Bagaimana untuk Download MP3 secara Sah dan selamat?

itunes mp3

MP3 adalah salah satu format audio yang paling popular di dunia. Mula-mula dibangunkan pada tahun 1980-1990, MP3 telah menjadi format audio yang paling biasa serta standard untuk muzik yang lazim dimuat turun dalam talian.

Seiring dengan populariti MP3, beberapa pemain muzik digital juga mendapat kejayaan. Salah satunya ialah iPod yang mula dikeluarkan pada tahun 2001 dan kini telah terjual berjuta-juta unit.

Walaupun merupakan format audio yang paling biasa di dunia hari ini, MP3 tidak kekal selama-lamanya. Dari masa ke masa, beberapa format audio lain telah muncul yang lebih berkesan dan menyokong teknologi canggih.

Kini, format audio yang digunakan secara meluas ialah AAC (Advanced Audio Coding). Format audio ini dianggap lebih cekap memori dan menyokong kualiti bunyi yang lebih baik daripada MP3.

Walau bagaimanapun, itu tidak bermakna format MP3 telah mati sepenuhnya. Malah, masih ada segelintir orang yang bergantung kepada MP3 untuk mendengar lagu.

Malah, di tengah-tengah gempuran perkhidmatan platform penstriman audio, MP3 masih menjadi pilihan sesetengah orang dalam menikmati muzik. Jadi, bagaimana anda memuat turun MP3 pada zaman sekarang?

Perlu diingat, pada masa kini banyak tapak menawarkan perkhidmatan muat turun MP3 percuma. Tetapi apa yang tidak diketahui secara meluas, biasanya perkhidmatan itu tidak sah.

Selain melanggar hak cipta pemuzik atau penyanyi, fail MP3 yang dimuat turun secara percuma juga tidak dijamin 100 peratus selamat. Kerana, terdapat kemungkinan bahawa fail itu telah disusupi dengan perisian berbahaya, virus atau perisian pengintip.

Lihat Juga :   Macam Mana Buat Duit Dengan Fiverr

Oleh itu, cara selamat untuk memuat turun MP3 adalah melalui perkhidmatan rasmi atau tapak yang dijamin keselamatannya. Salah satu tapak yang disyorkan ialah perkhidmatan iTunes daripada Apple.

iTunes dipilih kerana kandungan lagu yang ditawarkan adalah kandungan yang sah dan dipercayai. Selain itu, kualiti audio yang disediakan juga agak tinggi, jadi anda boleh menikmati lagu dengan lebih memuaskan.

Untuk dapat menikmati semula dalam format MP3, selepas membeli lagu di iTunes, anda perlu menukarnya terlebih dahulu. Kerana, format audio yang ditawarkan oleh Apple adalah AAC.

Selain iTunes, tapak lain yang menawarkan perkhidmatan muat turun MP3 ialah Soundcloud. Cuma perlu tahu, tidak semua lagu yang terdapat di Soundcloud boleh dimuat turun, bergantung kepada pemuzik yang memuat naiknya.

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!