Apakah about:blank, dan Bagaimana Kita Nak Remove?

apa itu about blank

About:blank

What Is about:blank?

Sekiranya anda melihat “about: blank” di bar alamat web browser anda, anda akan melihat halaman kosong. About blank ini wujud dihampir semua browser seperti Google Chrome, Mozilla Firefox, Apple Safari, Microsoft Edge, Internet Explorer, dan browser lain.

Tidak ada yang masalah dengan about:blank. Ada orang yang ok sahaja dengan page : blank ini dan menjadikan sebagai laman utama mereka, dan memastikan penyemak imbas web mereka selalu dibuka dengan skrin putih kosong.

Sekiranya anda tidak suka jika web browser anda dibuka dengan about: blank ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara menghalangnya daripada berlaku.

Apakah itu about: blank?

About:blank adalah halaman kosong yang dibina dalam web browser anda. Bahagian “about:” alamat memberitahu penyemak imbas untuk menunjukkan halaman web dalaman. Sebagai contoh, di Chrome, anda boleh klik pada about:settings pada bar alamat untuk membuka halaman setting atau about:downloads untuk melihat senarai muat turun fail Chrome.

Apabila anda klik pada about:blank ke bar alamat dan tekan Enter, web browser anda akan memuat halaman kosong tanpa apa-apa di atasnya. Halaman ini bukan dari internet — laman web ini dimasukkan ke dalam penyemak imbas web anda.

 

Mengapa about:blank Berguna?

Banyak orang menggunakan: kosong sebagai halaman utama mereka. Ini memberi anda halaman kosong setiap kali anda membuka penyemak imbas anda.

Untuk mencapainya, yang harus anda lakukan adalah pergi ke setting browser anda anda dan katakan untuk membukanya dengan “about: blank” dan bukannya halaman web lain.

Lihat Juga :   Macam Mana Streamer Main Game Dan Dapat Duit

Penyemak imbas web juga boleh membuka halaman kosong about:blank jika browser tidak tahu apa lagi patut dipaparkan. 

 

Adakah Virus atau Perisian Kerosakan?

Halaman mengenai: kosong bukan malware atau perkara berbahaya. Namun, jika anda khawatir komputer anda mungkin mempunyai malware, kami sarankan untuk melakukan imbasan dengan program antimalware pilihan anda.

Kami menyukai Malwarebytes, dan kami mengesyorkan agar komputer anda diimbas dengannya. Versi percuma boleh melakukan imbasan manual dan menghapus perisian hasad. Versi Premium berbayar hanya menambah pengimbasan latar belakang automatik. Malwarebytes menyokong kedua-dua PC Windows dan Mac.

 

Bagaimana Anda Boleh Membuang : blank?

Anda sebenarnya tidak dapat membuang about: blank. Itu adalah sebahagian daripada web browser anda, dan selalu ada di dalamnya. Namun, anda boleh tidak melihatnya lagi jika anda tidak mahu.

Sekiranya anda selalu melihat about: blank setiap kali anda membuka web browser anda, dan anda lebih suka melihat halaman lain, yang harus anda lakukan ialah menukar halaman utama web browser anda.

 

Di Google Chrome, pergi ke menu> Setting. Scroll ke bawah ke bahagian “On startup” dan pilih “Open the New Tab page” atau hapus about:blank dari laman web yang dibuka pada permulaan dan pilih laman web kegemaran anda.

 

chrome about blank

Di Mozilla Firefox, klik menu> Options > Home. Pilih halaman utama yang anda inginkan untuk windows dan tab baru. Pastikan “about: blank” atau “Blank Page” tidak dipilih di sini.

firefox about blank

Di Apple Safari pada Mac, klik Safari> Preferences > General. Di bawah Halaman Utama, hapus “about: blank” dan masukkan halaman utama yang anda mahukan.

Lihat Juga :   Adakah anda berpuas hati dengan perkhidmatan jalur lebar anda Di Malaysia? Anda dijemput untuk mengambil bahagian dalam tinjauan kualiti jalur lebar SKMM.

about blank setting safari

Dalam penyemak imbas Edge berasaskan Chromium baru Microsoft, klik menu> menu > Settings > On startup. Pilih “Open a new tab” atau hapus about:blank dari senarai halaman yang Edge buka semasa anda melancarkannya.

about blank setting microsoft edge

Di Internet Explorer, anda boleh mengubahnya dari windows Internet Options. (Anda semestinya tidak lagi menggunakan Internet Explorer. Bahkan Microsoft mengesyorkan anda meninggalkan IE. Tetapi ada masih gunakan kerana masih diperlukan untuk beberapa aplikasi perniagaan lama dan perisian lama yang lain.)

Klik butang menu berbentuk gear dan pilih “Internet Options.” dan buang “about: blank” dari kotak halaman utama di bahagian atas home page. Masukkan alamat laman utama yang anda mahukan.

setting about blank internet explorer

 

Baca JugaCara Buka Banyak Akaun Gmail, Yahoo, Twitter dan Facebook Serentak dalam satu browser

 

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!