Apple CarKey Mungkin Tidak Lama Lagi Akan Support Kenderaan Hyundai

Ciri Apple CarKey telefon-sebagai-kunci Apple tidak lama lagi akan mengembangkan ketersediaannya kepada jenama kereta selain BMW. Menurut Mark Gurman dari Bloomberg, kunci digital itu mungkin akan sampai ke kereta Hyundai dan barisan Genesisnya menjelang musim panas ini.

CarKey pertama kali diperkenalkan oleh Apple pada 2020, dengan pelancaran awal hanya menyokong model BMW yang dibuat selepas 1 Julai 2020. Ia membolehkan pengguna mengunci, membuka kunci dan memulakan kereta mereka dari telefon mereka menggunakan kunci dalam apl Wallet, dan memerlukan kereta untuk dilengkapi dengan teknologi NFC agar mereka serasi dengan platform.

Syarikat itu tidak melakukan banyak perkara dengan ciri itu sejak debutnya, kecuali untuk menambah sokongan UWB untuk iPhone dengan cip Apple U1 untuk membolehkan kemasukan pasif. Walau bagaimanapun, beberapa bulan yang lalu, kod yang ditemui oleh MacRumors dalam fail konfigurasi iOS 15 untuk fungsi Apple Pay NFC menyebut Genesis Hyundai sebagai rakan kongsi.

Apple CarKey Hyundai

Apple agak ketinggalan dari segi rakan kongsi jika dibandingkan dengan saingan Samsung Digital Key, yang telah mengumumkan rancangan untuk menyokong kereta daripada Audi, BMW, Ford, dan Genesis — walaupun pada masa ini ia terhad kepada Genesis GV60 di Korea Selatan. Apabila Craig Federighi Apple mengumumkan CarKey, dia berkata bahawa syarikat itu mahu ciri itu berfungsi dengan “mana-mana kereta”, dengan jelas sekali, ia merancang untuk berkembang melangkaui BMW.

(Sumber: BloombergMacRumors)

Lihat Juga :   Macam Mana Cara Mudah untuk Semak IMEI iPhone

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!