Apple Mengumumkan 3rd Gen Apple AirPods, Harga Bermula pada RM 829

airpod gen3 2021
Seiring dengan pelancaran MacBook Pro, Apple juga memperkenalkan AirPod generasi ketiga dengan harga USD 179. (Foto: Apple Newsroom).

Apple mengumumkan AirPod generasi ketiga (3rd generation AirPods)bersama dengan pelancaran MacBook Pro 14 dan 16 inci.

AirPod ini hadir dengan reka bentuk baru yang dikatakan dapat menggabungkan aspek AirPods generasi sebelumnya dan AirPods Pro.

Dikutip dari The Verge, Selasa (19/10/2021), AirPods baru menggunakan bahan plastik keras dan reka bentuk yang sesuai untuk telinga pengguna.

Namun, ada satu perubahan yang signifikan untuk pertama kalinya sejak 2016, iaitu Airpod generasi ketiga ini mempunyai batang yang jauh lebih pendek daripada versi sebelumnya.

AirPod generasi ketiga berharga USD 179 atau setara dengan RM 289 ketika diperkenalkan di pasaran Amerika Syarikat. Earbud ini kini tersedia untuk dipesan dan mula dijual di AS minggu depan.

Tidak seperti pendahulunya, AirPod generasi ketiga mempunyai ketahanan air dan peluh berkat sijil IPX4 pada earbud dan cas pengecasan.

Di samping itu, kemas kini lain yang diberikan adalah jangka hayat bateri yang lebih lama, sehingga 6 jam pendengaran berterusan.

Sementara itu, dengan pengecasan penuh, pengguna dapat memperoleh total 30 jam penggunaan.

Apple juga membawa kawalan ‘sensor kekuatan’ dari AirPods Pro ke AirPod generasi ketiga ini.

Kebaruan lain ialah AirPods baru serasi dengan sistem pengecasan MagSafe.

 

Kualiti Bunyi

Pada pelancaran AirPod generasi ketiga, Apple menekankan kemampuan spatial audio dan Dolby Atmos.

Lihat Juga :   Siri Samsung Galaxy Z mendapat diskaun sehingga RM600

AirPods generasi terbaru ini mempunyai kemampuan penjejakan yang sama dengan AirPods Pro dan AirPods Max yang juga berlaku ketika menonton video.

Apple meningkatkan prestasi mikrofon pada peranti ini, sehingga kualiti suara yang dihasilkan semasa panggilan menjadi lebih jelas.

AirPod generasi ketiga juga didakwa memiliki AAC-ELD, codec ucapan unggul yang menawarkan kualiti suara HD penuh dan memberikan komunikasi yang jelas ketika digunakan untuk panggilan FaceTime.

Dengan reka bentuk terbuka dan selesa di telinga, AirPods generasi terbaru ini belum mempunyai active noise cancellation.

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!