Bangunan Merdeka 118 Malaysia kedua tertinggi di dunia – 678.9 meter tinggi

merdeka 118

Bangunan mercu tanda baharu “Merdeka 118” (Merdeka 118) di Kuala Lumpur, ibu negara Malaysia, hari ini (ke-30) mengadakan upacara topping menara, dengan rekod ketinggian 678.90 meter, mengatasi ketinggi Menara Shanghai sebagai bangunan kedua tertinggi di dunia sebelum ini, kedua selepas Dubai, UAE Burj Khalifa.

Menurut Wikipedia, bangunan tertinggi di dunia ialah Burj Khalifa (828 meter), Merdeka 118 (678.90 meter), Menara Shanghai (632 meter), Menara Jam Diraja Makkah (601 meter) dan Pusat Kewangan Shenzhen Ping An (599 meter).

Bangunan asal tertinggi di Malaysia, Menara Berkembar, adalah 451.90 meter tinggi.

Projek pembinaan itu dijangka siap pada penghujung 2022

Menurut laporan “China News” Malaysia, Upacara topping telah diadakan hari ini di bawah naungan Perdana Menteri Malaysia Ismail. Merdeka 118 juga akan menjadi bangunan tertinggi di Asia Tenggara.

Ismail berkata dengan terbinanya Merdeka 118 , ia akan melambangkan integrasi sejarah dan warisan tempatan dengan inovasi masa depan, dan akan mengaktifkan semula daerah bersejarah Kuala Lumpur.

Ismail turut berkata, dia berbangga dengan penyiapan bangunan itu. “Walaupun negara kita masih berdepan dengan wabak COVID-19, bangunan ini masih boleh disiapkan dengan jayanya. Ini bukan sahaja pencapaian luar biasa dalam bidang kejuruteraan, tetapi juga mengukuhkan status Malaysia sebagai negara maju.”

Selain itu, bangunan itu juga akan menjadi bangunan tempatan pertama yang menerima tiga penarafan platinum untuk pensijilan kemampanan antarabangsa.

 

Lihat Juga :   Memperkenalkan Instagram Reels

Leave a Reply

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: