CEO memecat 900 pekerja melalui panggilan Zoom sejurus sebelum musim cuti

CEO memecat 900 pekerja melalui panggilan Zoom sejurus sebelum musim cuti

Bayangkan ini — hampir Krismas, anda bekerja dari rumah dan anda dijemput ke panggilan Zoom daripada bos anda bersama-sama rakan sekerja anda. Ingatkan anda akan mendapat bonus atau berita gembira atau ucapan krismas, tetapi sebaliknya, anda diberi cuti selama-lamanya. 

Ini lah yang dihadapai oleh 900 pekerja sebuah syarikat di US apabila ketua eksekutif syarikat gadai janji digital Better.com mengumumkan pemecatan dalam panggilan tiga minit yang kini telah menjadi tular.

“Saya tidak mahu melakukan ini, kali terakhir saya melakukan ini, saya menangis,” kata pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Vishal Garg, 43, semasa panggilan itu.


“Jika anda menerima panggilan ini, bermakna anda adalah sebahagian daripada kumpulan malang yang diberhentikan kerja. Pekerjaan anda ditamatkan, berkuat kuasa serta-merta,” katanya.

Beberapa sebab yang dipetiknya untuk memberhentikan kerja, hanya beberapa minggu sebelum Krismas, termasuk keadaan pasaran, produktiviti dan prestasi.

Menurut laporan media, syarikat itu menjelaskan bahawa mereka memberhentikan 9% kakitangan syarikat di AS dan India — dan bukannya 15 peratus katanya semasa panggilan itu.

Syarikat itu diasaskan pada 2016 dan telah menerima pelaburan AS$750 juta dan akan diumumkan tidak lama lagi menurut CNN.

Ini bukan kali pertama Garg membuat berita itu. Dalam laporan Forbes 2020, dia pernah menghantar e-mel kepada pekerja yang berkata: “Anda terlalu lambat. Anda adalah sekumpulan ikan lumba-lumba bodoh dan… ikan lumba-lumba bodoh terperangkap dalam jaring dan dimakan oleh jerung. Jadi hentikan. Berhenti. Hentikan sekarang. Awak memalukan saya.”

Lihat Juga :   PM: Semua pelajar universiti Malaysia akan mendapat bantuan eWallet RM200 tanpa mengira umur

Pada 2020, pakar berkata banyak syarikat telah menjalankan latihan pemberhentian dalam talian kerana pengaturan kerja dari rumah, sementara itu, peguam pekerjaan mendapat lebih banyak permintaan mengenai pakej pemberhentian.

Sumber : AsiaOne.com

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!