Bagaimana untuk melihat IP address anda dalam Mac, iOS dan Android

IP Address  ialah nombor unik yang mengenal pasti peranti yang disambungkan ke Internet. IP yang bermaksud “Internet Protocol,” ialah satu set peraturan yang menentukan cara maklumat dikongsi di internet. IP address ialah bagaimana dan ke mana maklumat itu harus pergi. Jika IP address adalah seperti alamat mel fizikal, IP ialah bahagian yang memberitahu anda cara untuk ke sana.

Setiap peranti sebenarnya mempunyai dua alamat IP: public adress (awam/luaran)  yang digunakan untuk berkomunikasi dengan internet yang lebih luas dan alamat private (peribadi/dalaman), yang berkomunikasi dengan rangkaian tempatan anda aka penghala internet peribadi anda.

Mengetahui IP address anda berguna untuk beberapa sebab yang berbeza, seperti menyediakan pelayan fail, menambah pencetak atau berkomunikasi dengan peranti tempatan pada rangkaian yang sama. Oleh kerana alamat IP anda berkongsi lokasi anda, ia juga merupakan satu cara untuk memahami cara maklumat peribadi anda dikongsi. Inilah sebabnya mengapa semakin ramai orang memilih untuk menggunakan VPN atau “rangkaian peribadi maya” yang mengaburkan lokasi sebenar anda.

Bagaimana untuk mencari IP address  Public (awam/luaran) anda


Hanya Google “my ip address” dan hasilnya akan muncul di bahagian atas halaman.

Bagaimana untuk mencari IP address private (peribadi/dalaman) anda

Pada Mac

Dalam “System Preferences” pergi ke “Network.” Dalam tetingkap ini, anda akan menemui alamat IP anda betul-betul di bawah status rangkaian.

Pada Windows

Buka “Network & Internet,” kemudian klik “Properties” dalam WiFi atau ethernet, bergantung pada sambungan anda. Dalam “Properties”, skrol ke bawah untuk mencari alamat IPv4. Itulah local/private IP address anda.

Pada iPhone/iPad

Pergi ke “Settings”, kemudian “WiFi”, kemudian pilih rangkaian yang anda sambungkan. Alamat IP anda dipaparkan dalam bahagian yang dipanggil alamat IPv4.

Lihat Juga :   Bagaimana untuk Download MP3 secara Sah dan selamat?

Pada Android/tablet

Pergi ke tetapan rangkaian Wifi (Wifi network settings) anda, kemudian pilih rangkaian yang anda sambungkan. Anda akan menemui alamat IP anda bersama-sama dengan maklumat rangkaian lain.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *