10 Chef Terkaya di Dunia 2020

Chef Terkaya Di Dunia

10 Chef Terkaya di Dunia 2020

 

Suatu ketika dahulu, kebiasaanya kemasyhuran dan kekayaan adalah dimiliki dan di dominan oleh pelakon, penyanyi dan bintang sukan, tetapi dalam beberapa tahun terakhir, kekayaan ini itu juga menyebar ke dapur. Dan menghasilkan beberapa chef yang dapat membuat duit/pendapatan yang tinggi. Di dalam post kali ini, kami senaraikan sepuluh individu yang merupakan 10 chef terkaya di dunia.

Oleh kerana chef /pakar masakan dunia ini menggabungkan ilmu masakan mereka bukan sahaja pada slot TV tradisional, tetapi juga mengembangkan jenama mereka ke Instagram dan beberapa social media lain menyebabkan baki bank mereka meroket naik.

Tetapi siapa yang berjaya meraih tempat teratas? hasilnya adalah 10 chef terkaya di dunia.

 

10. Marco Pierre White

chef terkaya di dunia

Nilai bersih yang dianggarkan: $ 40 juta (RM 174 juta)

Setelah meninggalkan sekolah tanpa wang, tanpa kelayakan dan prospek, Marco Pierre White memulakan kerjaya kulinernya yang terkenal di restoran Le Gavroche yang berprestij di London. Sepanjang tahun 1980-an dan awal tahun 1990-an, reputasinya yang berkembang pesat menjadikannya menjadi koki termuda – pada usia 33 tahun – dianugerahkan tiga bintang Michelin.

Beliau yang berusia 57 tahun sekarang, bertanggungjawab untuk membimbing sejumlah tukang masak terkenal. Walaupun telah bersara dari dapur pada tahun 1999, White terus memperoleh pulangan kewangan yang besar dari pelbagai projek televisyen dan buku masakannya, serta pelbagai kerjasama perniagaannya. Warisannya yang paling berkekalan, mungkin, adalah perangainya yang berapi-api; bagaimanapun, mana-mana lelaki yang boleh membuat Gordon Ramsay menangis pastinya bukanlah orang biasa-biasa.

 

9. Ina Garten

chef terkaya di dunia

Barefoot Contessa


Dianggarkan nilai bersih: $ 50 juta (RM 218 juta)

Walaupun berada di kedudukan ke-9, Ina Garten tetap menjadi contoh mengapa tidak pernah terlambat untuk membuat perubahan kerjaya.

Pada mulanya beliau adalah seorang penganalisis di Rumah Putih, dia bertanggungjawab untuk menulis kertas dasar mengenai tenaga nuklear pada tahun 1970-an – sambil kerja sambilan sebagai pemaju hartanah.

Hasil pendapatan/dan duit dari usahanya itu, Garten membeli kedai makanan Barefoot Contessa yang terkenal sekarang pada tahun 1978, di mana ia masih kekal sehingga tamat tempoh pajakannya pada tahun 2004.

Individu yang berusia 72 tahun itu berjaya menaikan kejayaan jenama dia, seperti mengeluarkan buku masakan dan rangkaian runcit bernilai berjuta-juta. Dan dia telah menggunakan kekayaannya dan latar belakang politiknya untuk menyumbang kepada kempen presiden beberapa calon Demokrat, sementara dia terus menghasilkan buku masakan terlaris seperti Cook Like a Pro 2018.

 

8. David Chang

 

10 chef terkaya di dunia

Fortune

 

Anggaran nilai bersih: $ 60 juta (RM 261 juta)


Sebagai pendatang baru yang berkaitan dengan adegan koki selebriti, David Chang perlahan-lahan membuat gelombang dengan jenama restoran Momofuku, memperoleh dua bintang Michelin pada tahun 2009 dan mengembangkan jenamanya di seluruh dunia sejak itu.

Lihat Juga :   8 Dropshippers Murah & Percuma.

Dilatih di Institut Kulinari Perancis yang berprestij (sekarang dikenali sebagai Pusat Kuliner Antarabangsa) di New York City, Chang bekerja di beberapa restoran santapan sebelum membuka bar mi pertamanya pada tahun 2004.

Popular di kalangan tempat makan East Village yang bergaya, yang terbaik- menjual buku masakan Momofuku dengan banyak mendapat sambuatan. Chef yang berusia 42 tahun ini juga telah membina profil medianya di rancangan TV seperti Treme dan MasterChef Australia, sementara siri asalnya Netflix 2018 Ugly Delicious baru-baru ini diperbaharui untuk musim kedua.

 

7. Emeril Lagasse

chef terkaya di dunia

Eater

 

Dianggarkan bernilai bersih: $ 60 juta (RM 261 juta)

Dididik di sekolah kuliner Universiti Johnson & Wales yang terkenal di dunia, Emeril Lagasse menggantikan Paul Prudhomme yang terkenal sebagai chef eksekutif restoran Istana Komandan di New Orleans pada tahun 1985, sehingga melancarkan kerjayanya sendiri dan membenarkannya membuka restoran pertamanya pada tahun 1990.

Sejak itu, dia telah menjadi pemilik dan koki eksekutif dari 11 pertubuhan tersebut di seluruh AS. Sebagai tambahan, penduduk asal Massachusetts yang berusia 59 tahun ini telah tampil dan membuat banyak pertunjukan masakan dan talent shows, serta dalam beberapa produksi filem dan TV.

Walaupun sebahagian besar kekayaan bersihnya berasal dari banyak tawaran penjualan barang dagangan dan ‘endorsement deals’, dia juga telah mengeluarkan beberapa buku masakan yang memfokuskan pada resipi Cajun / Creole, dengan beberapa hidangan pedas khasnya bahkan dipilih oleh NASA untuk menjadi sebahagian daripada menu di Stesen Angkasa Antarabangsa pada tahun 2006.

 

6. Rachael Ray

chef terkaya di dunia

Rachael Ray

Anggaran nilai bersih: $ 77.5 juta (338 juta)

Setelah mengajar kursus memasak selama 30 minit di kampung halamannya di Albany, dia telah ditawarkan oleh rangkaian TV tempatan dan, setelah penerbitan buku pertamanya 30-Minute Meals, ditandatangani ke Food Network pada tahun 2001.

Chef 50 tahun itu telah menonjol diri dalam beberapa pertunjukan yang berjaya sejak itu, termasuk racangan bersiri 30-Minute Meals selama hampir 11 tahun,beliau juga telah menandatangani beberapa tawaran dengan beberapa syarikat besar seperti Dunkin ‘Donuts, AT&T dan Westpoint Homes.

Dia berjaya memenangi tiga Anugerah Emmy untuk karyanya di televisyen, dan juga menerbitkan hampir 30 buku masakan, membuatnya salah satu usahawan wanita paling berjaya sepanjang masa.

 

5. Thomas Keller

10 chef terkaya di dunia
Richard Drew / AP


Dianggarkan nilai bersih: $ 80.0 juta (RM 348 juta)

Dibesarkan di dapur restoran ibunya, Thomas Keller selalu ditakdirkan untuk menjadi tukang masak, tetapi di bawah bimbingan Master Chef Roland Henin yang lahir dari Perancis, impian ini tiba-tiba menjadi realiti.

Lihat Juga :   Budak lelaki berusia 9 tahun adalah YouTuber paling kaya dengan pendapatan AS $ 29.5 juta 2020

Terpelajar dalam seni masakan Perancis yang kompleks, Keller kemudiannya menjadi apprenticed di berbagai restoran berbintang Michelin di New York dan Paris, berjaya membuka restoran pertamanya, Rakel – tempat biasa bagi bankir Wall Street.

Namun, setelah kejatuhan pasaran saham pada akhir tahun 1980-an, Keller berpindah ke California, membuka restoran The Laundry Laundry dan menerima banyak anugerah masakan, termasuk tiga bintang Michelin dan anugerah James Beard.

Sejak itu, dia telah membuka beberapa restoran lain yang diterima baik di AS, sementara lelaki berusia 64 tahun itu juga mendapat pendapatan tambahan dari pelbagai produk masakan dan peralatan dapurnya. Dia juga telah berunding dengan beberapa produksi Hollywood, termasuk komedi Adam Sandler, Spanglish, dan Pixar klasik, Ratatouille.

 

4. Wolfgang Puck

chef terkaya di dunia

Anggaran nilai bersih: $ 82.5 juta (RM 359 juta)

Seperti Ray, Wolfgang Puck memperolehi pendapatan dari usaha perniagaannya Wolfgang Puck Companies di mana pendapatan mereka meningkat pada tahun 2018.

Chf ini bertanggungjawab untuk beratus-ratus restoran, kedai ekspres dan operasi kuliner, orang Austria ini juga mengawasi empayar barangan, produk runcit dan perkhidmatan katering yang luas; semuanya jauh dari usia awal 69 tahun sebagai apprentice di Hôtel de Paris Monte-Carlo di Monaco.

Sejak membuka restoran Spago yang terkenal di Los Angeles pada tahun 1982, Puck telah terbiasa dengan gaya hidup Hollywood. Selain penampilan di CSI, The Simpsons and Frasier, penerima bintang Michelin empat kali ini juga bertanggung jawab untuk menjalankan perkhidmatan makan malam pada upacara Oscar tahunan, dan juga secara aktif menyokong banyak badan amal yang menjadi pelindungnya.

 

3. Gordon Ramsay

chef paling kaya di dunia

High Times

Anggaran nilai bersih: $ 190 juta (£ 143.9 juta)

Walaupun mempunyai karekter yang menakutkan, dan ramai yang mempertikaikan etika kerja beliau. Restoran Ramsay telah dianugerahi 16 Bintang Michelin itu adalah sangat  luar biasa (7 daripadanya telah dikekalkan). Sementara Gordon Ramsay Holdings – yang menguruskan perusahaan perniagaannya – secara berkala mencapai pendapatan 8 angka setiap tahun.

Walaupun, dengan pengakuannya sendiri, Ramsay lebih suka dinilai berdasarkan masakannya. Sebahagian besar pendedahannya datang melalui karya TVnya, di mana keperibadiannya yang berapi-api selalu menarik berjuta-juta penonton dalam rancangan seperti Kitchen Nightmares, Hell’s Kitchen dan The F Word.

Dia juga mengambil peranan sebagai konsultan eksekutif dan muncul dalam beberapa produksi TV berprofil tinggi seperti The Simpsons, New Girl dan Extras.

 

2. Nobu Matsuhisa

FB Report

Lihat Juga :   8 usahawan serai raih hasil jualan RM164,000 semusim

Anggaran nilai bersih: $ 200 juta (£ 151.5 juta)

Sekiranya anda pernah makan di Nobu, maka anda patut kenal dengan Chef Nobu Matsuhisa ini.

Chef berusia 70 tahun itu memiliki rantaian restoran yang popular yang berkongsi bersama (co-own) dengan pelakon popular Robert De Niro.

Robert De Niro adalah merupakan ‘regular customer’ Matsuhisa di Restaurant pertamanya di Beverly Hills.

Setelah dipujuk untuk meninggalkan Tokyo pada tahun 1973 ke Peru, Matsuhisa mula mengabungkan bahan masakan Peru ke dalam masakan tradisional Jepunnya,

Banyak petua ini telah dikongsi dalam koleksi buku masakannya (yang terbaru, World of Nobu, dijadualkan pada bulan April 2019).

Pelaburannya bersama De Niro adalah – termasuk hotel di Las Vegas, Manila dan, pada bulan Julai 2019, Chicago – terus berkembang. Kadang-kadang, Matsuhisa juga muncul di layar dengan pelanggan A-listnya.

Beliau juga telah juga telah memainkan watak kecil di dalam Casino, Memoirs of a Geisha dan Austin Powers di Goldmember.

 

1. Jamie Oliver

Chef Terkaya Di Dunia

The Globe and Mail

Dianggarkan bernilai bersih: $ 372 juta (RM 1426 juta)

Masih duduk dengan bangga di tangga atas dan merupakan chef terkaya di dunia. Sungguh hebat bukan. 

Sejak bermula sebagai chef pastri di bawah Antonio Carluccio dan Gennaro Contaldo (dari Greedy Italians). Chef yang berusia 43 tahun itu bekerja di banyak rancangan televisyen. Beliau juga banyak menghasilkan buku masakan terlaris yang memfokuskan pada peningkatan diet anak-anak.

Dia juga telah memperoleh beberapa tawaran iklan yang menguntungkan, baru-baru ini dengan rangkaian pasar raya UK Tesco.

Namun, itu bukan sekadar kejayaan senang. Jamie’s Italian, usaha utama Jamie Oliver Restaurant Group, telah menyaksikan 12 daripada cawangannya di UK ditutup pada tahun lalu dengar hutang sekitar £71 juta  (RM 409 juta) – termasuk gaji lebih dari £2 juta (RM 11.3 juta) – dengan syarikat yang sakit itu seperti itu, maka ianya sangat susah untuk mencari pelaburan baru bagi menjamin masa depannya. Oliver juga dikritik karena urusan perniagaannya dengan syarikat gergasi minyak Shell.

Walaupun terdapat banyak halangan ini, siri televisyen terbarunya Jamie Cooks Italy (dan buku resipi yang diterbitnya) telah mendapat kejayaan besar, dan buku  5 Ingredients diterbitkan pada Januari 2019.

 

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!