ChatGPT telah menyelamatkan anjing peliharaan daripada penyakit

apakah chatgpt

ChatGPT terus memukau dengan kecerdasan buatannya kerana orang ramai terus menemui kes penggunaan yang berbeza setiap hari. Anda mungkin telah menggunakan chatbot berasaskan AI ini untuk menulis artikel, membuat kerja rumah dan sebagainya.

Menurut Gizmochina (31/3), dalam satu kejadian yang luar biasa, versi GPT-4 AI terbaru OpenAI ChatGPT berjaya menyelamatkan nyawa seekor anjing dengan memberikan diagnosis yang betul tentang keadaan perubatannya walaupun doktor haiwan tidak dapat melakukannya.

Seorang pengguna Twitter Cooper (@peakcooper) mendakwa bahawa ChatGPT menyelamatkan nyawa anjingnya Sassy dengan mendiagnosis keadaan darah yang walaupun doktor haiwan gagal mendiagnosis. Pengguna mengatakan bahawa Border Collienya menderita penyakit bawaan kutu dan sedang dirawat untuk perkara yang sama. Keadaannya kelihatan agak pulih tetapi simptomnya mula bertambah teruk selepas beberapa lama walaupun ubat yang ditetapkan.

Cooper menyedari bahawa gusi anjing itu pucat, dan apabila dia membawanya kembali ke doktor haiwan, anemianya lebih teruk daripada sebelumnya. Walau bagaimanapun, hasil jangkitan bersama yang dikaitkan dengan penyakit bawaan kutu kembali negatif. Kesihatan anjing itu terus merosot tetapi doktor haiwan tidak dapat mencari apa yang salah.

Pemilik haiwan peliharaan itu dinasihatkan untuk menunggu dan melihat bagaimana keadaan rakannya yang berbulu itu berkembang. Walau bagaimanapun, Cooper memutuskan untuk mengambil keputusan sendiri dan memutuskan untuk mengambil bantuan bot sembang OpenAI. Dia menerangkan diagnosis perubatan anjingnya kepada GPT-4 dengan terperinci.

Chatbot mencadangkan bahawa ujian darah dan keputusan ujian Sassy boleh disebabkan oleh pelbagai keadaan asas, termasuk anemia hemolitik pengantara imun (IMHA). Cooper membawa maklumat ini ke doktor haiwan kedua, dan selepas beberapa ujian, doktor mengesahkan bahawa cadangan ChatGPT 4 adalah betul. Dengan rawatan yang sewajarnya, Sassy mula pulih, dan kini, dia hampir kembali seperti biasa.

Lihat Juga :   Kenali Jurubahasa Bahasa Isyarat yang Viral Ini

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!