Apple Mengumumkan MacBook Pro Baru; Bermula Dari RM8338

macbook-pro-2021

Di samping pengumuman M1 Pro dan M1 Max, Apple juga mengumumkan barisan MacBook Pro baru yang hadir dalam dua saiz baru, 14-inci dan 16-inci.

Secara spesifik, MacBook Pro baru dilengkapi dengan M1 Pro atau M1 Max SoC. Mengenai berapa banyak memori Bersatu yang anda dapat, itu ditentukan oleh pilihan pemproses anda; jika anda mengehadkan diri untuk M1 Pro, anda mendapat 32 GB Memori Bersatu. Untuk M1 Max, jumlahnya digandakan menjadi 64GB.

Untuk penyimpanan, MacBook Pro dilengkapi dengan SSD sepantas kilat yang mampu mencapai kelajuan hingga 7.4GB / s. Untuk kapasiti, ia bermula pada 512GB dan melebihi 8TB.

apple macbook pro magic keyboard

Seterusnya, Magic Keyboard membuat kemunculan semula tetapi tidak seperti lelaran sebelumnya, papan kekunci baru membawa kembali bar di bahagian atas, menunjukkan bahawa Apple secara rasmi membuang bar sentuh (touch bar) pada siri sebelum ini. 

port macboook pro m1 & m1 max

Dari sudut port, kedua-dua model 14-inci dan 16-inci MacBook Pro dilengkapi dengan tiga port USB-C dengan sokongan Thunderbolt 4, port HDMI bersaiz penuh, dan pembaca kad SDXC. Dan ya, port MagSafe juga diwujudkan kembali.

Bagi paparan skrin pada kedua model MacBook Pro. Kedua-dua panel menggunakan paparan LDR Cair Retina dengan LED Mini, dengan tahap kecerahan maksimum 1600 nits. Selain itu, paparan baru juga menyokong teknologi ProMotion Apple untuk kadar penyegaran adaptif hingga 120Hz.

Dari segi saiz, mereka bermula pada 14.2 inci untuk model 14-inci, sementara model 16-inci dinilai pada 16.2-inci. Selain itu, bukan sahaja mereka mempunyai bezel yang lebih tipis pada keempat-empatnya, tetapi Apple juga pantas memasang takik di dahinya yang menempatkan kamera web 1080p, tetapi cukup aneh, tidak ada FaceID.

Lihat Juga :   MacBook Pro dengan M2 Pro & M2 Max Kini Rasmi: Harga Bermula Pada RM8,799

Apple juga telah memasang sistem suara enam pembesar suara ke dalam MacBook Pro baru, yang juga menyokong teknologi audio Spatialnya yang dikatakan Apple akan mengubah pengalaman mendengar ketika memainkan muzik atau video yang menyokong Dolby Atmos.

Dari segi harga untuk MacBook Pro, model 14 inci bermula dari US $ 1999 (~ RM8338), sementara model 16 inci bermula dari US $ 2499 (~ RM10424). Kedua-dua model tersebut telah disenaraikan di laman web Apple Malaysia, tetapi semasa penulisannya, masih ada ketersediaan tempatan.

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!