Bukan Peminat WordPress? Berikut adalah 5 CMS Laman Web Statik Terbaik untuk Anda

5 CMS Laman Web Statik Terbaik untuk Bina Website

 

Penjana laman web statik / Static site generators (SSG) telah semakin popular di kalangan pembangun untuk jenis laman web tertentu. Alat seperti Jekyll, Hugo, Hexo dan lain-lain menjadikannya sangat mudah untuk membuat laman web tanpa perlu risau tentang kebergantungan server side.

Anda hanya boleh mengedit kandungan dan membina laman web di mesin tempatan anda dan kemudian boleh terus upload ke server web. Mana-mana pelayan web yang dapat menyajikan fail HTML boleh digunakan untuk menghosting laman web statik, dan bahkan ada beberapa alat yang akan menghosting laman web statis anda secara percuma seperti Halaman GitHub dan Halaman Gitlab.

 

Apa itu Laman Web Statik

Sebilangan besar, jika tidak semua, laman web di Internet dikodkan menggunakan kod HTML. Perbezaan antara laman web statik dan laman web dinamik yang bergantung pada pelayan adalah bagaimana laman web tersebut mendorong kandungan ke penyemak imbas. Laman web statik terdiri dari fail HTML (ya, itu adalah fail fizikal) dan setiap halaman Web sesuai dengan satu fail. Di sisi lain, WordPress dan CMS dinamik yang bergantung pada pelayan lain menggunakan pangkalan data untuk menyimpan kandungan dan menggunakan bahasa skrip sisi pelayan, seperti PHP atau Java, untuk memproses kandungan dan menghasilkan kod HTML untuk penyemak imbas yang dihasilkan. Kod HTML dihasilkan berdasarkan permintaan, sedangkan laman web statik memerlukan ruang cakera keras untuk menyimpan fail HTML, sama ada sedang dilihat atau tidak.

Keuntungan dari laman web statik adalah bahawa ia tidak memerlukan pelayan (anda bahkan dapat menghoskan laman web anda dari Google Drive atau Dropbox), dan halaman Web dimuat dengan cepat. Sebaliknya, penyelenggaraan boleh menjadi masalah sekiranya terdapat banyak halaman di laman web anda. Bayangkan saja perubahan kecil pada footer laman web menjadi 1000 fail.

Lihat Juga :   Cara Mudah Install dan Setup WordPress di IIS

 

CMS Laman Web Statik

Biasanya, kemas kini ke laman web statik boleh membosankan, sebab itulah beberapa orang ditangguhkan daripada menggunakan penyelesaian ini. Di sinilah CMS laman web statik boleh masuk.

Mereka menyediakan cara mudah bagi pengguna bukan teknikal untuk mengedit dan menerbitkan kandungan dalam antara muka pengguna yang ramah dengan cara yang sama seperti yang biasa mereka gunakan dengan menggunakan sesuatu seperti WordPress.
Sekiranya anda mempertimbangkan untuk menggunakan penjana laman web statik untuk projek anda yang seterusnya, berikut adalah lima laman web statik CMS yang perlu dipertimbangkan.

 

1. Netlify CMS

Netlify CMS adalah alat sumber terbuka (open sources) yang membolehkan pengguna bukan teknikal mengurus dan mengemas kini kandungan yang dihasilkan oleh Static site generators (SSG) dengan mudah. Ini adalah aplikasi berasaskan web yang menawarkan editor WYSIWYG (What You See Is What You Get), mempunyai ciri live preview dan muat naik media secara drag-and-drop. Sekiranya anda lebih suka menulis kandungan dalam markdown, anda juga boleh melakukannya!

Ia berfungsi dengan SSG yang paling biasa, seperti Jekyll, Hugo atau Gatsby, dan kebanyakan penjana lain. Netlify CMS menyediakan templat untuk membantu anda memulakan dengan cepat jika anda membuat laman web baru, tetapi anda juga dapat menambahkannya ke laman web yang ada dengan mudah.

 

2. Siteleaf

Siteleaf menyediakan antara muka pentadbir yang bersih untuk laman web statik anda. Sama seperti Netlify CMS, anda boleh memilih untuk mengarang kandungan anda dalam editor visual atau hanya penurunan harga. Satu ciri unik adalah APInya yang membolehkan anda mengakses kandungan anda dan mengintegrasikannya ke laman web dan aplikasi lain.

Lihat Juga :   Cara Menukar dan Menyimpan Fail WEBP ke JPEG

Yang penting, kandungan yang dihasilkan menggunakan alat ini tidak terikat pada satu platform tetapi boleh diterbitkan di mana-mana pelayan web pilihan anda. Sebenarnya, anda boleh dengan mudah mengeksport kandungan dari Siteleaf jika kandungan tersebut tidak memenuhi keperluan anda pada bila-bila masa.

 

3. Publii

publii-cms

Publii adalah aplikasi desktop untuk membina laman web statik yang indah dengan cepat dan cekap. Ia tersedia untuk Windows dan macOS dan mempunyai semua alat/tools yang diperlukan untuk develop dan run website.

Anda boleh membuat beberapa laman web dalam aplikasi dan menguruskan semuanya tanpa perlu menukar admin dasboard yang berbeza. Ia juga mempunyai banyak tetapan berkaitan SEO dan media sosial yang akan menjadikan laman web anda lebih mesra search engine dan memaksimumkan perkongsian media sosial.

Aplikasi ini berfungsi di luar talian, jadi anda boleh dengan mudah mengarang atau mengemas kini kandungan tanpa sambungan Internet, dan semuanya akan diselaraskan ke perkhidmatan hosting pilihan anda sebaik sahaja anda kembali dalam talian.

Sekiranya anda ingin memulakan dengan cepat tanpa perlu bimbang tentang reka bentuk laman web anda, Publii menyediakan beberapa tema/theme yang boleh anda gunakan. Sangat mudah untuk menukar susun atur, font atau warna laman web anda dengan menggunakan alat penyesuaiannya yang luas.

 

4. DatoCMS

 

Dato CMS

DatoCMS menyediakan kawasan pentadbir berasaskan API untuk laman web statik anda. Ini disasarkan kepada pembangun atau agensi web yang ingin memberikan cara intuitif untuk pelanggan mereka menerbitkan atau mengemas kini kandungan secara bebas tanpa harus bergantung pada develepor untuk melakukannya untuk mereka.

Lihat Juga :   Cara Baiki Posting WordPress yang Keluar Page 404

Ia bergabung dengan semua penjana laman web statik yang popular dan juga membolehkan anda menyimpan penyelesaian penggunaan yang ada. Selain itu, anda tetap bebas untuk hosting laman web di mana sahaja anda mahu.

 

5. Forestry

forestry cms

Forestry adalah pilihan CMS lain untuk laman web statik yang dibina menggunakan Jekyll atau Hugo. Ia menawarkan front-end untuk mengedit kandungan yang dihasilkan oleh SSG dengan cara yang biasa dan intuitif.

Untuk memulakan, anda hanya perlu menyambungkan repositori git yang ada atau memuat naik fail zip projek Jekyll atau Hugo anda. Forestry kemudian akan menguraikan projek anda dan secara automatik membina CMS khusus untuknya. Perubahan yang anda buat di CMS dapat diterbitkan ke mana-mana perkhidmatan hosting yang anda sukai.

 

Kesimpulan

WordPress bukan satu-satunya CMS yang ada jika anda ingin membina website atau menerbitkan kandungan dalam talian. Sekiranya anda ingin membina laman web statik, terdapat banyak CMS lain yang boleh anda gunakan secara percuma. Senarai di atas akan memberi anda permulaan jika anda mencari CMS untuk laman web statik anda. Selamat Mencuba

 

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!