Android 12 Nampaknya Seperti iOS; Beta Kini Tersedia

ANDROID 12

Semasa acara Google I / O, gergasi carian internet telah melancarkan Android 12 secara rasmi. Terdapat penekanan yang besar terhadap keselamatan dengan OS mudah alih baru ini, seperti yang berlaku untuk keseluruhan acara. Tetapi lebih daripada itu, versi baru Android ini sebenarnya kelihatan hampir sama dengan iOS. Dan nampaknya perubahan terbesar dalam Android 12 adalah di UI-nya.

android 12

Secara keseluruhan sistem reka bentuk baru dikenali sebagai Material You. Dan satu aspek perubahan UI ini adalah pelbagai elemen pemperibadian (personalisation elements).

Antaranya ialah apa yang disebut pengekstrakan warna. Ini membolehkan anda memilih kertas dinding pilihan anda. OS itu sendiri kemudian menentukan warna terbaik yang sesuai dengannya, dan menerapkannya ke seluruh OS sesuai dengan tema anda. AI digunakan dalam ciri ini bagi memastikan ianya berfungsi dengan baik .

Terdapat juga penambahbaikan pada gerakan dan animasi OS dengan Android 12. Contohnya, skrin telefon akan menyala dari “sleep” dengan cara yang berbeza bergantung pada cara ia dibangunkan. Di luar itu, elemen UI keseluruhannya lebih besar dan lebih terang.

Security Shortcut


Google juga telah memutuskan untuk memasukkan jalan pintas Privacy Dashboard shortcut di pemberitahuan. Ini membuatnya supaya anda dapat memeriksa device’s permissions anda dengan lebih mudah. Anda juga boleh memberikan dan membatalkan kebenaran dari sini.

Melanjutkan dengan fitur privasi dan keamanan, juga akan ada petunjuk saat kamera atau mikrofon telepon digunakan. Bahkan ada jalan pintas untuk memotong kebenaran semua aplikasi untuk menggunakannya.

Ciri Android 12 yang lain termasuk membolehkan telefon anda menjadi sebagai alat kawalan jauh untuk TV Android. OS juga akan mempunyai apa yang disebut Digital Car Key, yang serupa dengan Apple CarKey.

Lihat Juga :   Microsoft akan berhenti menjual Windows 10

Digital Car Key android 12

Sekiranya anda berminat untuk mencuba ciri-ciri ini, Google mengatakan bahawa beta untuk Android 12 tersedia mulai hari ini. Walaupun ini terhad untuk telefon bimbit Pixel milik syarikat, dan juga peranti terpilih dari 11 jenama.

(Sumber: Google [1][2])

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!