Axiata, Telenor menandatangani perjanjian $ 20b untuk membentuk pengendali mudah alih terbesar di Malaysia

celcom & digi

OSLO, 21 Jun – Syarikat telekomunikasi Malaysia Axiata Group Bhd dan Telenor ASA Norway akan menggabungkan operasi mudah alih mereka di Malaysia dalam perjanjian AS $ 15 bilion (S $ 20 bilion), membentuk peneraju pasaran baru di negara Asia Tenggara yang kompetitif.

Syarikat-syarikat itu mengatakan pada bulan April bahawa mereka sedang dalam pembicaraan lanjutan untuk menggabungkan Celcom Axiata Bhd dan DiGi.Com Bhd, dan setiap pihak akan memiliki 33.1% dari gabungan syarikat itu.

“Dengan mengandaikan peralihan yang lancar, tempoh pasca integrasi, kami menjangkakan untuk melihat peningkatan dalam EBITDA dan margin aliran tunai dalam entiti gabungan sejalan dengan komitmen berterusan kami untuk memaksimumkan pembayaran dividen bagi para pemegang saham kami,” Izzaddin Idris, presiden & CEO kumpulan Axiata, kata dalam satu kenyataan pada hari Isnin (21 Jun).

Kesatuan penyedia perkhidmatan mudah alih kedua dan ketiga terbesar di negara ini akan mewujudkan syarikat yang dianggarkan mempunyai pendapatan tahunan AS $ 3 bilion, dengan keuntungan teras AS $ 1.4 bilion dari asas pelanggan sekitar 19 juta, kata Axiata dan Telenor dalam satu kenyataan bersama .

Entiti gabungan, Celcom Digi Bhd, mempunyai nilai ekuiti “pra-sinergi” hampir 50 bilion ringgit (S $ 16 bilion), kata syarikat itu. Ia akan terus disenaraikan di Kuala Lumpur, sejajar dengan perjanjian awal yang diumumkan pada bulan April.

Dua sumber yang mengetahui perjanjian itu mengatakan nilai syarikat gabungan $ 15 bilion yang tersirat berdasarkan harga saham Digi sebanyak 4.18 ringgit pada hari Jumaat. Saham Digi meningkat 3.4 peratus pada hari Isnin untuk menjadikan penilaiannya kepada AS $ 8.1 bilion.

Lihat Juga :   Amazon akan berhentikan lebih 18,000 pekerja mulai Januari

Kesepakatan itu dibuat ketika operator bergerak menghadapi tekanan keuntungan dalam persekitaran industri yang mencabar. Pesaing utama Celcom Digi akan menjadi pengendali telekomunikasi terbesar semasa di negara ini, Maxis Bhd.

Urus niaga, tertakluk kepada kelulusan peraturan dan lain-lain, dijangka selesai pada suku kedua 2022.

Hasil perjanjian itu, syarikat merancang pemotongan kos dan penjimatan perbelanjaan modal dengan nilai bersih sekarang sekitar AS $ 2 bilion, kata Telenor dalam satu kenyataan.

Axiata mengatakan ia memeterai perjanjian dengan Digi, di mana 100% kepentingan ekuiti Celcom Axiata akan dipindahkan ke Digi dengan jumlah pertimbangan 17.76 bilion ringgit.

Digi mengatakan penggabungan itu akan menyebabkan Axiata menerima saham Digi yang baru diterbitkan dan pertimbangan tunai sebanyak 1.7 bilion ringgit dari Digi sebagai hutang baru dalam syarikat gabungan itu.

“Sebagai sebahagian daripada pemerataan pemilikan di Digi berdasarkan syarat penggabungan, Axiata juga akan menerima hampir 300 juta ringgit dari pemegang saham terbesar Digi, Telenor,” katanya dalam satu kenyataan.

Axiata mengatakan pada Selasa lalu bahawa pihaknya berharap dapat menyelesaikan penggabungan tersebut dalam beberapa hari atau seminggu, setelah menyelesaikan usaha yang wajar.

Morgan Stanley adalah satu-satunya penasihat antarabangsa untuk Axiata mengenai perjanjian itu, sementara Citi menasihati Telenor. 

Sumber : Reuters

About Author

Lihat Juga :   Thailand dan Indonesia merancang untuk membangunkan pill molnupiravir Covid-19

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!