besar pelajar, komputer riba pelajar terbaik yang ada sekarang adalah HP Pavilion 14. Menggabungkan spesifikasi serba lengkap, yang merangkumi CPU Intel Core i5-8250U generasi ke-8, Intel UHD Graphics 620 GPU, RAM 8GB dan SSD 256GB, bersama reka bentuk yang sederhana namun bergaya dan skrin yang tajam, untuk wang yang anda tidak dapat menjalankan Windows 10 dengan lebih baik.

Kualiti binaan sistem juga bagus, dan anda juga mendapat port HDMI, USB Type-C dan rangkaian khusus, yang bermaksud bahawa menghubungkan mesin di asrama atau di kelas adalah mudah. Jangka hayat bateri boleh digunakan hingga 11 jam, dan mesin-mesinnya sudah terpasang dengan salinan Windows 10 Home yang baru.

Komputer riba yang lebih murah dan lebih mahal boleh didapati dalam senarai ini, serta barangan dari Apple yang menjalankan macOS, namun, untuk tempat manis yang berpatutan, maka tidak perlu mencari HP Pavilion 14.

SPESIFIKASI

CPU: Intel Core i5-8250U generasi ke-8
Grafik: Intel UHD Graphics 620
RAM: 8GBS
Skrin: 14-inci (1,920 x 1,080)
Storan: 256GB SSD

KELEBIHAN

+ Spesifikasi kuat sepanjang masa
+ Kualiti binaan yang kukuh yang akan bertahan lama
+ Ruang simpanan dalaman yang besar

2. Lenovo ThinkBook 13s

Lenovo ThinkBook 13s

shopeelazada malaysia
Nama ThinkBook dikaitkan dengan komputer riba Lenovo yang direka untuk produktiviti. Ia mempunyai reka bentuk yang sederhana, ringan dan tahan lama, serta daya pemprosesan yang baik dan kelajuan SSD yang hebat. Ia juga dilengkapi Panel HDS Full HD IPS yang sangat detail untuk keperluan multimedia anda.

Generasi ini mempunyai beberapa ciri mewah untuk kemudahan dan keselamatan. Contohnya, butang kuasa yang berfungsi sebagai pengimbas cap jari supaya anda dapat menghidupkan dan log masuk pada masa yang sama, antara lain. Mereka juga menyertakan penutup kamera web mekanikal sederhana untuk menjamin privasi anda, yang merupakan sesuatu yang dimiliki oleh pesaing yang lebih mahal.

Walaupun harganya agak mahal, apa yang anda perolehi adalah prestasi yang boleh dipercayai dan tanpa kebimbangan untuk bertahun-tahun yang akan datang. Ditambah dengan pengalaman menaip yang mudah, pemilihan port yang baik dan hayat bateri (sekitar 9 jam), ia menghasilkan nilai yang hebat dan menjadikannya komputer riba yang amat anda perlukan.

SPESIFIKASI

Year Released 2019
Product Type Business Laptop
CPU : Intel Core 8th Generation, i5 / i7
GPU :  AMD RADEON 540X
RAM : 8GB – 16GB
Storage 256GB – 512GB SSD
Display Full HD (1920 x 1080p), 13.3-inch, IPS
Dimensions (mm) 307.6 (W) x 216.4 (D) x 15.9 (H) mm
Weight (kg) 1.32kg
OS Windows 10 Home
Battery Life 9 hours
Ports x1 USB-C, x2 USB-A, HDMI, 3.5mm audio jack

KELEBIHAN

+ Kualiti binaan premium
+ Hayat bateri pepejal
+ SSD pantas
+ Ciri keselamatan tambahan

KELEMAHAN
– Harga yang agak mahal
– Basic graphic card

3. Huawei Matebook D 15

huawei matebook D15

shopeelazada malaysia
Laptop / notebook dari Huawei ini juga boleh dikategorikan sebagai laptop terbaik bagi tahun 2020. Walaupun HUAWEI masih dikira sebagai “new player” di dalam kategori laptop / notebbok ini, tetapi dengan pelancaran MatebBook ini, ianya mampu mengancam produk-produk lain. Huawei menyasarkan untuk membuat ultrabook yang serupa dengan MacBook dengan melancarkan MateBook D 15. Dan mereka melakukannya dengan cukup baik, lebih-lebih lagi dengan harga yang sangat berpatutan. Komputer riba ini nipis dan ringan, dengan bezel nipis pada skrin 15,6 inci, menjadikannya kelihatan sangat premium. Selain kelihatan mahal, ia juga sangat bagus.

Mesin menggunakan CPU dan GPU AMD Ryzen, jadi mengekalkan prestasi pada beban normal bukanlah masalah besar. Hayat bateri 5.5 jam yang singkat harus diperhatikan, tetapi pengecasan USB-C akan menjadikannya cukup cepat. Ruang penyimpanan terhad pada produk yang ditawarkan, tetapi ini boleh ditingkatkan sehingga 512GB SSD + 1TB HDD storan. Selain itu, kami juga tidak suka dengan skrin kerana sudut pandangannya tetapi pada dengan harga yang ditawarkan,  kami rasa ianya boleh di anggap OK.

Sebagai bonus untuk pengguna telefon pintar Huawei, Huawei Share tersedia yang membolehkan anda berinteraksi dengan lancar dan menggunakan telefon anda di komputer riba. Sangat intuitif untuk digunakan, di mana anda boleh memanipulasi skrin telefon secara langsung di komputer riba anda, atau bahkan menyeret dan melepaskan fail dari UI telefon anda, tepat di skrin komputer riba anda. Sangat Hebat!

SPESIFIKASI

Year Released 2019
Product Type Casual Laptop
CPU AMD Ryzen 5 / 7
GPU AMD RADEON RX Vega 10
RAM 8GB
Storage (1TB HDD), 256 – 512GB SSD
Display Full HD (1920 x 1080p), 15.6-inch, IPS
Dimensions (mm) 357.8 (W) x 229.9 (D) x 16.9 (H) mm
Weight (kg) 1.53kg – 1.62kg
OS Windows 10 Home
Battery Life 5.5 hours
Ports x1 USB-C, x3 USB-A, HDMI, 3.5mm audio jack

KEBAIKAN
+ Harga bajet hebat
+ Pengecasan USB-C yang pantas
+ Kamera web pop timbul

KEKURANGAN
– Hayat bateri di bahagian yang lebih pendek
– Sudut pandang tidak bagus

4. Asus ROG Zephyrus G14
Untuk pelajar yang suk bermain permainan komputer (computer game). 

Asus ROG Zephyrus G14

 

shopeelazada malaysia
Notebook ini amat sesuai kepada mereka yang suka menggunakan notebook untuk urusan harian dan dalam masa sama menjadikan game console. Kami memasukkan Asus ROG Zephyrus ini sebagai salah salah satu laptop terbaik pada tahun ini. 

Zephyrus G14 direka dengan sempurna untuk sesiapa sahaja termasuk pelajar yang mencari komputer riba untuk kerja mereka dan dalam pada masa yang sama suka bermain permainan komputer kerana   harganya yang tidak terlalu tinggi. Ia menghasilkan prestasi yang sangat baik kerana menggunakan cip AMD Ryzen yang baru dan dioptimumkan dengan baik.

Sebab untuk pilihan bijak ini adalah kerana cip Ryzen yang lebih sejuk dan senyap. Suhu permukaan hampir tidak mencapai 42 ° C jika anda bermain game untuk jangka masa yang lama, yang juga dibantu oleh reka bentuk paip haba dalaman dan engsel ErgoLift.

Hampir menjadi keajaiban bahawa komputer riba permainan yang direka dengan ramping dan rapi ini sangat bagus untuk permainan, dan mempunyai papan kekunci yang selesa. Model kemasukannya dilengkapi dengan skrin WHz 60Hz, tetapi anda boleh menggunakan skrin Full HD 120Hz untuk pengalaman permainan yang lancar. Dan tentu saja, tidak perlu dikatakan bahawa ia juga sesuai ketika melakukan tugas biasa bukan permainan.

Hebatnya untuk komputer riba permainan, bateri boleh bertahan hingga 11.5 jam, yang secara semula jadi menjadikannya komputer riba yang baik di kolej.

SPESIFIKASI

Year Released 2020
Product Type Gaming Laptop
CPU AMD Ryzen 5 / 7 / 9
GPU NVIDIA GeForce GTX 1650 / 1650Ti / 1660 Ti / RTX 2060
RAM 8GB – 16GB
Storage 512GB – 1TB SSD
Display Full HD (1920 x 1080p) 120Hz / WQHD (2560 x 1440p) 60Hz , 14-inch, IPS
Dimensions (mm) 324 (W) x 222 (D) x 17.9 (H) mm
Weight (kg) 1.60kg
OS Windows 10 Home
Battery Life 11.5 hours
Ports x2 USB-C, x2 USB-A, HDMI, 3.5mm audio jack  

KELEBIHAN
+ Prestasi tinggi
+ Reka bentuk yang menarik
+ Kemudahalihan
+ Bateri tahan lama

KEKURANGAN
– Tiada sokongan Thunderbolt
– Tiada built-in kamera web

5. Acer Aspire 5

Komputer riba terbaik untuk pelajar di bawah RM3000

Acer Aspire 5

shopeelazada malaysia
Acer merupakan antara player utama di dalam dunia laptop / notebbok ini. Acer Aspire 5 adalah komputer riba bajet terlaris pada tahun 2020 ini. Dan sebab itu kami masukkannya sebagai antara laptop terbaik. Produk acer ini memang terkenal dengan harga yang rendah berbanding produk dari jenama lain. 

Acer ini datang dengan harga kurang dari RM3000 untuk basic model (anda boleh membuat upgrading jika anda mahu). Walaupun dengan model asas, ia mampu memenuhi keperluan pengkomputeran anda dengan baik, berkat chipset Intel Gen ke-10.

Oleh kerana Acer telah fokus untuk menawarkan dalaman yang baik untuk komputer riba ini, mereka telah melupakan casis logam dan reka bentuk canggih untuk badan plastik sederhana, yang mungkin tidak begitu kukuh. Kami juga tidak suka pada papan kekunci nya, kerana tidak terasa ketat atau tidak mudah untuk menaip. Namun, ia memiliki trackpad yang baik dengan pengimbas cap jari anda.

Nasib baik, skrin tidak mengecewakan dengan panel IPS 1080pnya, yang memuaskan untuk  digunakan untuk produktiviti, walaupun kecerahannya tidak setinggi yang sepatutnya. Anda juga mendapat jumlah port yang baik (3 port USB-A dan 1 port USB-C) dan jangka hayat bateri yang besar untuk wang anda. Secara keseluruhan, pilihan anggaran yang berpatutan yang membolehkan anda menaik taraf ke spesifikasi yang menyaingi mesin kelas atasan.  

SPESIFIKASI
Year Released 2019
Product Type Casual Laptop
CPU Intel 8th /10th Generation, i5 / i7
GPU NVIDIA GeForce MX250 / MX350 / Intel UHD Graphics
RAM 4GB
Storage 256GB – 512GB SSD
Display HD (1366 x 768p) / Full HD (1920 x 1080p), 14-inch, IPS
Dimensions (mm) 381.6 (W) x 263 (D) x 21.6 (H) mm
Weight (kg) 2.20kg
OS Windows 10 Home
Battery Life 9 hours
Ports x1 USB-C, x3 USB-A, HDMI, Ethernet, 3.5mm audio jack productnation

KELEBIHAN
+ Prestasi produktiviti yang mantap dengan kenaikan yang murah
+ Paparan yang lebih baik daripada anggaran
+ Papan kekunci dan pad sentuh yang selesa
+ Pilihan konfigurasi yang fleksibel
+ Mudah ditingkatkan

KEKURANGAN
– Bezel paparan masih tidak cukup kecil
– Lebih kecil daripada versi sebelumnya, tetapi masih banyak produksi

 

6. Apple MacBook Pro

Komputer riba kedua terbaik untuk pelajar kejuruteraan dan seni bina / design


macbook pro

 

 

shopeelazada malaysia

Komputer Apple telah lama dikaitkan dengan industri kreatif. Penulis, pengeluar video, dan content creator sering dilihat dengan logo Apple yang timbul pada peranti mereka. Walau bagaimanapun, Apple MacBook Pro membuat pilihan yang ideal untuk semua pelajar kolej juga. Perkara ini berlaku terutamanya jika anda sudah menggunakan iPhone atau peranti Apple yang lain. Sebab itu kami memasukkan senarai Macbook ini ke dalam senarai laptop terbaik 2020. 

Edisi terbaru MacBook Pro menampilkan paparan Retina 16 inci, storan 512GB, dan pemproses Intel Core i7. Touch Bar memberi anda akses mudah ke aplikasi dan jalan pintas lain, sementara Touch ID bermaksud boleh masuk ke komputer anda dengan cap jari anda. Ia dilengkapi dengan enam pembesar suara dan mempunyai jangka hayat bateri 11 jam. Terdapat juga empat port Thunderbolt 3 yang menerima sambungan Thunderbolt dan USB-C.

Selain perkakasan, macOS adalah sistem operasi penyelenggaraan yang mudah digunakan dan rendah. Kemas kini perisian boleh dibuat secara automatik, anda berisiko lebih rendah terhadap malware dan virus daripada pengguna Windows, dan perisian dapat dipasang dengan mudah melalui App Store. Sekiranya sebelum ini anda menggunakan PC Windows 10, anda akan senang mengetahui bahawa kebanyakan perisian kegemaran anda adalah cross platform, dan boleh dipasang pada komputer Mac.

SPESIFIKASI
CPU: Intel Core i5 8-quad-core Intel Core i5 hingga 10-gen Intel Core i7
Graphics: Intel Iris Plus Graphics atau Intel Iris Plus Graphics 645
RAM: 8GB hingga 32GBS
Skrin: 13.3-inci, paparan 2.560 x 1.600 piksel
Hardisk: 256GB hingga 4TB

KELEBIHAN
+ Reka bentuk yang sangat nipis

+ Prestasi yang luar biasa
+ Paparan Retina yang cantik

KEKURANGAN
– port terhad
– Harga yang agak mahal

Petua Memilih Laptop Terbaik untuk Belajar

Petua 1: Ketahui keperluan anda
Fahami keperluan dan tabiat peribadi anda. Pengeluar laptop atau komputer riba memasarkan pelbagai produk mereka ke pasaran pengguna yang berbeza. Kami mengesyorkan agar anda mendapatkan unit dengan spesifikasi yang pertengahan atau mahal dan bukannya menjurus kepada yang paing murah atau yang mempunyai spesifikasi rendah. Ini adalah kerana anda akan sangat bergantung pada komputer riba anda untuk menyimpan banyak maklumat untuk kerja kursus anda, yang akan menentukan nilai dan masa depan anda.

Namun, sebagai pelajar, anda dapat mengetahui anggaran/bajet anda dengan sebaiknya dan mendapatkan komputer riba yang paling sesuai. Oleh itu, jimatkan masa dan tanyakan pada diri anda soalan yang akan memberitahu pilihan anda. Cth. apa dan berapa banyak program yang anda gunakan, seberapa kerap anda menggunakan komputer riba dengan bateri, berapa kerap anda perlu membawa komputer riba keluar dan sebagainya.

Petua 2: Baca / tonton ulasan
Jangan terlalu yakin dengan iklan pemasaran yang disediakan oleh pengeluar komputer riba. Selain senarai cadangan kami, sumber pendapat lain yang baik adalah dari pengulas teknologi lain. Ini kerana setiap orang mempunyai pendapat masing-masing mengenai kriteria mana yang paling sesuai dengan pasaran.

Oleh itu, baca artikel ulasan teknologi atau tonton beberapa ulasan video di Youtube untuk analisis yang mendalam. Dengan cara ini, anda dapat memperoleh kelebihan dan kekurangan komputer riba yang lebih realistik. 

Anda juga boleh mendapatkan pendapat dari rakan, keluarga atau forum. Analisisnya mungkin tidak mendalam, tetapi memberikan gambaran keseluruhan mengenai apa yang diharapkan dari produk.

Petua 3: Fahami spesifikasi anda
Ketahui pelbagai spesifikasi komputer riba sekurang-kurangnya basic info supaya anda dapat memahami apa yang dilakukan oleh setiap spesifikasi untuk komputer riba, dan betapa pentingnya sebenarnya (bagi anda). Bergantung pada seberapa rajinnya Anda, cari komponen komputer riba seperti CPU, GPU dan memori untuk mengetahui spesifikasi yang dapat diterima untuk keperluan anda dan apa yang berlebihan.

Kami berharap anda dapat membuat keputusan yang baik untuk membeli notebook berdasarkan kepada penilaian kami ini. Walaubagaimanapun, ini merupakan pendapat peribadi kami hasil daripada penggunaan / testing terhadap beberapa unit notebook kami. 
Keputusan akhir adalah pada tangan anda. Selamat berjaya. 

Lihat Juga :   Cara Kosongkan Storage iCloud Anda

8 thoughts on “6 Laptop Terbaik untuk Pelajar Kolej

  1. bergantung kepada bajet dan penggunaan cik..
   tapi kalau kegunaan biasa … (bukan untuk gamming)
   spec seperti 8GB RAM, 512 GB Hardisk, i5 sudah memadai.

  1. bagi membuat kerja-kerja berkaitan editing dan video, saya ingin mencadangkan laptop yang dengan processor, RAM dan Graphic card yang sedikit tinggi. processor i7 & M1 adalah terbaik. Tetapi jika anda mempunyai limited budget.. mungkin boleh consider i5 processor.

 1. salam apakah laptop tebaik bagi pelajar sistem maklumat perniagaan?

  1. Waalaikumsalam
   Jika penggunaan cik adalah tidak melibatkan penggunaan aplikasi besar dan berat, maka saya cadangkan spesfikasi berikut. Spesifikasi ini adalah spec yang selesa untuk digunakan dan harga adalah tidak terlalu mahal.

   CPU : Intel i5
   RAM : 8GB
   Hardisk : 500GB/1TB
   Windows : Windows 10

   1. Laptop mana yg terbaik untuk student.. Saya masih higher form iaitu form 4.. Saya nak laptop longlast batery, for long term uses dan untuk performance mid range dah cukup rasanya 😅saya dah consider about huawei dmatebook 15 tapi bateri dan camera dia tak bagus.. Bajet saya sekitar rm 3.4K.. Help..

    1. Hi James,
     Untuk kegunaan tuan, spec saya cadangkan seperti berikut:
     CPU : Intel i5
     RAM : 8GB
     Hardisk : 500GB/1TB
     Windows : Windows 10

     Manakala untuk brand, saya sangat-sangat tidak mengalakkan membeli brand seperti Huawei MateBook,
     saya lebih suka mencadangkan kepada pelangan-pelangan saya untuk medapatkan brand seperti Dell, HP, Lenovo, & Apple.
     Harga mungkin sedikit mahal, tapi agak kurang bermasalah.
     terima kasih

Leave a Reply

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: