Cara untuk Aktifkan Fungsi Audio Lossless & Dolby Atmos pada Peranti Apple

Audio Lossless & Dolby Atmos

 

Apple secara rasmi telah melancarkan ciri audio berkualiti tinggi untuk pelanggan Apple Music, iaitu ciri Lossless Audio dan Dolby Atmos pada acara WWDC 2021.

Syarikat itu menyebutkan bahawa ciri  lossless audio dan Dolby Atmos dapat diaktifkan pada peranti iPhone, iPad, Mac, dan Apple TV. Perbezaannya ialah, Apple TV hanya menyokong  lossless audio dengan kualiti CD standard.

Baiklah, bagi anda yang masih ingin tahu dan tidak tahu bagaimana mengaktifkan kedua-dua ciri ini dari peranti Apple? Berikut adalah langkah-langkahnya, seperti yang dipetik dari Gizmodo, Jumaat (11/6/2021).

iPhone dan iPad

Untuk pengguna iPhone dan iPad, cara mengaktifkannya adalah melalui menu Setting. Kemudian scrool ke bawah untuk mencari pilihan Muzik. Seterusnya pilih pilihan Audio.

Anda akan melihat dua pilihan, iaitu Dolby Atmos dan Audio Quality.

Dalam pilihan Dolby Atmos, pengguna boleh memilih pilihan Automatik. Ini akan membolehkan sokongan Dolby Atmos setiap kali pengguna memainkan lagu dan menyambung ke peranti yang serasi, seperti AirPods, AirPods Pro, dan AirPods Max.

Dalam menu Audio Quality, pengguna dapat mengaktifkan Lossless Audio dan kemudian memilih tahap resolusi yang disediakan untuk streaming selular, wifi, dan muat turun.

Desktop


Tidak seperti iPhone dan iPad, pengguna perlu membuka aplikasi untuk memasuki menu tetapan di Apple Music. Kemudian buka pilihan Preferences dan teruskan pada menu Main semula.

Selepas itu, anda akan melihat dua pilihan seperti yang terdapat pada peranti iPhone dan iPad, iaitu Dolby Atmos dan Audio Quality.

Lihat Juga :   Smartphone Terbaik 2022 – GizmoChina

Pada peranti Apple TV, pengguna hanya perlu pergi ke Setting, kemudian pilih Aplikasi, dan klik Muzik. Itu akan membuka setting yang sama seperti sebelumnya.

 

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!