Cermin Mata Berkabus Pakai Topeng Muka, Ini Cara Mengatasinya

cara taknak bagi cermin mata berkabus ketika pakai mask

Mengapa cermin mata berkabus semasa saya memakai topeng muka?

cermin mata berkabus ketika pakai mask
Ilmu di sebalik mengapa kacamata kita kabut ketika kita memakai topeng agak mudah. Semasa kami memakai topeng kami, nafas hangat keluar dari bahagian atas topeng dan mendarat di lensa cermin mata kami yang lebih sejuk. Apabila itu berlaku, ia akan menyebabkan pemeluwapan, atau kabut. Anda mungkin melihat kesan yang serupa ketika memakai gelas dengan selendang atau baclava pada musim sejuk, atau ketika membuka pintu ketuhar yang panas.

Jadi, Macam mana cara mengelakkan cermin mata saya kabus ketika memakai

Berita baiknya adalah bahawa masalah ini bukanlah perkara baru, dan doktor dan pakar bedah telah menemui beberapa cara untuk mencegah kacamata berkabut. Berikut adalah beberapa cara terbaik yang patut anda cuba untuk memastikan kacamata anda tidak berkabus.

  • Letakkan tisu di bahagian atas topeng: Sekiranya anda melipat tisu secara mendatar dan meletakkannya di antara wajah anda dan bahagian atas topeng anda – sehingga ia terletak di atas jambatan hidung anda – kelembapan dari nafas anda akan diserap oleh tisu bukannya memukul lensa cermin mata anda.

  • Beli topeng yang membentuk hidung anda: Topeng yang mempunyai dawai lentur membolehkan anda membentuknya di sekitar jambatan hidung anda, menyekat udara hangat yang dihembus dari mulut anda.

  • Basuh cermin anda dengan air sabun: Menurut artikel The Royal College of Surgeons of England, mencuci gelas anda dengan air sabun meninggalkan filem nipis yang mengurangkan ketegangan permukaan dan menyebabkan molekul air menyebar secara merata ke lapisan yang telus, ini boleh mengelakkan dari berlaku kabus pada cermin mata anda.
Lihat Juga :   Cara Check Kelajuan Internet

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!