Binance Ditegur Oleh Suruhanjaya Sekuriti Kerana Beroperasi Secara Tidak Sah Di Malaysia

binance SC Malaysia

Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) mengumumkan bahawa pihaknya mengambil tindakan penguatkuasaan terhadap cryptocurrency exchange, Binance. Badan pengawalseliaan kewangan menuduh Binance menjalankan perkhidmatan Pertukaran Aset Digital (DAX) secara haram di Malaysia.

Sebagai permulaan cepat, Binance tidak didaftarkan secara rasmi sebagai Pengendali Pasaran yang Diiktiraf (RMO) di dalam negara dan dengan demikian, melanggar Seksyen 7 (10 dan 34 (1) Akta Pasaran Modal dan Perkhidmatan 2007.

Bersamaan dengan teguran itu, SC mengeluarkan perintah berhenti dan berhenti terhadap lima entiti: Binance Holdings Limited, Zhao Changpeng, CEO Binance, Binance Digital Limited, Binance UAB, dan Binance Asia Services. Untuk itu, SC telah memerintahkan Binance untuk mematikan laman web rasminya dan semua aplikasi mudah alih yang sesuai di Malaysia, dalam 14 hari bekerja mulai 26 Julai 2021.

binance malaysia

Di samping itu, cryptoexchange juga mesti menghentikan semua aktiviti media dan pemasaran di Malaysia dengan segera. Ini termasuk peredaran, penerbitan, atau pengiriman iklan dan materi pemasaran kepada pelabur di Malaysia. Terakhir, pihaknya mesti secara aktif menyekat pelabur Malaysia daripada memasuki kumpulan Telegram rasminya.

Pada masa ini, hanya tiga DAX di Malaysia yang mempunyai kebenaran untuk beroperasi di Malaysia. Ketiga yang pertama dan paling popular adalah Luno, sementara dua entiti lain adalah SINEGY dan Tokenize.

(Sumber: Suruhanjaya Sekuriti)

About Author

Lihat Juga :   Gaji jurutera perisian di Singapura mencecah rekod tertinggi; permintaan untuk kemahiran AI meningkat dalam sektor teknologi

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!