Cara Rakam Panggilan Telefon pada iPhone

rakam panggilan pada iphone

Macam Mana Nak Rakam Panggilan Telefon pada iPhone

Seperti yang anda ketahui, tidak ada cara yang disediakan untuk rakam panggilan telefon pada iPhone anda. Hasil daripada undang-undang khusus negara, Apple tidak menyediakan kemudahan untuk anda merakam panggilan telefon pada iphone.

Namun, tidak mustahil. Anda boleh merakam panggilan telefon iPhone menggunakan beberapa kaedah penyelesaian.

Sekiranya anda akan menggunakan salah satu kaedah ini, pastikan anda memberitahu orang di hujung panggilan bahawa mereka sedang dirakam. Dengan syarat mereka tahu dan bersetuju. Sekiranya anda merakam panggilan iPhone secara diam-diam, anda harus mempertimbangkan kemungkinan kesan yang mungkin berlaku.

 

Cara Merakam Panggilan di iPhone Tanpa Aplikasi

Cara Rakam Panggilan Telefon pada iPhone

Ini mungkin kaedah tercepat, termudah, dan paling kotor untuk merakam panggilan telefon dari iPhone anda. Anda memerlukan peranti lain dengan mikrofon yang dapat merakam (seperti iPad, komputer, atau peranti rakaman mudah alih) untuk membuatnya berfungsi.

Dengan syarat anda berada dalam lingkungan yang tenang dan dapat menggunakan fon pembesar suara iPhone anda, mudah dilakukan:

 • Hubungi kenalan anda dan ketik ikon Pembesar suara. Sekiranya anda menyambungkan fon kepala Bluetooth, anda perlu memilih pembesar suara iPhone dari senarai.
 • Beritahu pihak lain bahawa anda akan merakam perbualan. Pada perakam luaran anda, mulakan rakaman.
 • Letakkan telefon cukup dekat dengan mikrofon sehingga semasa anda bercakap, suara anda juga jelas.
 • Simpan rakaman apabila panggilan telefon anda selesai.


Pada peranti iOS, anda boleh merakam panggilan menggunakan aplikasi Memo Suara Apple. Pada Mac atau PC, kami mengesyorkan penyuntingan audio percuma dan rakaman Audacity pekerja.

Lihat Juga :   realme Narzo 50 Siri 5G Kini Di Malaysia Serendah RM899

 

Rakam Panggilan iPhone Masuk Menggunakan Google Voice

 

Cara rakam Panggilan Telefon pada iPhone

Google Voice adalah perkhidmatan panggilan VoIP percuma yang terdapat di AS dan Kanada. Ini memberi anda nombor telefon AS percuma, peti masuk mel suara, dan kemampuan untuk membuat panggilan di dalam negeri (percuma) dan di peringkat antarabangsa (sesuai dengan kadar panggilan Suara Google).

Penggunaan Google Voice memerlukan aplikasi Google Voice, yang tersedia untuk web, serta Android dan iOS. Salah satu kelebihan aplikasi adalah kemampuannya merakam panggilan telefon. Sebelum dapat melakukan ini, anda perlu meluangkan masa untuk memasang aplikasi ini:

 • Muat turun aplikasi Google Voice untuk iPhone, buka dan log masuk menggunakan akaun Google anda.
 • Klik Cari dan pilih nombor telefon baru yang ingin anda kaitkan dengan akaun Google Voice anda.
 • Sahkan nombor anda, kemudian tekan Next sehingga anda diminta memasukkan nombor telefon anda.
 • Masukkan nombor telefon iPhone anda, sahkan, kemudian tunggu kod pengesahan.
 • Sahkan persediaan Google Voice baru anda menggunakan kod yang baru anda terima.
 • Ada satu langkah terakhir yang perlu anda selesaikan sebelum anda dapat merakam panggilan. Buka laman web Google Voice dan log masuk ke akaun Google anda jika diperlukan.
 • Sekarang klik ikon roda di bahagian kanan atas halaman untuk membuka menu Tetapan.

Di sini, pilih menu tab Calls di sebelah kiri halaman. Scroll ke bawah sehingga anda jumps Incoming call options,, kemudian pastikan tetapan ini diaktifkan.

 

Sekarang apabila anda menerima panggilan telefon melalui akaun Google Voice anda, anda dapat menekan butang 4 pada iPhone anda untuk mula merakam perbualan. Apabila anda melakukan ini, Google akan memberitahu pihak lain bahawa mereka sedang dirakam. Anda akan menemui rakaman anda di peti masuk Google Voice, di mana anda boleh memuat turunnya untuk disimpan.

Lihat Juga :   Big security fix untuk iOS 16.5.1 dan MacOS 13.4.1, rakyat Malaysia mungkin mahu memuat turunnya sekarang

Malangnya, tidak ada cara untuk merakam panggilan telefon keluar menggunakan Google Voice.

 

Gunakan Aplikasi Pihak Ketiga (Third-Party App) untuk Merakam Panggilan Telefon

 

Terdapat semua cara perakam panggilan iPhone pihak ketiga tersedia. Satu aplikasi perakam panggilan percuma untuk iPhone ialah Rev Call Recorder. Bermula dengan ini adalah mudah.

Pertama, muat turun dan buka aplikasi. Anda perlu mengesahkan nombor telefon anda dengan menambahkannya ketika diminta dan memasukkan kod yang anda terima. Prosesnya agak rumit, tetapi untungnya aplikasi ini menawarkan tutorial terbina dalam.

Setelah selesai, ketuk Mula Panggilan Dirakam, kemudian pilih Panggilan Keluar atau Panggilan Masuk. Untuk panggilan keluar, anda perlu memanggil perkhidmatan Rev Call Recorder, kemudian hubungi orang yang anda mahu bercakap juga. Setelah kedua-dua panggilan disambungkan, ketuk butang Gabungkan Panggilan untuk memulakan rakaman.

Untuk panggilan masuk, prosesnya sedikit berbeza, tetapi sama mudahnya.

Setelah panggilan selesai, Rev akan menghubungi anda apabila panggilan rakaman anda siap dimuat turun. Ini adalah titik di mana aplikasi akan menawarkan perkhidmatan tambahan (yang memerlukan bayaran), tetapi semuanya pilihan.

Kelebihan utama Perekam Panggilan Rev adalah bahawa tidak seperti banyak perkhidmatan rakaman panggilan lain, orang yang anda bercakap akan melihat nombor telefon anda, bukan nombor yang tidak dikenali. Sudah tentu, panggilan anda disimpan di pelayan syarikat lain, jadi anda mungkin tidak mahu menggunakan perkhidmatan ini untuk urusan peribadi atau sensitif.

Lihat Juga :   Macam Mana untuk mengaktifkan dua WhatsApp pada OPPO A16k

 

Baca JugaCara setting Apple ID dan iCloud pada iPhone

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!