Cara Mudah Menambah Printer ke Mac

Menambah Pencetak ke Mac

Local printer boleh disambungkan ke Mac melalui teknologi AirPrint tanpa wayar Apple atau dengan kabel USB. Pencetak yang serasi dengan AirPrint akan menyambung secara automatik ke rangkaian anda dan hampir tidak memerlukan setup.

Sekiranya dokumentasi atau pembungkusan pencetak anda mengatakan bahawa ia sesuai dengan AirPrint, ia boleh berfungsi dengan Mac anda.

Tidak semua pencetak USB serasi dengan Mac. Periksa dokumentasi untuk mengesahkan pencetak anda serasi atau tidak. Sekiranya ada, ia akan connected / bersambung ke Mac secara automatik juga, walaupun memerlukan beberapa langkah tambahan (sedikit).

Menambah Pencetak yang Sesuai dengan AirPrint ke Mac

Setup tidak diperlukan,  jika pencetak sesuai dengan AirPrint sudah disambungkan ke rangkaian Wi-Fi yang sama dengan Mac anda.

Untuk mengetahui sama ada pencetak anda sudah disambungkan ke Mac anda melalui AirPrint, hidupkan pencetak, buka dokumen pada macbook anda dan pilih Fail> Cetak dari bar menu. Sekiranya nama pencetak muncul di sebelah Pencetak, anda tidak perlu melakukan apa-apa kerja lagi.

 

Cara Menambah Pencetak ke Mac

Sekiranya nama pencetak anda tidak muncul di sebelah Pencetak, anda perlu mengetahui cara menambahkan pencetak ke Mac. Klik anak panah di bidang Pencetak dan pilih Tambah Pencetak.

tambah printer kepada macbook

Pilih pencetak anda dari senarai pencetak yang dapat dilihat oleh Mac dan klik Add.

cara tambah printer pada macbook

Sistem sokongan pencetak Mac kukuh. Sekiranya anda mempunyai pencetak AirPrint, anda tidak perlu memeriksa kemas kini sistem. OS X dan macOS dilengkapi dengan banyak pemacu pencetak pihak ketiga, dan Apple secara automatik memasukkan kemas kini driver printer dalam software update service.

Amaran : Disebabkan oleh sistem operasi macOS mengandungi sebilangan besar driver printer yang diperlukan oleh pengguna Mac, jandi anda tidak perlu install driver yang disertakan dengan pencetak. Sebilangan besar pengeluar pencetak menyebutnya dalam panduan pemasangan mereka.
Lihat Juga :   Apple kini Menjual Standalone Magic Keyboard yang dengan Touch ID bermula dari RM 549

 

Menambah Pencetak USB ke Mac

Pencetak USB yang serasi hampir sama mudah dipasang pada Mac seperti pencetak AirPrint.

  1. Kemas kini perisian pada Mac anda supaya Mac mempunyai pemacu pencetak (printer driver) yang terkini.
  2. Masukkan  kertas dan dakwat atau toner (jika perlu) dan sambungkan ke Mac anda. Hidupkan pencetak.
  3. Sambungkan pencetak ke Mac menggunakan kabel USB yang disertakan dengan pencetak.
  4. Muat turun perisian baru yang diminta pencetak dan install. (Anda mungkin tidak menerima mesej ini jika tidak diperlukan perisian baru.)
  5. Ikuti arahan di skrin untuk menyelesaikan kemas kini perisian. Anda mungkin diarahkan untuk reboot Mac anda.
  6. Uji bahawa pencetak terpasang menggunakan kaedah yang sama yang digunakan untuk menguji pencetak AirPrint. Buka dokumen dan pilih Fail> Cetak. Anda mesti melihat nama pencetak anda di medan di sebelah Pencetak. Sekiranya tidak, pilih Tambah Pencetak dan pilih pencetak dari senarai pencetak yang ada.Langkah-langkah mudah ini menjadikan pencetak dapat berfungsi dan berjalan dalam masa yang singkat, tetapi sesekali pemasangan pencetak automatik tidak berfungsi. Sekiranya anda menghadapi masalah, anda mungkin perlu memasang pencetak secara manual. Mac mengesan mana-mana pencetak yang serasi yang anda sambungkan dengannya, tetapi anda mungkin perlu menambahkannya dalam Pilihan Sistem Pencetak & Pengimbas, terutamanya jika pencetak itu sudah lama.

Leave a Reply

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: