Apa itu Windows 10X dan Cara Mencubanya

windows 10x cara nak cuba

Apa itu Windows 10X?

Inilah yang perlu anda ketahui mengenai Windows 10X dan bagaimana anda boleh menggunakan Windows 10X sekiranya anda ingin mencubanya sekarang

windows 10x

Windows 10X adalah versi baru sistem operasi Windows 10 yang ditujukan terutamanya pada peranti dua skrin. Walaupun fokusnya adalah pada peranti dua skrin, sistem operasi juga boleh digunakan pada peranti satu skrin.

Pelan asal adalah untuk melancarkan Windows versi dual-skrin terlebih dahulu. Walau bagaimanapun, disebabkan oleh pengembangan peranti skrin dua agak perlahan untuk menjalankan Windows 10X, seperti Microsoft Surface Neo yang, maka pelancaran penuh kini ditangguhkan pada tahun 2021.

Walau bagaimanapun, versi skrin tunggal Windows 10X kini akan menjadi lebih dominan. Beberapa ciri / reka bentuk Windows 10X juga akan menjadikan cross-over menjadi versi utama Windows 10.

Jadi, inilah yang dapat anda harapkan dari versi baru Windows 10X, perubahan apa yang mungkin berlaku pada versi utama Windows 10, dan bagaimana anda boleh mencuba Windows ini.

 

1. Pengoptimuman Dua-Skrin

Fokus Windows 10X adalah pada peranti dua skrin, walaupun terdapat kelambatan / perlahan dalam pengeluaran dan pembangunan. Dalam persekitaran ujian Windows 10X (lebih lanjut mengenai ini di bawah), anda boleh mengalihkan aplikasi Windows dari skrin ke skrin dan mencuba versi 10-skrin Windows 10.

Sebahagian daripada pengoptimuman dua-skrin terletak pada interface. Anda boleh menyeret dan melepaskan tetingkap di antara skrin, menentukan layar mana yang ingin Anda buka aplikasi, atau menyeret aplikasi ke tengah layar dan melepaskannya sehingga menjadi satu screen yang besar. 

 

2. Aplikasi Windows 10X

Windows 10X akan menjalankan aplikasi dan program Windows 10, sama seperti Windows 10. biasa. Di samping itu, aplikasinya akan berjalan dalam persekitaran individual containers, yang bermaksud mereka diasingkan dari sistem operasi. Pengasingan aplikasi adalah penting bagi membantu kestabilan, mengurangkan kemungkinan berlakunya kerosakan, dan meningkatkan keselamatan peranti.

Lihat Juga :   Laptop Gaming Dell G15 Kini Tersedia dengan GeForce RTX 3050 dan 3050 Ti, Pada Harga Bermula RM 4,599

 

3. New Start Menu, New Taskbar, No Live Tiles

windows 10x

Windows 10X mempunyai Start Menu yang baru. Perubahan besar lain ialah Start Menu Windows 10X tidak menggunakan sebarang bentuk Live Tile. Microsoft memutuskan untuk menghapusnya.

Terdapat juga penambahan Taskbar baru. Taskbar adaptif merangkumi kedua-dua skrin ketika anda menggunakan Windows 10X dengan peranti dua-layar, menggunakan sekumpulan ikon aplikasi baru juga. Aplikasi berpusat pada Taskbar, yang merupakan perubahan yang baik dan sesuai dengan sistem operasi dua skrin. Jika anda suka gaya yang lama, anda juga boleh berbuat demikian. 

Cara Menguji Windows 10X

Download di sini

Anda boleh menggunakan Windows 10X untuk mencuba dengan menggunakan Microsoft Emulator dan versi Windows 10X awal. Anda harus ingat bahawa ini adalah beta version yang bermaksud ianya masih dalam pembangunan. Anda mungkin menghadapi pepijat, kerosakan, dan masalah lain.

1. Pasang Microsoft Emulator

Pertama, anda perlu memasang Microsoft Emulator. Microsoft Emulator boleh didapati dari Halaman Microsoft dan muat turun percuma.

Muat turun: Microsoft Emulator untuk Windows 10.

 

2. Muat turun Windows 10X Emulator Image

windows 10x

Sekarang, buka Microsoft Emulator. Microsoft Emulator akan mengimbas secara automatik untuk membina pratonton baru di Kedai Microsoft. Apabila menjumpai binaan pratonton, pilih versi terbaru, kemudian Pasang.

Anda mesti memasukkan kata laluan akaun Microsoft anda untuk mengesahkan muat turun dan menerima EULA. Kemudian, preview Windows 10X akan dimuat turun.

3. Periksa Hyper-V Dipasang
Sebelum menekan butang Mula, pastikan Windows Hyper-V diaktifkan.

Pertama, buka Menu Mula dan ketik command, kemudian pilih command prompt Sekarang, masukkan arahan berikut:

systeminfo.exe

scrool ke bawah dan cari bahagian Hyper-V Requirement. Sekiranya requirements menyatakan Ya, anda boleh terus ke bahagian seterusnya, # 4. Sekiranya requirements menyatakan Tidak, teruskan membaca bahagian ini untuk install Hyper-V.

Lihat Juga :   Windows 11 Free Upgrade kepada pengguna Windows 10

Cara termudah untuk memastikan installation Hyper-V dengan betul adalah menggunakan PowerShell.  Terdapat juga pilihan untuk memasang Hyper-V menggunakan Ciri Windows, tetapi ini tidak selalu berfungsi dengan baik.

Klik powerhell di bar carian Start Menu anda, klik kanan pada Best match pada menu diatas, dan pilih Run as Administrator.. Sekarang, masukkan arahan berikut:

DISM / Online / Enable-Feature / All / FeatureName: Microsoft-Hyper-V

Setelah arahan berjaya diselesaikan, simpan semua kerja yang anda, kemudian reboot semula sistem anda. Setelah sistem anda dihidupkan semula, anda akan menemui pilihan untuk Hyper-V di Start Menu.

4. Mulakan Emulator Windows 10X

Sebaik sahaja Hyper-V dipasang, anda boleh melakukan boot Windows 10X preview di Microsoft Emulator. Pilih preview build  dan tekan Start. Anda akan melihat konfigurasi telefon pintar dua skrin muncul, diikuti dengan bola berputar yang menunjukkan bahawa Windows 10X sedang dimuat.

Dari sini, anda bebas untuk meneroka binaan preview Windows 10X. Ingat, ini adalah preview untuk versi dua sistem operasi.

 

Baca Juga : Anda Kini Boleh Main Minecraft Percuma di Web Browser

Leave a Reply

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: