Adakah iPhone anda dibaiki dengan alat ganti rasmi? Kemas kini iOS baharu akan memberitahu anda.

baiki iphond

Kemas kini iOS yang akan datang akan memberitahu anda sejarah penyelenggraan untuk iPhone anda, termasuk jika ia mengandungi alat ganti rasmi atau komponen pihak ketiga yang “tidak diketahui”.

Pada hari Selasa, Apple menerbitkan dokumen sokongan baharu yang menggariskan ciri “bahagian iPhone dan sejarah perkhidmatan” yang datang ke iOS 15.2. Pengguna akan boleh pergi ke Settings > General > About untuk melihat panel maklumat baharu yang mengandungi sejarah baikpulih iPhone anda.

Fungsi paling penting dalam sejarah pembaikan ialah cara ia dapat mengesan jika iPhone mengandungi “bahagian bukan tulen.” Panel maklumat akan memaparkan simbol amaran bersama perkataan “Bahagian tidak diketahui.” Amaran yang sama akan digunakan jika iOS mengesan bahagian gantian yang sebelum ini digunakan dalam iPhone lain, komponen yang tidak berfungsi atau pemasangan yang tidak lengkap.

Ciri ini amat berguna jika anda membeli iPhone terpakai, kerana panel maklumat akan memberitahu anda dengan serta-merta jika peranti itu pernah dibaiki dengan bahagian yang boleh dipersoalkan.

Ciri ini juga mungkin mendorong perkhidmatan pembaikan pihak ketiga untuk mendapatkan komponen mereka daripada Apple dan bukannya pembekal yang tidak dibenarkan. Mulai tahun depan, Apple akan mula menawarkan kedai “pembaikan layan diri” yang akan membenarkan pengguna membeli alat ganti rasmi untuk iPhone dan Mac.

Kemas kini iOS 15.2 sedang dalam ujian beta. Apple menambah bahawa jika iPhone anda telah dibaiki dengan bahagian tulen, anda akan dapat mengetik komponen untuk melihat maklumat lanjut, termasuk tarikh perkhidmatan. “Jika bateri, paparan atau kamera tidak diganti, maka anda tidak akan melihat bahagian dan sejarah perkhidmatan,” kata syarikat itu.

Walau bagaimanapun, ciri sejarah pembaikan akan dihadkan oleh model iPhone anda. Pemilik iPhone 12 atau 13 akan melihat sejarah pembaikan untuk bateri, paparan dan kamera peranti mereka. Tetapi pelanggan iPhone 11 hanya akan dapat melihat bateri dan memaparkan sejarah pembaikan. Mereka yang mempunyai iPhone XR, XS, XS Max dan iPhone SE gen kedua hanya akan mempunyai akses kepada sejarah pembaikan bateri.

Lihat Juga :   OLED 'Virtual Ride' LG akan membuatkan anda berasa seperti anda berbasikal di luar rumah

Walaupun kedai pembaikan layan diri yang akan datang, Apple masih mengesyorkan agar pengguna melawati “penyedia pembaikan profesional dengan juruteknik bertauliah yang menggunakan alat ganti Apple tulen” semasa membetulkan iPhone mereka.

Dalam dokumen sokongan yang sama, Apple menambah: “Penggantian yang tidak dilakukan oleh Apple, pembekal perkhidmatan yang diberi kuasa atau juruteknik bertauliah mungkin tidak mengikut prosedur keselamatan dan pembaikan yang betul dan boleh mengakibatkan fungsi yang tidak betul atau keselamatan peranti keseluruhan.”

Walau bagaimanapun, Apple merancang untuk menjual alat pembaikan dan manual untuk iPhone 12 dan iPhone 13 sebelum berkembang kepada Mac yang dibina dengan cip M1 Apple.

Leave a Reply

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: