Cara membuat status WhatsApp menggunakan suara

WhatsApp telah memperkenalkan ciri untuk mencipta status whatsapp yang dipanggil Voice Status akhirnya tersedia kepada pengguna global, membolehkan mereka berkongsi status mereka dalam format audio.

Status WhatsApp pertama kali hadir di sebelah nama profil pengguna. Tetapi pada tahun 2017, syarikat itu mengubahnya menjadi ciri yang sama seperti Snapchat atau Instagram Stories. Kemas kini demi kemas kini membolehkan pengguna berkongsi teks, foto, video dan pautan ke Status, yang boleh dilihat oleh kenalan yang mereka simpan.

Kini, kemas kini membawa format audio ke Status. Berdasarkan pengumuman yang dikongsi WhatsApp pada Status akaun rasminya, keupayaan baharu ini boleh dilakukan dengan mudah dan pantas, kerana kami mahu menghantar mesej suara dalam bilik sembang.

Berikut ialah langkah-langkah untuk membuat Status Suara di WhatsApp:

  • Buka WhatsApp dan pindah ke tab Status.
  • Klik butang pensel di bahagian bawah skrin, tepat di atas butang kamera.
  • Pada halaman ini, anda boleh memilih untuk membuat Status menggunakan teks, pelekat atau audio dengan rakaman suara.
  • Untuk merakam suara anda, klik ikon perakam suara di sebelah medan teks. Tekan dan tahan butang semasa merakam dan lepaskan apabila anda ingin menamatkan rakaman.
  • Seterusnya, anda boleh pratonton rakaman dengan mendengarnya semula.
  • Akhir sekali, klik butang Hantar untuk menghantarnya terus ke Status.

Voice Status Whatsapp

Seperti format status lain, pengguna lain yang mendengar Voice Status boleh membalasnya. Mereka yang telah melihatnya juga akan muncul dalam kapsyen “View” pada setiap Status. Dari sudut visual, Voice Status akan memaparkan gelombang bunyi seperti mesej suara dalam ciri perbualannya.

Lihat Juga :   Kereta Audi 2024 Akan Datang Dengan 5G Connectivity

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!