Asteroid dengan kekuatan yang lebih besar daripada bom nuklear terbesar akan menghampiri bumi pada tahun 2029

asteroid Apophis

Asteroid dengan kekuatan yang lebih besar daripada bom nuklear terbesar akan menghampiri bumi pada tahun 2029

Berita buruk: Asteroid sebesar Menara Eiffel dan dinamakan sempena tuhan huru-hara sedang menuju ke Bumi.

Berita baik: Ialuan dijangka melepasi bumi (tidak akan jatuh ke bumi).

Para saintis di Rusia telah mengunjurkan bahawa asteroid Apophis akan melepasi Bumi pada April 2029 dalam apa yang boleh menjadi pertemuan paling dekat yang pernah dihadapi planet ini dengan batu sebesarnya.

Apophis akan datang dalam lingkungan 39,000km (24,000 batu) dari permukaan Bumi – hampir dengan jarak di mana satelit televisyen beroperasi – mengikut ramalan oleh kementerian kecemasan Rusia, lapor agensi berita Sputnik.

Itu selaras dengan pengiraan sebelumnya oleh agensi angkasa AS NASA, yang pada Mac menolak Apophis menghentam Bumi pada 2068 dan menganggarkan ia akan terlepas kurang daripada 32,000km dalam masa tujuh tahun.

Dengan diameter kira-kira 340 meter (1,115 kaki), Apophis – dinamakan sempena tuhan huru-hara Mesir purba – digambarkan oleh Nasa sebagai “salah satu asteroid paling berbahaya yang boleh menjejaskan Bumi” selepas ahli astronomi di balai cerap AS mengesan kewujudannya di 2004.

Para saintis di Hong Kong berkata adalah sangat tidak mungkin batu itu akan mengenai satelit atau stesen angkasa China atau antarabangsa di orbit Bumi rendah pada 2029, walaupun laluannya masih belum jelas.

Sumber : AsiaOne

 

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!