Anda kini boleh meminta polis untuk memeriksa rumah anda semasa anda balik kampung pada Raya ini

Volunteer Smartphone Patrol (VSP).

Dengan ramai yang sudah pulang ke kampung halaman masing-masing untuk cuti Hari Raya Aidilfitri memandangkan minggu terakhir Ramadan semakin hampir, pasti banyak rumah kosong pada masa ini. Syukurlah, anda yang bimbang untuk meninggalkan rumah tanpa pengawasan akan dapat meminta polis membuat rondaan di kawasan kejiranan anda dari semasa ke semasa, terima kasih kepada aplikasi yang dipanggil Volunteer Smartphone Patrol (VSP).

Tersedia di Apple App StoreGoogle Play Store dan Huawei AppGallery, aplikasi itu adalah lanjutan daripada program jangkauan komuniti Rakan Cop Polis Diraja Malaysia (PDRM). Ia membolehkan orang ramai melaporkan sebarang aktiviti yang mencurigakan, termasuk foto, video dan koordinat GPS.

Tetapi terdapat bahagian berasingan VSP yang dipanggil “Balik Kampung” yang membolehkan pengguna mengemukakan permintaan kepada polis untuk memeriksa rumah mereka. Untuk melakukan itu, anda hanya perlu mengisi borang, menunjukkan negeri anda, tarikh perjalanan dan alamat anda (sudah tentu). Bahagian yang terbaik adalah, perkhidmatan ini tidak terhad kepada musim Raya, tetapi boleh didapati pada bila-bila masa sepanjang tahun.

Perkhidmatan “Balik Kampung” pada aplikasi VSP ini bukanlah baharu dan telah wujud sejak sekurang-kurangnya 2017. Semakan pada aplikasi di App Store yang disiarkan pada Mei lalu menyatakan bahawa walaupun tiada pemberitahuan mengenai permohonan yang berjaya, polis telah menyemak di rumah pengguna tiga kali sehari, menghantar foto setiap kali. Unit peronda malah menghantar gambar pada hari terakhir untuk mengesahkan bahawa pengguna telah pulang ke rumah. Seorang lagi pengulas, juga pada bulan Mei, berkata polis akan membuat laporan dalam peti mel setiap hari.

Jadi begitulah: pada kali seterusnya anda melancong ke mana-mana—bukan hanya pulang ke kampung halaman semasa musim Raya—anda boleh meminta polis mengawasi rumah anda untuk ketenangan fikiran yang lebih.

Lihat Juga :   Rangkaian mudah alih terpantas di Malaysia sekarang ialah U Mobile, menurut Opensignal.

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!