Apple Mengumumkan Perkhidmatan “Buy Now Pay Later”

Apple Buy Now Pay Later

Apple semakin mendalami sektor perkhidmatan kewangan selepas ia mengumumkan skim buy now, pay later (BNPL) baharu yang dipanggil Pay Later, tambahan daripada Apple Pay. Ciri ini akan datang bersama-sama kemas kini iOS 16, dilancarkan pada musim luruh ini, dan akan membuat pembelian lebih mudah melalui ansuran.

Ciri BNPL akan membenarkan pengguna di AS membahagikan mana-mana pembelian kepada empat pembayaran yang sama dalam tempoh enam minggu, dengan pelanggan hanya membayar satu perempat daripada jumlah penuh pendahuluan manakala selebihnya dibayar setiap dua minggu. Ini akan tersedia untuk menyemak dengan Apple Pay dan Apps Wallet, sama ada dalam talian atau dalam apps menggunakan rangkaian Mastercard.

Gergasi teknologi itu menjanjikan ‘0’ faedah ke atas installment serta sifar fee, menjadikannya menarik bagi mereka yang mungkin tidak mampu membayar jumlah yang besar dalam satu jumlah sekali gus. Walau bagaimanapun, perkhidmatan BNPL kadangkala boleh menjadi risiko kepada golongan muda kerana Generasi Z merupakan 73% daripada pelanggannya, dengan 43% dilaporkan tidak membuat bayaran sekurang-kurangnya satu pembayaran yang mungkin dikenakan yuran overdraf.

Apple mendedahkan bahawa ia merancang untuk membiayai pinjaman BNPL daripada dananya sendiri, yang mekanisme tepatnya akan diputuskan oleh jabatan perbendaharaannya. Walaupun sebelum ini ia telah bekerjasama dengan bank seperti Goldman Sachs seperti kad kredit Apple Card, syarikat itu mempunyai anak syarikat baharu bernama Apple Financing LLC untuk mengendalikan Apple Pay Later.

Melalui anak syarikat itu, Apple akan mengendalikan semakan kredit dan keputusan pinjaman tanpa bank untuk ciri BNPLnya. Sudah tentu, memandangkan Pembiayaan Apple tidak mempunyai piagam bank, Goldman Sachs dan Mastercard masih akan memainkan peranan dalam skim Pay Later sebagai pengeluar kelayakan pembayaran.

Lihat Juga :   Setel kini akan membenarkan anda menjual minyak masak terpakai secara tunai, kredit RM10

Awal tahun ini, Bloomberg melaporkan bahawa Apple sedang mengusahakan inisiatif “Breakout” yang dinamakan yang bertujuan untuk memindahkan produk kewangan syarikat daripada rakan kongsi luar ke perkhidmatan dalaman. Walaupun Apple Pay kini tersedia di beberapa negara, syarikat itu tidak menyebut sama ada Apple Pay Later akan disediakan di luar AS.

(Sumber: AppleBloombergReuters)

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!