Apple Ingin Menghapus Ciri Kata Laluan, Ganti Sepenuhnya dengan Face ID dan Touch ID

apple office 2021

Sejumlah pakar keselamatan menilai kata laluan atau password adalah sistem keselamatan ‘old school‘ yang mesti dihapuskan.

Sebabnya, kata laluan mudah diteka, terutama ketika orang memilih untuk menggunakan kata laluan yang lemah atau dapat dibocorkan ketika penggodam masuk ke dalam sistem.

Walau bagaimanapun, membuang kata laluan sepenuhnya adalah tugas yang besar, dan itulah yang akan dilakukan oleh Apple. Ini seperti yang dilaporkan oleh Ubergizmo, Jumaat (11/6/2021).

Di WWDC 2021, Apple memperkenalkan teknologi pengesahan baru berdasarkan iCloud Keychain. Caranya adalah apabila anda membuat akaun di laman web, anda hanya perlu memilih nama pengguna seperti biasa.

Kemudian, peranti anda akan menggunakan Face ID atau Touch ID untuk mengesahkan bahawa itu adalah anda.

Semua kata laluan akan dihasilkan dan disimpan pada peranti anda dan kemudian diselaraskan di semua peranti lain yang disambungkan ke Apple ID anda.

Apple mengatakan bahawa teknologi ini didasarkan pada teknologi WebAuthn yang ada, jadi semestinya tidak asing lagi bagi sesetengah develepor.

Garrett Davidson, jurutera Apple, berkata “Kerana hanya satu klik untuk log masuk, ia lebih mudah, cepat, dan lebih selamat daripada hampir semua bentuk pengesahan biasa hari ini.”

Walaupun begitu, kejayaan ciri ini bergantung pada pemaju yang menggunakannya. Walaupun kedengarannya bagus di atas kertas, jika tidak ada yang memilih untuk menggunakannya, ia akan menjadi sangat tidak berguna.

Apple Meningkatkan Ciri Privasi di Safari dan Mel di iOS 15

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, Apple telah menekankan betapa seriusnya privasi pengguna.

Ini dibuktikan oleh syarikat ini dengan menambahkan rangkaian ciri privasi yang dipertingkatkan ke Mail dan Safari.

Lihat Juga :   Apple Mengumumkan MacBook Pro Baru; Bermula Dari RM8338

Bukan hanya itu, Apple juga memberikan penjelasan yang lebih lengkap mengenai apa yang dilakukan aplikasi dengan maklumat data pengguna.

Apple sudah mula memukul drum perang terhadap pelacakan piksel, yang memungkinkan pihak ketiga untuk mendapatkan maklumat mengenai sama ada atau bila e-mel mereka dibuka.

“Aplikasi mel dan Safari sekarang secara default menyembunyikan alamat IP pengguna,” kata Katie Skinner, pengurus perisian privasi pengguna di Apple.

Di samping itu, Apple juga mengumumkan bahwa ia akan menambahkan ciri Laporan Privasi Aplikasi yang dapat ditemukan di Settings.

Fungsi Laporan Privasi Aplikasi (App Privacy Report)

Mengenai fungsinya, Laporan Privasi Aplikasi ini akan memberikan penjelasan terperinci mengenai hal-hal yang berkaitan dengan privasi data pengguna yang diakses oleh aplikasi pihak ketiga.

Seperti, seberapa kerap aplikasi menggunakan kenalan, mikrofon, lokasi, atau data dan pengecam lain.

Laporan Privasi Aplikasi juga akan menunjukkan domain pihak ketiga mana yang menerima maklumat pengguna.

Leave a Reply

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: