Apple akan menggunakan USB Type-C, bermula dengan iPhone 15

iphone usb c

iPhone 15 dilaporkan akan datang dengan port USB Type-C menurut penganalisis Apple Ming-Chi Kuo. Ia akan menggantikan port Lightning ikonik yang telah digunakan iPhone selama bertahun-tahun untuk mengecas dan memindahkan dokumen.

Menurut laporan Gizmochina (12/5), dakwaan Kuo adalah berdasarkan tinjauan terbarunya dengan pembekal. Kuo berkata iPhone baharu akan membuang port Lightning dan memihak kepada port USB-C untuk meningkatkan pemindahan iPhone dan kelajuan pengecasan. Walau bagaimanapun, butiran spesifikasi akhir akan bergantung pada sokongan iOS.

Penganalisis berkata pembekal Apple USB Type-C dijangka menjadi tumpuan pasaran dalam tempoh dua-tiga tahun akan datang disebabkan oleh tempahan besar untuk iPhone dan penggunaan aksesori daripada port USB-C.

Selain itu, ia juga selaras dengan undang-undang EU baharu yang menghendaki pembuat telefon pintar mengalih keluar semua port pengecasan proprietari dan beralih kepada USB Type-C yang dianggap sebagai standard untuk pengecasan dan pemindahan data.

Seperti yang diketahui, iPhone semasa didatangkan dengan port Lightning. Jenama itu mengguna pakai port USB-C untuk Mac pada 2015 dan iPad bertukar daripada Lightning kepada USB-C pada 2018. iPhone 15 dengan USB-C mungkin akan mula diperkenalkan pada separuh kedua 2023. Namun, masih terlalu awal untuk bercakap mengenai iPhone 15. Kerana, Apple masih perlu bersiap sedia untuk pelancaran iPhone 14 yang pertama dalam barisan.

About Author

Lihat Juga :   Yoodo Menawarkan 7GB Data Percuma Selama 12 Bulan?

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!