Cara menghentikan orang daripada menambahkan anda ke Kumpulan WhatsApp

Cara menghentikan orang daripada menambahkan anda ke Kumpulan WhatsApp

 

Salah satu masalah yang dihadapi oleh banyak pengguna WhatsApp hari ini adalah sebilangan besar kumpulan yang pemberitahuannya sering menerima jemputan untuk join dengan group WhatsApp dari orang yang nombornya tidak mereka kenal.

Aplikasi whatsapp membolehkan sesiapa sahaja yang mempunyai nombor anda menghantar mesej atau menambahkan anda ke mana-mana group.

Tetapan itu sendiri ditetapkan oleh WhatsApp secara default, dengan tujuan agar anda dapat berhubung dengan rakan dan keluarga dengan mudah, walaupun mereka tidak ada dalam senarai kenalan anda.

Walaupun begitu, di laman web rasminya, yang dikutip pada hari Isnin (9/8/2021), WhatsApp mengatakan bahawa pengguna masih mempunyai kelonggaran untuk mengawal siapa yang dapat menambahkannya ke dalam group.

Untuk menetapkan siapa yang dapat menambahkan anda ke kumpulan sembang mereka, ada beberapa langkah yang boleh anda buat.

Perlu diperhatikan bahawa ciri / setting ini tidak dapat dilakukan di WhatsApp Web atau Desktop. Walau bagaimanapun, apabila anda sudah membuat setting pada telefon, ianya akan di sync kepada setting di WhatsApp Web atau Desktop.

1. Pergi ke Setting dengan pergi ke ikon tiga titik menegak di kanan atas aplikasi, pilih Setting, kemudian pilih Account, kemudian pilih Privacy, dan pergi ke Group.
2. Anda akan mendapat pilihan berikut.

Everyone

Sekiranya anda memilih pilihan ini, maka semua orang termasuk mereka yang tidak berada dalam kenalan dapat menambahkan anda ke kumpulan tanpa persetujuan.

My Contacts

Sekiranya anda memilih pilihan ini, hanya orang dalam kenalan anda yang dapat menambahkan anda ke kumpulan tanpa persetujuan.

Sekiranya pentadbir kumpulan tidak mempunyai kenalan anda, dia akan mendapat pop timbul yang mengatakan bahawa dia tidak dapat menambahkan anda, dan dia akan diminta untuk mengetuk ‘Undang ke Grup’ atau ‘Lanjutkan’, diikuti dengan butang kirim untuk menghantar jemputan kumpulan secara peribadi melalui sembang individu.

Lihat Juga :   YouTube Hapuskan "Dislike" Di Kritik Pengguna

Anda mempunyai masa tiga hari untuk menerima jemputan sebelum tamat.

My Contacts Except…

Untuk pilihan ini, anda boleh memilih orang yang boleh ditambahkan oleh kenalan ke kumpulan tanpa persetujuan.

Sekiranya pentadbir kumpulan jemputan dikecualikan, dia akan mendapat pop timbul yang mengatakan bahawa mereka tidak dapat menambahkan anda dan akan diminta untuk mengetuk Jemput ke Kumpulan atau Lanjutkan, diikuti dengan butang kirim untuk menghantar jemputan kumpulan secara peribadi melalui sembang individu.

Sama seperti sebelumnya, anda mempunyai tiga hari untuk menerima jemputan sebelum tamat.

3. Sekiranya anda telah memilih pilihan yang paling sesuai untuk anda, pilih Selesai dan klik OK.

Leave a Reply

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: