BNM Serbu i-Serve Online Mall Kerana Disyaki Terlibat Dalam Pengubahan Wang Haram

Bank Negara Malaysia (BNM) telah menyerbu 22 premis yang berkait dengan i-Serve Online Mall dan sekutu berkaitannya di Kuala Lumpur dan Selangor untuk jenayah kewangan. Tindakan itu mengakibatkan 45 akaun bank di tujuh bank dibekukan dan merampas wang tunai berjumlah RM118.7 juta.

Siasatan itu adalah tindakan penguatkuasaan bersama antara BNM, Pusat Anti Jenayah Kewangan Kebangsaan, Suruhanjaya Sekuriti Malaysia, Suruhanjaya Syarikat Malaysia, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia, Polis Diraja Malaysia, dan CyberSecurity Malaysia.

i-Serve Online Mall ialah syarikat pembangunan perisian yang diasaskan pada tahun 2001. Sejak itu mereka telah mencipta kiosk untuk Eastman Kodak, Nokia dan AirAsia, serta beberapa aplikasi pembayaran digital seperti Zapp dan UPayMe. Mereka nampaknya juga menjalankan pusat perkhidmatan AirAsia.

BNM berkata, i-Serve Online Mall disyaki melakukan pelbagai kesalahan, termasuk di bawah Akta Perkhidmatan Kewangan 2013 (FSA) dan Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram 2001 (AMLA).

Bank pusat itu juga mengingatkan orang ramai supaya hanya meletakkan deposit atau pelaburan dengan pihak yang berlesen atau berdaftar dengan pihak berkuasa berkaitan. “Di bawah Seksyen 137(1) FSA, adalah menjadi satu kesalahan bagi mana-mana orang untuk menerima deposit tanpa lesen,” katanya.

(Sumber: The Edge Markets)

About Author

Lihat Juga :   Bazar Ramadan 2022 Dibenarkan Beroperasi Tahun Ini, Kata Perdana Menteri

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!