Bantuan Kewangan Diumumkan Di bawah PEMULIH: Inilah Yang Perlu Anda Ketahui

 

Perdana Menteri Muhyiddin Yassin semalam melancarkan rangsangan baru yang dikenal sebagai Pakej Perlindungan Rakyat dan Pemulihan Ekonomi (PEMULIH), dengan tujuan untuk memberikan bantuan kewangan kepada rakyat selama tempoh lockdown yang disambung. Termasuk dalam senarai bantuan yang diperkenalkan adalah potongan harga bil elektrik untuk jangka masa tiga bulan mulai bulan Julai, memanjangkan peruntukan data 1GB setiap hari dari telco yang mengambil bahagian, dan tambahan RM10 bilion yang diperuntukkan untuk bantuan tunai langsung dari kerajaan.

Yang terakhir, seperti yang diungkapkan oleh PM, akan dilakukan melalui tiga program yang berbeza: Bantuan Prihatin Rakyat (BPR), Bantuan Khas COVID-19 (BKC), dan Bantuan Kehilangan Pendapatan (BKP). Masing-masing akan berjalan bersama antara satu sama lain sepanjang baki tahun ini, dengan BKP disediakan hanya untuk individu yang menganggur pada tahun 2021.

 

Tahap Dua Dan Tiga Bantuan Prihatin Rakyat (BPR)


Perlu diperhatikan bahawa bantuan BPR yang disebutkan di atas adalah program yang sama yang diperkenalkan semasa rangsangan PEMERKASA Plus yang diumumkan pada akhir Mei. Fasa kedua BPR ditetapkan untuk dimulakan esok pada 29 Jun, di mana pembayaran tambahan sehingga RM500 akan diedarkan secara berperingkat kepada rakyat Malaysia yang layak.

Bantuan Kewangan Diumumkan Di bawah PEMULIH: Inilah Yang Perlu Anda Ketahui

Sementara itu, fasa ketiga program dengan bantuan RM100 hingga RM1,400 akan dibayar pada bulan September. PM Muhyiddin menyatakan bahawa pembayaran kes rayuan BPR yang diluluskan akan dilakukan pada bulan itu juga.

Bantuan Khas COVID-19 (BKC)


Program BKC yang baru diumumkan akan ditangani agak serupa dengan BPR, di mana kadar bantuan kewangan ditentukan mengikut kategori: golongan miskin tegar (Miskin Tegar), Bawah 40 (B40) dan Tengah 40 (M40). Seperti yang dijelaskan oleh PM Muhyiddin, isi rumah miskin tegar layak menerima bantuan sebanyak RM500 pada bulan Ogos dan November, dan juga RM300 pada bulan Disember. Sementara itu, individu tunggal dalam kategori ini layak menerima sehingga RM200 pada bulan Ogos, dan RM300 pada bulan November.

Lihat Juga :   Menteri Komunikasi Mungkin Menunjukkan Tablet PerantiSiswa Menjelang Pelancaran Rasmi

bantuan khas covid19

Sebaliknya, isi rumah B40 berhak menerima sehingga RM500 pada bulan Ogos, dan RM300 pada bulan Disember. Manakala, individu bujang di bawah B40 akan menerima sehingga RM200 pada bulan Ogos. Dan akhirnya, isi rumah dan individu bujang yang tersenarai dalam kategori M40 masing-masing akan menerima bantuan sehingga RM250 dan RM100 pada bulan Ogos.

Bantuan Kehilangan Pendapatan (BKP)

Bantuan Kehilangan Pendapatan (BKP)
Program terakhir yang diperkenalkan di bawah PEMULIH adalah bantuan BKP, yang bertujuan untuk membantu individu yang telah kehilangan kemampuan untuk menjana pendapatan pada tahun 2021 berdasarkan data KWSP atau PERKESO. Mereka yang layak akan menerima bantuan sehingga RM500, yang akan diedarkan pada bulan Oktober tahun ini. PM Muhyiddin mengatakan bahawa BKP diharapkan dapat memberi manfaat kepada 1 juta individu yang terjejas.

Sebagai tambahan, PM telah mengumumkan bahawa Elaun Mencari Pekerjaan (Elaun Mencari Pekerjaan) telah diperluas untuk juga merangkumi penyumbang bukan PERKESO seperti lulusan baru, lepasan sekolah dan pekerja sektor informal. Individu yang layak di bawah inisiatif ini digalakkan untuk mendaftar akaun di laman web MyFutureJobs kerajaan, di mana mereka akan menerima sekurang-kurangnya elaun RM300.

Program i-Citra KWSP

EPF i Citra
Selain daripada yang disebutkan di atas, PM Muhyiddin juga memperkenalkan program i-Citra untuk anggota Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) semasa pengumuman PEMULIH semalam. Melalui ini, ahli yang layak dibenarkan mengeluarkan sehingga RM5,000 dari dana persaraan mereka, dengan maksimum RM1,000 sebulan selama lima bulan.

Mereka yang berminat diminta untuk melayari program i-Citra, yang akan tersedia melalui portal KWSP mulai bulan depan pada 15 Julai dengan pembayaran pertama dijangka dikreditkan ke akaun ahli yang mengambil bahagian pada Ogos 2021.

Lihat Juga :   Diskaun saman trafik 2023 polis bermula hari ini

(Sumber: PMO. Images: PMO / Facebook – [1][2]))

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!