8 tarikan paling menakjubkan di Seoul

Jeju Island

Ibu kota kuasa Korea Selatan adalah bandar yang berbeza. Di sini, kuil Buddha berusia berabad-abad berdiri di samping bangunan pencakar langit berkilauan syarikat teknologi global. Istana dan muzium tradisional juga berkongsi ruang dengan papan iklan yang menunjukkan bintang K-pop bergelut dengan barangan mereka. Walaupun terdapat dikotomi, nampaknya terdapat keharmonian dalam tarikan berbeza di ibu negara. Ramai pengunjung juga menyatakan bahawa makanan dan pengangkutan di sekitar bandar adalah lebih murah daripada rakan sejawatannya di negara Asia Timur yang berdekatan.

Di Seoul anda akan temui beberapa tarikan indah yang anda tidak boleh ketinggalan! Tempat seperti Kuil Naksansa, Pulau Jeju dan banyak lagi. Teruskan membaca untuk mengetahui lebih lanjut.

1. Kuil Naksansa

Naksansa Temple
© Disediakan oleh Microsoft Travel (Shin hyun Getty Image)
Kuil Naksansa dan sekitarnya, menyediakan pemandangan yang menakjubkan dan pemandangan semula jadi yang anda tidak akan dapati di tempat lain.

Naksansa, atau Kuil Naksan, ialah kompleks kuil Buddha Korea di lereng Gunung Naksan yang tergolong dalam ordo Jogye Buddhisme Korea (juga dipanggil “Gunung Obongsan”). Ia terletak di Wilayah Gangwon, di bahagian timur Korea Selatan, kira-kira separuh jalan antara Sokcho dan Yangyang. Naksansa adalah salah satu daripada beberapa kuil di Korea dengan pemandangan Laut Jepun.


2. Pulau Jeju

Jeju Island
© Disediakan oleh Microsoft Travel (Ambir Tolang / EyeEm Getty Image)
Lawati pulau yang unik dengan pemandangan dan kehijauan yang menakjubkan, Pulau Jeju.

Terletak di Korea, pulau Jeju ialah sebuah pulau kecil yang merangkumi 1.83% negara. Walaupun saiznya, Jeju kini merupakan satu-satunya wilayah tadbir urus sendiri di Korea Selatan di mana ia dikendalikan oleh penduduk tempatan dan bukannya kerajaan. Pulau ini sesuai untuk mereka yang sukakan resort pantai dan landskap gunung berapi.


3. Gyeonghuigung

Gyeonghuigung
© Disediakan oleh Microsoft Travel (NGCHIYUI Getty Image)
Istana Gyeonghuigung ialah sebuah istana yang terletak di Seoul, Korea Selatan.

Istana Gyeonghuigung ialah istana kedua raja dan merupakan sebahagian daripada ‘lima istana besar’ yang dibina semasa Dinasti Joseon dan terletak di Seoul, Korea Selatan. Di kawasannya berdiri Muzium Sejarah Seoul dan Bangunan Tambahan Gyeonghuigung Muzium Seni Seoul. Istana ini pada asalnya dibina atas perintah Raja Gwanghae, raja kelima belas Dinasti Joseon, dan siap pada tahun 1623. Jambatan Geumcheongyo ialah jambatan batu yang dibina pada tahun 1619 semasa pemerintahan Gwanghaegun yang terletak di seberang sungai berhampiran pintu masuk ke Muzium Seoul. Sejarah. Sungai, yang dikenali sebagai Geumcheon, mengalir di antara jambatan dan Heunghwamun, pintu depan istana. Seekor jembalang diukir pada batu salah satu tiang berbentuk pelangi.

Lihat Juga :   Apple akan mengeluarkan dua produk baharu di WWDC 2022

4. Menara N Seoul

N Seoul Tower
© Disediakan oleh Microsoft Travel (SeanPavonePhoto Getty Image)
Di Gunung Namsan di tengah Seoul, Menara N Seoul ialah menara komunikasi dan pemerhatian.

N SEOUL TOWER ialah mercu tanda Seoul dan N SEOUL TOWER ialah tempat terbaik untuk menikmati pemandangan bandar. Ia juga merupakan menara gelombang radio universal pertama Korea, yang mula menyiarkan TV dan radio di kawasan metropolitan pada tahun 1969. Sebuah balai cerap digital dengan pemandangan panorama 360° dan 32 skrin LCD yang menggambarkan sejarah Korea disertakan dalam menara itu. Ini diletakkan di tingkat tiga Menara.


5. Taman Istana Changdeokgung

Changdeokgung Palace Gardens
© Disediakan oleh Microsoft Travel (PRANGKUL RUANGSRI Getty Image)
Istana Changdeokgung ialah taman rahsia yang terletak di timur Istana Gyeongbokgung di daerah Jongno-gu di Seoul.

Selepas Gyeongbokgung, yang dibina sebagai istana utama pada tahun 1395, Changdeokgung dibina sebagai istana sekunder. Kewibawaan Gyeongbokgung berkurangan semasa perebutan takhta antara putera raja dan pengikut. Pada tahun 1400, Raja Jeongjong yang ditabalkan oleh Putera Jeong-an memindahkan ibu kota ke Gaegyeong, ibu kota Dinasti Goryeo, atas premis kualiti geografi yang unggul, sebenarnya, untuk mengelakkan perebutan kuasa.

6. Deoksugung

Deoksugung
© Disediakan oleh Microsoft Travel (Sanga Park Getty Image)
Deoksugung, kompleks istana berdinding, pasti akan membuatkan anda berasa seperti berada dalam drama zaman.

Deoksugung ialah kawasan kediaman diraja berdinding di Seoul, Korea Selatan. Ia pernah dimiliki oleh maharaja besar dan diraja Korea semasa zaman empayar, lebih khusus lagi, Dinasti Joseon. Nama asalnya ialah Gyeongun-gung dan merupakan bangunan dua tingkat yang penuh dengan sejarah yang kaya.


7. Myeong-Dong

Myeong-Dong
© Disediakan oleh Microsoft Travel (Orpheus26 Getty Image)
Selamat datang ke Myeongdong, kawasan membeli-belah dan hiburan yang paling meriah di Seoul.

Pusat beli-belah, gedung membeli-belah, restoran dan kafe, kedai dan kedai di tepi jalan, serta gerai dan gerai penjual membentuk Pasar Myeongdong. Pasar Myeong-dong memerlukan sekurang-kurangnya satu hari untuk membeli-belah, tetapi ramai pengunjung kembali untuk keseronokan runcit Seoul tambahan.

Lihat Juga :   Miss Grand Malaysia Ulek Mayang mencuri hati dengan kostum menakjubkan yang menampilkan 7 patung

8. Muzium Negara Korea

National Museum Of Korea
© Disediakan oleh Microsoft Travel (Arapornp Getty Image)
Muzium sejarah dan seni terkemuka Korea.

Koleksi tetap muzium ini menempatkan kira-kira 12,000 item. Potongan-potongan ini mengisahkan orang Korea dari zaman prasejarah, ke Zaman Pertengahan, dan sehingga zaman moden. Galeri tetap juga menampilkan kaligrafi artistik dan lukisan yang diilhamkan oleh agama Buddha dan aspek budaya Korea yang lain. Pameran khas pada masa lalu memaparkan topik yang menimbulkan pemikiran seperti hubungan bersejarah China-Korea dan memerangi wabak pada akhir abad ke-14. Muzium ini juga merupakan pusat penyelidikan yang bukan sahaja mendalami arkeologi, tetapi juga bertujuan untuk menyebarkan maklumat budaya kepada khalayak kumpulan umur dan tahap pendidikan yang berbeza.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!