Akhirnya, akaun Facebook & Instagram Trump kembali dalam talian

Akaun Facebook dan Instagram rasmi bekas Presiden AS Donald Trump akhirnya pulih. Akaun itu sebelum ini digantung daripada kedua-dua platform selama lebih daripada dua tahun, berikutan peranan Trump dalam mencetuskan serangan 6 Januari 2021 ke atas Capitol AS.

Meta, syarikat induk Facebook dan Instagram, mengumumkan akan membatalkan larangan akaun Trump pada Januari. Sekarang, syarikat itu menunaikan janji itu.

Dalam satu pengumuman, Presiden Meta Global Nick Clegg berkata akaun bekas presiden itu tidak akan menimbulkan “risiko serius kepada keselamatan awam” lagi, seperti yang berlaku apabila platform menyekatnya.

Sepanjang karier politiknya, Trump telah mengumpulkan ramai pengikut di media sosial – terutamanya Twitter dan Facebook. Tetapi selepas rusuhan 6 Januari tercetus, beberapa media sosial secara serentak menyekat akaunnya.

November lalu, Ketua Pegawai Eksekutif Twitter Elon Musk menarik balik larangan Trump. Akaun Twitter Trump telah aktif sejak itu, tetapi dia belum tweet apa-apa lagi. Sebelum ini, Trump berkata dia tidak akan kembali ke Twitter dan memilih untuk berpegang pada platformnya sendiri, Truth Social.

Ketika berita ini ditulis, Trump mempunyai lebih 34 juta pengikut di Facebook dan 23.4 juta di Instagram. Di Twitter, akaunnya mempunyai lebih daripada 87.6 juta pengikut.

About Author

Lihat Juga :   Istimewa Hari Gaji CelcomDigi: Reload RM30 dan ke atas untuk mendapatkan Internet 10GB tambahan

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *