Cara Kosongkan Storage iCloud Anda

Cara Kosongkan Storage iCloud

Berasa susah untuk menguruskan akaun iCloud anda sebab sentiasa penuh? Jangan bayar dulu untuk upgrade storage iCloud anda! Cuba dulu beberapa cara ini mengenai cara menguruskan storan iCloud percuma anda.

Salah satu ‘selling point’ utama ekosistem Apple adalah sambungan yang baik di antara peranti Apple, perisiannya, dan perkhidmatan dalam taliannya. iCloud telah menawarkan cara yang paling lancar untuk membuat backup dan connection kepada peranti Apple anda.

Sayangnya, iCloud percuma menawarkan storan 5GB. Oleh itu, dengan saiz ini rata-rata orang akan kehabisan ruang di iCloud dengan cepat.

Sekiranya anda menghadapi masalah ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara mengosongkan sedikit ruang di iCloud.

Berapa Kos iCloud Storage?

Sebelum kita bincang cara untuk mengosongkan storage iCloud ni . Cuba kita lihat berapa harga kalau ada hendak subscribe yang pakej yang berbayar. Nasib baik, storan iCloud tidak terlalu mahal. Sekiranya anda ingin menaik taraf ke rancangan yang lebih besar, daripada menghapus data untuk mengosongkan storan yang ada, berikut adalah pilihan anda:

RM3.90 sebulan untuk 50GB
RM11.90 sebulan untuk 200GB
RM39.90 sebulan untuk 2TB

 

Cara Mengosongkan Ruang di iCloud

Sekiranya anda kehabisan storan iCloud dan ingin mengosongkan sedikit ruang, anda perlu memeriksa terlebih dahulu apa yang memakan ruangan storage iCloud anda.

Untuk semakan anda boleh ke (iPhone) pergi ke Settings > [Nama Anda] > iCloud > Manage Storage..

How to Free Up Space on iCloud


Pada Macbook, buka menu Apple dan pergi ke System Preferences > Apple ID > iCloud, kemudian klik Manage.

Ini akan memberitahu anda apa yang menggunakan ruang pada akaun iCloud anda. Bagi kebanyakan orang, ini mungkin gambar, mesej, backup iCloud, iCloud Drive dan aplikasi. Kami akan menunjukkan kepada anda cara mengosongkan ruang di bawah.

1. Padamkan Backup iCloud yang Tidak Diingini

Sekiranya anda memiliki banyak peranti iOS selama bertahun-tahun, kemungkinan besar setiap peranti ini mempunyai backup tersendiri yang tersimpan di akaun iCloud anda.

Anda boleh menghapus backup dari peranti lama yang tidak lagi anda gunakan. Untuk melakukannya, ikuti langkah berikut:

 • Pada iPhone anda, pergi ke Settings > [Your Name] > iCloud > Manage Storage > Backups.
 • Sekarang anda akan melihat peranti mana yang telah di backup. Klik mana-mana nama peranti dan Delete Backup > Turn Off & Delete. Ini akan membuang sandaran itu dari iCloud.
 • Anda juga boleh klik kepada backup device yang masih anda gunakan dan menghentikan aplikasi tertentu daripada menyimpan datanya di akaun iCloud anda. Dalam kes kami, aplikasi yang jarang kami gunakan cuba menambahkan 600MB data ke backup iCloud kami. Untuk menghentikan ini, klik nama peranti dan pilih untuk Show All Apps. Sekarang anda boleh mematikan sandaran untuk aplikasi tertentu secara manual dan kemudian ketik Turn Off & Delete. Ini akan membuang data aplikasi untuk aplikasi tersebut dari sandaran iCloud anda yang seterusnya.
Lihat Juga :   Microsoft Surface Pro 8 Akan Datang Ke Malaysia Dengan Harga Bermula RM4,950

Delete Unwanted iCloud Backups

Sekiranya anda menggunakan Macbook, buka menu Apple dan pergi ke System Preferences> Apple ID> iCloud. Klik Manage dan pilih Backups. Anda kini boleh memilih backup mana yang hendak dibuang.

 

2. Kemaskini Photo Library Anda

Langkah ini tidak mudah. Bagi kebanyakan kita, photo library dalam iPhone mempunyai beberapa kenangan paling berharga, jadi penghapusan gambar sangat menyakitkan. Tetapi kerana misi kita adalah untuk mengosongkan ruang simpanan di iCloud, kami akan menunjukkan apa yang perlu anda lakukan tanpa rasa menyesal.

Pertama, anda harus menyemak tetapan kamera pada peranti anda untuk memastikan anda tidak menggunakan lebih banyak ruang daripada yang diperlukan di iCloud. Ini melibatkan memutuskan sama ada anda boleh beralih ke video 720p atau 1080p dan bukannya 4K, antara lain.

Mari kita mulakan:

 • Pada peranti iOS atau iPadOS anda, pergi ke Settings > Camera > Formats. Untuk menjimatkan ruang, pilih High Efficiency. Perhatikan bahawa ini akan menyimpan foto dan video anda dalam format HEIF dan HEVC, dan ini tidak disokong secara meluas seperti JPG dan MP4.
 • Sekarang kembali ke tetapan Kamera dan ketik Record Video. Sebaik-baiknya anda harus memilih frame rate and resolution paling rendah. Anda tidak akan mendapat video yang paling halus dan berkualiti tinggi dengan cara ini, tetapi beberapa pengorbanan perlu dilakukan untuk menjimatkan ruang. Pada halaman yang sama, scroll ke bawah dan aktifkan Auto Low-Light FPS untuk mengurangkan ukuran fail untuk video cahaya rendah (low-light videos).
 • Kembali ke tetapan Kamera dan pilih Record Slo-mo, kemudian pilih pilihan berkualiti rendah.
 • Langkah terakhir tidak mudah dicadangkan, tetapi akan menjimatkan banyak ruang. Anda boleh mematikan Foto Langsung dengan pergi ke TSettings > Camera > Preserve Settings. Di sini anda boleh melumpuhkan Live Photo. Selepas ini, jika anda semasa anda menggunakan aplikasi Kamera, klik ikon bulatan kuning di kanan atas. Sekiranya ikon ini berwarna kelabu, Live Photos telah disable. Ini akan menghentikan peranti anda merakam beberapa saat video dengan setiap foto yang anda ambil.
Lihat Juga :   Barisan produk Apple yang diumumkan Di Peek Performance hari ini

Trim Your Photo Library

Sekarang anda telah mengurangkan berapa banyak ruang foto yang diperlukan, kini saatnya untuk mula membersihkan item yang tidak diingini dari pustaka foto anda. Ini caranya:

 • Mari kita menyerang penyebab kepada item yang memakan ruang terbesar pertama-video. Buka aplikasi Foto dan klik Album> Video. Sekarang anda boleh klik Select di kanan atas dan kosongkan semua video yang tidak anda perlukan.

 

 • Begitu juga, anda boleh membuka album untuk item berikut: Long Exposure, Burst Mode, Panoramas, Slo-mo, Time-lapse, Screenshot, dan Screen Recordings. Menghapus barang dari ini akan membersihkan banyak ruang dengan cepat.

 

 • Akhirnya, anda mungkin ingin melalui Library Photo anda secara manual untuk melihat sama ada anda boleh memadam beberapa gambar. Mungkin anda mempunyai banyak gambar kucing atau beberapa perkara lain yang boleh anda padamkan.

 

3. Buang Mesej Lama

Sekiranya aplikasi Mesej menggunakan banyak ruang di iCloud, anda boleh mengosongkan ruang dengan cepat dengan mengikuti langkah-langkah berikut:

 • Pergi ke Settings > Messages  pada peranti iOS atau iPadOS anda.

 

 • Sekarang scroll ke bawah untuk Keep Messages dan ubah dari Selamanya hingga 30 Days atau 1 Year dan klik Delete. Ini secara automatik akan menghapus mesej yang lebih dari sebulan atau setahun, dan akan terus melakukannya setiap masa secara automatik. Ini adalah cara mudah untuk menghentikan Mesej daripada mengambil terlalu banyak ruang dalam akaun iCloud anda.

 

 • Seterusnya, mari kosongkan beberapa chat yang memerlukan banyak ruang. Pergi ke  Settings > [Your Name] > iCloud > Manage Storage > Messages. Sekarang klik Top Conversations. Ini akan menunjukkan kepada anda mana-mana chat anda yang memerlukan banyak ruang di iCloud.

 

 • Klik Edit di kanan atas dan pilih chat yang ingin anda hapus. Kemudian klik ikon trash di kanan atas untuk menghapus chat.
Lihat Juga :   Microsoft menggesa pengguna Windows untuk mengemas kini OS dengan serta-merta selepas penemuan vulnerability kritikal

 

 • Sekiranya anda belum bersedia menghapus keseluruhan chat, klik mana-mana sembang dari senarai. Sekarang klik nama kenalan di bahagian atas, kemudian klik Info dan scrool ke bawah ke Photos. Ketik See All dan anda boleh menghapus gambar dan video yang tidak anda perlukan secara manual. Begitu juga, anda boleh mengunjungi bahagian Documents dalam sembang untuk menyingkirkan PDF besar dan fail lain.

Get Rid of Old Messages

 

4. Kosongkan Fail Besar Dari Pemacu iCloud


Sekiranya anda menggunakan iCloud Drive di mana-mana peranti Apple anda, anda mungkin ingin menyemaknya untuk memastikan tidak ada fail sampah yang memakan banyak ruang.

Di iOS atau iPadOS, buka aplikasi Files dan klik iCloud Drive, kemudian periksa setiap folder untuk melihat apakah ada yang boleh anda hapus.

Pada Macbook anda, buka Finder dan klik iCloud Drive di bar sisi untuk melakukan perkara yang sama.

iCloud Tidak Boleh Menjadi Satu-satunya Perkhidmatan Sandaran Anda


Sebilangan besar perkhidmatan di iCloud lebih merupakan perkhidmatan “sync” daripada perkhidmatan backup. Ini adalah perbezaan kecil tetapi penting yang memberi kesan besar kepada bagaimana anda harus menggunakan perkhidmatan ini.

Fikirkan dengan cara ini: Sekiranya anda memadam gambar dari iPhone anda, gambar itu juga akan dihapuskan dari iCloud. Ya, mungkin gambar akan berada di dalam Recently Deleted folder selama 30 hari secara default, tetapi jika anda menghapusnya dari folder tersebut atau terlupa untuk restore, maka ada mungkin kehilangan gambar atau fail itu untuk selama-lamanya.

Oleh itu adalah dicadangkan juga bahawa anda, membuat sandaran tempatan pustaka foto anda dan menyimpannya pada external hardisk. Jadi, Walaupun anda memadamkan foto-foto itu dari iPhone anda, anda masih ada salinan gambar tersebut pada cakera keras anda.

Selain membuat salinan pada hardisk, mungkin anda boleh membuat salinan kepada beberapa cloud storge yang lain (yang percuma). 

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!