Cara membersihkan skrin notebook anda

Ketahui cara membersihkan skrin komputer riba dengan panduan ini. Screen komputer atau notebook adalah tingkap anda ke dunia digital dan ianya sangat penting untuk pengalaman pengkomputeran anda.

Tetapi ia juga boleh menjadi kotor dan berdebu, sama ada dari sisa makanan seperti percikan kuah makanan atau sisa makana pada jari-jari kita, atau bakteria dan zarah yang tidak dapat dilihat.

Lebih penting lagi anda mengetahui cara membersihkan skrin komputer riba / notebook anda dengan betul kerana virus seperti coronavirus yang dapat bertahan di permukaan tertentu selama beberapa jam atau hari.

Walaupun skrin kaca paparan CRT yang lebih lama mempunyai lapisan perlindungan tambahan, tetapi layar komputer riba LCD yang lebih baru tidak. Ini bermaksud anda tidak boleh menggunakan produk keras seperti pembersih kaca atau pembersih tingkap untuk membersihkan skrin komputer riba.

Walaupun beberapa skrin, seperti screen pada MacBook tertentu, dilengkapi dengan lapisan oleofobik, yang menawarkan beberapa perlindungan terhadap cap jari dan kotoran, anda boleh mengakis lapisan itu jika menggunakan pembersih berasaskan alkohol.

Untuk mencuci sesebuah screen notebook, anda boleh menggunakan isopropil 99%, tetapi jika anda merasa takut atau was-was kerana terlalu kuat, anda juga boleh menggunakan 75% atau lebih lembut.

 

Sebenarnya, isopropil yang dicampur  sehingga 60% dengan air bersih adalah lebih efektif daripada 99.9% isopropil, kerana air menjadikan lebih baik untuk meresap kedalam dinding sel mikroorganisma. Anda boleh juga campur air dan isopropil 50% Р50%.

cara basmi kuman pada screen komputer dan notebook

Jangan menyemburkan pembersih skrin anda terus ke skrin komputer riba anda. Sebaliknya, semburkan atau letakkan pembersih ke kain serat mikro, kemudian perlahan-lahan lap ke skrin komputer riba dengan gerakan bulat kecil atau dari satu hujung ke hujung yang lain. Jangan basahkan kain anda dalam larutan pembersih, hanya lembapkannya.

Lihat Juga :   Apa itu Windows 10X dan Cara Mencubanya

Seperti yang akan kita bincangkan di atas, isopropil boleh digunakan pada hampir semua permukaan yang mungkin anda ingin membunuh kuman.

Isopropyl adalah pembunuh kuman yang berkesan, tetapi tidak mempunyai sifat anti-statik atau anti-goresan yang terdapat dalam pembersih skrin yang lain. Oleh itu, selepas anda mengelap skrin komputer riba anda dengan isopropil, anda harus menggunakan pembersih skrin tanpa alkohol untuk membilasnya.

Gosokkan kain dengan lembut di sekitar skrin komputer riba anda, pastikan anda tidak menekan terlalu kuat.

Ecomoist dan WHOOSH! adalah dua pembersih skrin komputer riba yang paling popular, walaupun akan ada banyak alat serupa di luar sana yang mungkin berfungsi juga. Mereka bebas alkohol, boleh terurai secara biologi, dan formulasi anti-statiknya akan menjauhkan zarah debu dari skrin anda sedikit lebih lama.

 

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!