Bagaimana untuk memantau Jerebu di Malaysia dalam talian atau pada telefon anda

jerebu malaysia

Jerebu kembali lagi apabila rakyat Malaysia mengalami kesukaran bernafas, mata jengkel dan jarak penglihatan yang rendah. Walaupun kita tidak akan menuding jari siapa yang menyebabkannya kepada kita rakyat Malaysia, Jabatan Alam Sekitar baru-baru ini menyatakan bahawa semua aktiviti luar harus dielakkan apabila Indeks Pencemaran Udara atau IPU mencapai melebihi 100 dan sekolah akan ditutup jika mencapai melebihi 200. . Inilah cara untuk menyemak atau memantau Jerebu di Malaysia dalam talian atau pada telefon anda.

Jabatan Alam Sekitar Malaysia sebenarnya mempunyai stesen pemantauan udara yang terletak di seluruh negara yang menyediakan bacaan Pencemaran Udara di kawasan tersebut setiap jam. Walaupun mereka tidak meliputi setiap lokasi tertentu, mereka memberikan gambaran kasar tentang kualiti udara di sekeliling mereka supaya kita sebagai rakyat Malaysia boleh membuat keputusan yang lebih baik.

Bagaimana untuk menyemak IPU Malaysia atau Indeks Pencemaran Udara dalam talian
Pergi ke tapak Sistem Pengurusan Indeks Pencemaran Udara (APIMS) Jabatan Alam Sekitar
Klik dua kali pada peta untuk mencari lokasi anda atau klik pada ikon sasaran dan benarkan tapak mendapatkan lokasi anda
Semak bacaan IPU stesen terdekat

Bagaimana untuk menyemak IPU Malaysia atau Pencemaran Udara dengan telefon anda
Muat turun dan pasang apl MyIPU untuk Android atau iOS
Buka apps dan semak bacaan IPU di stesen terdekat

Cara menangani jerebu

  • Pakai topeng muka yang boleh menapis zarah halus seperti topeng pernafasan N95 atau topeng muka pembedahan apabila berada di luar rumah
  • Elakkan keluar rumah
  • Minum banyak air dan kekal terhidrat
  • Basuh tangan dan muka anda dengan kerap
  • Pergi berjumpa doktor jika kerengsaan mata, pernafasan atau masalah jerebu lain anda menjadi lebih teruk
  • Walaupun sekolah mungkin diarah tutup selepas melebihi IPU 200, ini sebenarnya juga terpakai kepada warga Malaysia yang bekerja di luar rumah. Jabatan Alam Sekitar malah mempunyai Garis Panduan untuk Perlindungan Pekerja Terhadap Kesan Jerebu di Tempat Kerja beserta langkah-langkah bagaimana menangani Jerebu di tapak mereka. Jadi, jika anda sedang mencari beberapa rujukan rasmi jerebu untuk menasihati bos anda, maka anda tahu ke mana hendak pergi.
Lihat Juga :   Honor Watch Gs 3 Adalah Smartwatch Yang Nampak Sangat Berkelas

Nasib baik, ramai di antara kita kini boleh bekerja dari rumah, jadi terdapat pilihan untuk menyelesaikan kerja dalam talian jika jerebu di Malaysia semakin teruk. Sekali lagi, kami masih tidak menuding jari siapa yang menyebabkan jerebu separuh tahunan di Malaysia. Tetapi anda boleh menyemak Situasi Jerebu Serantau dari halaman web APIMS, yang turut menyediakan maklumat aliran angin dan titik panas di sekitar rantau ini.

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!