Celcom dan Digi tidak lama lagi akan bergabung untuk menjadi syarikat raksasa telco Malaysia

celcom dan digi bergabung

Tanpa rancangan perubahan terakhir, Malaysia akan segera melihat kelahiran syarikat telekomunikasi baru. Berbagai kedai berita menyatakan bahawa penggabungan antara Celcom dan Digi – dua penyedia perkhidmatan telekomunikasi terbesar di negara ini – akan segera berlaku.

Penggabungan ini berikutan desas-desus kuat yang mendedahkan perbincangan berterusan antara syarikat induk Axiata Group dan Telenor Asia untuk menggabungkan anak syarikat mereka menjadi satu entiti, dengan perbincangan sudah di “tahap maju”.

Syarikat induk Celcom Axiata Group Berhad, yang kini melayani beberapa pasaran baru muncul di Asia, sebelumnya merupakan syarikat di bawah bidang kuasa Telekom Malaysia – penyedia perkhidmatan jalur lebar terbesar di negara ini serta produk rangkaian tetap lain.

Syarikat induk Digi Telenor Asia, sebaliknya, dimiliki oleh konglomerat Norway Telenor – salah satu penyedia telekomunikasi terbesar di dunia dengan tumpuan di Scandinavia dan Asia.

Langkah itu akan menyaksikan syarikat induk Celcom Axiata, bersama institusi Malaysia yang lain, memiliki 51 peratus entiti baru, sementara Telenor Asia akan memiliki 33.1 peratus saham.

Sebagai sebahagian daripada penggabungan itu, Axiata mengatakan dalam sebuah pernyataan bahawa pihaknya akan menerima saham yang baru diterbitkan di Digi berjumlah 33.1 peratus dalam saham pasca transaksi, yang bernilai USD483.6 juta (RM2 bilion). Sebilangan besar dari jumlah tersebut akan datang dari Digi sebagai hutang baru sementara bakinya akan datang dari Telenor Asia.

“Kedua-dua pihak akan berusaha untuk menyelesaikan perjanjian sehubungan dengan cadangan transaksi dalam kuartal kedua 2021,” kata perusahaan. “Transaksi ini akan mendapat persetujuan oleh pemegang saham Celcom dan Digi, penerimaan persetujuan peraturan dan syarat dan ketentuan adat lainnya. . “

Lihat Juga :   Skypark Link: Perkhidmatan tren KTM dari KL Sentral ke Lapangan Terbang Subang kini berharga RM3.50

Lebih besar, ya. Lebih baik? Kita akan lihat.


Gabungan dua penyedia perkhidmatan telekomunikasi terbesar di Malaysia semestinya menghasilkan pemimpin pasaran baru untuk masa depan yang dapat diramalkan, dengan entiti baru – yang akan disebut sebagai Celcom Digi Berhad – yang akan memiliki pangkalan pengguna yang berjumlah 19 juta orang – terbesar di Malaysia.

Sekiranya kenyataan media rasmi ada, tujuan penggabungan adalah untuk membentuk “telco Malaysia terkemuka” dengan rancangan besar untuk menggunakan sumber daya yang baru digabungkan untuk menyokong usaha negara untuk mencapai kecekapan 5G dan memanfaatkan yang lain peluang untuk kemajuan telekomunikasi.

“Di mana kesambungan adalah pendorong digitalisasi yang kritikal, industri telco akan memainkan peranan penting dalam menyokong keputusan pemerintah untuk melacak perkhidmatan 5G dengan pantas dan memberikan kelajuan dan perkhidmatan jalur lebar berkualiti tinggi di mana-mana,” kata siaran akhbar. “Ini akan menjadi pertanda baik bagi pelanggan sebagai langkah yang akan meraih keuntungan bagi ekonomi dan industri. “

Dari segi sejarah, penyedia perkhidmatan Malaysia terkenal terkenal kerana menawarkan kualiti perkhidmatan yang lebih rendah dan ketinggalan teknologi jika dibandingkan dengan syarikat telekomunikasi dari negara jiran.

Pada bulan Julai 2020, terungkap bahawa tidak kurang dari lima syarikat telekomunikasi Malaysia termasuk Maxis, Digi, dan Celcom telah dikenakan denda US $ 1,1 juta (RM4,6 juta) hanya kerana menawarkan perkhidmatan yang berada di bawah standard yang dapat diterima yang digariskan oleh Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM).

Dengan persaingan di pasaran yang kini semakin rendah, pengguna Malaysia dapat segera merasakan keprihatinan mereka mengenai kualiti rangkaian yang buruk dan perkhidmatan pelanggan dibenarkan.

Lihat Juga :   Semakan Status Temu Janji Pemberian Vaksin COVID-19

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!