Arkitek Dubai mencadangkan ‘cincin gergasi’ untuk mengelilingi Burj Khalifa

giant ring to encircle Burj Khalifa

Abu Dhabi: Sebuah firma seni bina yang berpangkalan di Dubai telah mencadangkan konsep yang akan menjadi tarikan baru Dubai.

Firma seni bina Znera Space telah mengeluarkan rancangan untuk memasang struktur seperti cincin gergasi yang dikenali sebagai Downtown Circle di sekitar – Burj Khalifa.

Para arkitek telah mencadangkan cincin gergasi sepanjang 550 meter di sekitar Pusat Bandar Dubai dan Burj Khalifa. Lilitan cincin ini ialah 3 km.

Dua artis dari firma seni bina Znera Space – Najmus Chowdhry dan Nils Remess telah mencipta reka bentuk masa depan ini, yang sering menumpukan pada seni bina eksperimen yang meneroka dan menangani sempadan sosial dan isu alam sekitar.

downtown circle

Perumahan, kawasan awam dan komersial akan berada di dalam ‘cincin gergasi’

Znera Space juga telah menerngkan cara projek Downtown Circle akan dibina sambil mengekalkan kemampanan. Firma itu berkata ia akan menjadi kompleks bangunan mega tunggal. Tujuannya adalah untuk mewujudkan pusat bandar yang sangat cekap supaya alam sekitar juga tidak terjejas.

Menurut The National News, cincin ini akan dibahagikan kepada unit yang lebih kecil. Di dalam cicin ini, akan ada rumah, ruang awam, ruang komersial dan ruang budaya.

Bulatan Pusat Bandar terdiri daripada lima peringkat dan terletak di atas lima titik, atau tiang, dibina ke dalam tanah. Sambungan besar litar itu sendiri akan terdiri daripada dua cincin utama yang disambungkan oleh tali pinggang hijau berterusan yang dipanggil Skypark.

Idea untuk mewujudkan bulatan pusat bandar datang semasa pandemik. Idea ini dianggap mengubah cara orang hidup di bandar dan cara mereka tinggal di bangunan tinggi.

Lihat Juga :   Indonesia menangguhkan operasi sementara tiga pesawat Boeing 737 MAX 9 yang dikendalikan oleh Lion Air

Firma itu juga merancang untuk membina Skypark. Di dalamnya, terdapat rancangan untuk mencipta semula pelbagai jenis pemandangan semula jadi dan pelanggan. Pengunjung dan penduduk akan mendapat pengalaman yang berbeza. Firma itu mendakwa bahawa akan terdapat pelbagai tumbuhan, bukit pasir, ngarai, air terjun, dan gua digital di dalam Skypark ini.

giant ring to encircle Burj Khalifa

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!