Ciri-ciri kesihatan pada Apple baru akan memberi tumpuan baru kepada teknologi penjagaan orang tua

apple watch untuk orang tua

Ciri kesihatan baru Apple akan tersedia untuk sesiapa sahaja yang mempunyai iPhone. Tetapi dua alat yang diumumkan di WWDC 2021, ketahanan berjalan dan kemampuan untuk berkongsi data kesihatan dengan ahli keluarga, sangat berguna untuk orang dewasa yang lebih tua.

Orang yang bekerja dengan orang dewasa lebih tua gembira kerana syarikat seperti Apple berminat dengan teknologi yang boleh digunakan untuk kumpulan ini. Pakar telah bertahun-tahun kecewa kerana syarikat tidak merancang produk untuk memenuhi keperluan demografi itu. Terdapat beberapa percubaan untuk memperkenalkan alat baru, tetapi tidak ada yang menarik, kata Richard Schulz, seorang psikologi sosial yang mempelajari penuaan di University of Pittsburgh.

“Saya rasa alasannya adalah bahawa “big boys” – syarikat seperti Apple – tidak pernah masuk ke dalamnya,” kata Schulz. Ciri-ciri baru adalah isyarat bahawa arus mula berubah. “Apple sudah masuk ke dalam ini dan ianya adalah sesuatu yang hebat.”

RASA NAK JATUH

apple watch untuk orang tua

Ciri pertama, penunjuk ketahanan berjalan (walking steadiness indicator), dan ianya menyasarkan kepada masalah utama bagi orang tua iaitu ‘jatuh’.

Jatuh adalah antara penyebab kepada kemalangan, kecederaan dan kematian bagi warga emas, dan kos untuk penjagaan dan kesembuhan adalah boleh mencapai berbilion-bilion ringgit setiap tahun. Para penyelidik telah mengkaji kejatuhan – dan berusaha mencari cara untuk mencegahnya – selama beberapa dekad, kata Jacob Sosnoff, yang mempelajari mobiliti di jabatan sains terapi fizikal dan pemulihan di Pusat Perubatan Universiti Kansas.

“Kami dapat melakukan pekerjaan yang sangat baik di makmal mengukur gangguan berjalan kaki dan membuat ramalan dan cadangan, tetapi kami tidak begitu baik di dunia nyata,” kata Sosnoff.

Lihat Juga :   Aplikasi Move to iOS, Cara Apple untuk Menarik Pengguna Android

Ciri kemantapan berjalan kaki Apple bertujuan untuk mengesan orang semasa mereka menjalani kehidupan seharian. Ia menggunakan metrik seperti kecepatan berjalan, panjang langkah, dan waktu kedua kaki bersentuhan dengan tanah untuk memantau seberapa stabil pengguna nya. Ia hanya dapat diukur pada iPhone, bukan Apple Watch, kerana beberapa metrik harus dihitung sedekat mungkin dengan pinggul, kata Apple – jadi di dalam poket atau beg berfungsi dengan baik.

Apple Watch sudah mempunyai fitur pengesanan jatuh yang dapat mendorong pengguna untuk memanggil perkhidmatan kecemasan atau secara automatik membuat panggilan jika pengguna tidak bergerak selama sekitar satu menit. Keupayaan iPhone baru memfokuskan pada ramalan, bukannya tindak balas: ia dapat memberi tahu orang-orang jika mereka berjalan dengan stabil dan mengeluarkan amaran jika menganggap mereka berisiko meningkat. Apple mengatakan sistem ini berdasarkan data yang dikumpulkan semasa kajian klinikal yang merangkumi lebih 100,000 peserta dari semua peringkat umur..

Sumber : TheVerge

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!