Apple Memperluas Siliconnya dengan M1 Pro dan M1 Max: Mempunyai GPU Hingga 32-Core

m1pro & m1pro max

Apple mengadakan satu lagi acara pelancaran hanya dalam sebulan setelah ia melancarkan iPhone 13, iPhone 13 Pro, iPad generasi ke-6, dan iPad generasi ke-9. Pada acara pelancaran Unleashed malam ini, syarikat mengalihkan perhatiannya kepada dua model MacBook Pro baru yang juga menandakan debut dua cip baru di bawah keluarga M1.

Dibangunkan menggunakan teknologi proses 5nm, mereka hadir dalam bentuk M1 Pro dan M1 Max yang menampilkan CPU 10-core dengan lapan daripadanya adalah teras berprestasi tinggi sementara dua yang lain adalah teras kecekapan tinggi. Apple mendakwa CPU itu 70% lebih pantas daripada CPU 8-core di dalam cip M1 asli yang dilancarkan syarikat itu pada November tahun lalu.

Untuk grafik, mereka mempunyai persediaan yang berbeza walaupun M1 Pro mempunyai GPU 16-core sementara M1 Max mempunyai GPU 32-core. Menurut Apple, GPU ini dua dan empat kali lebih kuat daripada GPU yang masing-masing dilengkapi dengan M1 yang asal.

Cip M1 Pro baru juga mempunyai lebar jalur memori yang jauh lebih besar daripada M1 dengan hingga 200GB / s dan dapat diperoleh dengan memori terpadu berasaskan 32 GB LPDDR5. Sebaliknya, Apple menggandakan lebar jalur memori pada M1 Max dan meningkatkannya menjadi 400GB / s sambil menjadikannya tersedia dengan memori bersatu hingga 64GB.

Selain CPU dan GPU baru, kedua-dua cip ini juga dilengkapi mesin media dengan pemecut khusus untuk codec ProRes. Sebenarnya, M1 Max sebenarnya mempunyai dua pemecut seperti itu yang membolehkan MacBook Pro 16-inci mentranskodkan video ProRes dalam Pemampat sehingga 10x lebih pantas daripada pendahulunya yang berasaskan Intel.

Bercakap mengenai prestasi, Apple juga dengan berani menyatakan bahawa CPU dan GPU dalam M1 Pro dan M1 Max dapat menandingi prestasi oleh pemproses Intel Core serta cip NVIDIA GeForce RTX dan Quadro RTX pada kadar penggunaan tenaga yang jauh lebih rendah. Yang dikatakan, beban kerja yang digunakan syarikat untuk perbandingan berkisar pada rendering video dan grafik tetapi bukan permainan.

Lihat Juga :   Samsung Galaxy S23 Malaysia: Inilah harga rasmi dan promosi pra-pesanan

Sementara itu, Apple juga mengambil kesempatan untuk mengingatkan semua orang bahawa baru satu tahun sejak syarikat itu mulai melengkapkan peranti Mac dengan pemproses dalaman. Memandangkan bagaimana Ketua Pegawai Eksekutifnya Tim Cook sebelumnya mengatakan bahawa peralihan itu akan memakan masa sekitar dua tahun untuk diselesaikan, kami berpendapat masih banyak yang akan datang sehubungan dengan silikon Apple.

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!