Apple AirTag Akhirnya Rasmi: Masuk Ke Malaysia Dengan Harga RM 149

apple airtag

 

Berita ini telah hangat diperkataan tidak berapa lama sebelum ini, dan ianya baru terungkap hari ini semasa acara Spring Loaded bahawa Apple telah memutuskan untuk melancarkan AirTag yang merupakan aksesori baru yang telah menggunakan platform Find My platform.

Direka untuk memenuhi standard IP67, peranti berbentuk bulat dengan badan keluli tahan karat mempunyai penutup yang boleh ditanggalkan yang membolehkan pengguna mengganti bateri CR2032 di dalam AirTag sendiri. Apple menyatakan bahawa bateri harus bertahan lebih dari satu tahun dalam penggunaan harian.

Secara dalaman, AirTag dikuasakan oleh cip Apple U1 yang membolehkannya menggunakan teknologi Ultra-Wideband (UWB). Apabila digunakan bersama dengan iPhone berkemampuan UWB seperti iPhone 11 dan iPhone 12, pengguna kemudian dapat mencari AirTag melalui ciri yang disebut Precision Finding yang memberikan panduan arah visualisasi lengkap dengan maklum balas suara dan haptik.

Apple juga menyatakan bahawa ketika seseorang menemui AirTag yang hilang, mereka dapat menghubungi pemiliknya menggunakan perincian yang ditunjukkan di laman web yang akan ditunjukkan kepada mereka ketika mereka mengetuk iPhone atau peranti lain yang berkemampuan NFC di AirTag. Sudah tentu, pemilik AirTag dengan sukarela memberikan nombor telefon mereka untuk tujuan ini.

apple airtag

Syarikat itu juga menunjukkan bahawa pengguna akan diberitahu jika AirTag yang tidak diketahui telah dikesan bepergian dengan mereka dalam jangka waktu tertentu, kerana peranti iOS akan diberi kemampuan untuk mengesan AirTag yang tidak ada bersama pemiliknya. Pengguna dapat dengan mudah mengenal pasti AirTag seperti itu kerana peranti akan memainkan suara jika sudah lama terpisah dari pemiliknya dan pengguna boleh mendapatkan arahan untuk mematikan AirTag yang tidak diketahui dengan mengetuk iPhone atau peranti berkemampuan NFC di atasnya.

Lihat Juga :   Cara Mudah untuk Mengemas kini Semua Apps iPhone secara Automatik pada iOS 16

Memandangkan Apple adalah penyokong privasi yang besar, syarikat itu sekali lagi menegaskan bahawa rangkaian Find My menggunakan enkripsi end-to-end dan bersifat anonim yang bermaksud bahawa ia tidak dapat digunakan untuk mengenal pasti pengguna individu oleh sesiapa sahaja termasuk Apple . Selain itu, pengecam isyarat Bluetooth pada AirTag itu sendiri juga sering berputar untuk mengelakkan pengesanan lokasi yang tidak diingini.

Walaupun tarikh pelepasan Malaysia untuk AirTag belum dinyatakan oleh Apple, device yang bagus itu berharga RM 149 seunit. Kami akan memberitahu anda apabila ia tersedia di pasaran Malaysia nanti, jadi jangan lupa untuk mengetahui kemas kini lebih lanjut apabila tiba waktunya.

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!