Cara Mudah Install dan Setup WordPress di IIS

wordpress dalam windows

WordPress boleh install dan setup dengan mudah di IIS dengan menggunakan Microsoft Web Platform Installer (Web PI) yang merupakan sistem pengurusan pakej perisian percuma yang digunakan untuk pemasangan alat Platform Web, seperti WebMatrix, Visual Web Developer, Microsoft SQL Server, .NET Framework , PHP, Silverlight untuk Visual Studio, dll.

Versi terbaru Web PI memiliki kemampuan untuk memasang perisian pihak ketiga di Galeri Aplikasi Web, termasuk Joomla dan WordPress. Setelah menyelesaikan installation, anda boleh memulakan setup WordPress sekaligus.

Install Microsoft Web Platform Installer

Sebelum memulakan, anda perlu melayari http://www.microsoft.com/Web/downloads/platform.aspx untuk mencari versi terbaru Microsoft Web PI dan klik “Muat turun Percuma”. Versi sekarang adalah Microsoft Web Platform Installer 5.1 yang percuma.

English: x64 installer / x86 installer

Setelah memuat turun PI Web, klik “Run” untuk memulakan program ini tepat pada masanya. Apabila kotak seterusnya muncul, klik “Run” sekali lagi. Setelah menyelesaikan pemasangan, buka PI Web dan anda boleh mula untuk install WordPress.

Muat turun & Konfigurasikan WordPress Menggunakan Web PI


Oleh kerana semuanya disiapkan dengan baik di sini, PI Web akan menjalankan prosedur secara automatik. Klik pilihan “Application” di sini dan cari WordPress dari aplikasi ini. Kemudian klik “Tambah” di sebelah WordPress dan mulakan pemasangan.

Konfigurasikan tetapan WordPress satu persatu. Di bawah “PREREQUISITES”, pilih “MySQL”. Kemudian tetapkan kata laluan yang kuat untuk akaun dan sahkan semula. Ingat untuk klik pada “Save my password” dan klik “Continue” untuk meneruskan.

Periksa sama ada semuanya betul dengan fail yang akan anda muat turun. Sekiranya perlu, anda boleh membuang salah satu fail hanya dengan mengklik simbol pangkah. Kemudian, klik “Privacy Statements” untuk memeriksa. Sekiranya tidak ada yang tidak sesuai, klik “I Accept“.

Lihat Juga :   10 Alat Terbaik untuk Menguji Website Load Speed

Proses “INSTALL” akan berjalan, yang akan mengambil masa beberapa minit.

 

Di bahagian “CONFIGURE”, anda diminta untuk mengetik tiga kunci keselamatan, iaitu auth_key, safe_auth_key dan logged_in_key. Anda boleh menetapkan kunci keselamatan dengan bantuan online private key generator (google : wordpress key generate) dan memasukkan parameter yang diperlukan di kawasan yang diperlukan. Teruskan sehingga semuanya selesai. Terdapat contoh bagaimana kunci ditetapkan di bawah.

Setelah berjaya memasang WordPress, anda dapat melihat maklumat pangkalan data di bahagian “Finish”, termasuk nama pengguna dan kata laluan. Anda harus ingat kata laluan dan klik “Finish” untuk menyimpan tetapan.

Setup WordPress di Laman Web Anda

Dengan WordPress yang dipasang sepenuhnya, kini anda perlu mengatur WordPress dengan maklumat yang diperlukan. Masukkan http: //localhost/yourwebsite/wp-admin/install.php dalam penyemak imbas, dan anda boleh mengakses ke halaman berikut.

Cari nama yang betul untuk laman web WordPress anda dan masukkan di tempat kosong di sebelah “Tajuk Laman”. “Nama Pengguna” adalah “admin” secara default, tetapi anda boleh mengubahnya mengikut pilihan anda sendiri untuk keselamatan laman web anda, yang juga merupakan salah satu petua terbaik untuk menggunakan WordPress.

Kemudian anda harus menetapkan kata laluan untuk akaun anda dan mengesahkannya semula. Perhatikan bahawa kata laluan anda mestilah gabungan nombor, huruf besar dan huruf kecil, dan simbol.

Mengenai “E-mel Anda”, lebih baik anda menyemaknya sebelum meneruskan. Kemudian tandakan pilihan di bawahnya dan klik “Install WordPress” untuk mengesahkan tetapannya. By the way, jika diperlukan anda boleh pergi ke WP-admin> Tetapan> Umum untuk mengubah tetapan tersebut.

Anda akan melihat pemberitahuan “Success!” muncul di layar di mana anda diminta memasukkan nama pengguna dan kata laluan yang anda tetapkan sebentar tadi. Klik “Log In” dan mulailah menyiapkan laman web anda di papan pemuka WordPress.

Lihat Juga :   Plugins CSS Hero: Ubah Suai Reka Bentuk WordPress Menjadi Lebih Mudah

Leave a Reply

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: