Ciri Kill Switch Maybank kini boleh membekukan kad kredit dan caj anda

Selepas memperkenalkan ciri Kill Switch awal tahun ini, Maybank telah mengumumkan tambahan keselamatan baharu yang membolehkan pengguna menyekat kad kredit dan caj mereka buat sementara waktu daripada sebarang penggunaan selanjutnya. Ini ialah ciri baharu yang boleh diaktifkan oleh pelanggan jika mereka mengesyaki kompromi pada butiran kad mereka.

Kill Switch Maybank

Menurut Maybank, alat tambah keselamatan baharu ini adalah sebahagian daripada usaha berterusannya untuk meningkatkan lagi keselamatan perbankan dalam taliannya dan komitmen kuat untuk memerangi penipuan dalam talian dengan memberi kuasa kepada pelanggannya untuk mengawal serta-merta. Sebelum ini, Maybank telah membenarkan pengguna membekukan kad MAE mereka dan juga menyahaktifkan akses Maybank2u mereka buat sementara waktu. Untuk mengukuhkan keselamatan perbankan dalam taliannya dan untuk mewujudkan platform digital yang lebih selamat, Secure2U Maybank kini merupakan satu-satunya kaedah kebenaran untuk transaksi FPX dalam talian untuk semua jumlah sejak 5 April 2023.

Pengguna boleh mengaktifkan ciri tambahan baharu ini melalui laman web Maybank2u atau aplikasi MAE. Setelah Kill Switch untuk kad kredit dan kad caj didayakan, semua transaksi keluar akan disekat dan tidak akan diproses.

Sebagai langkah berjaga-jaga keselamatan, pelanggan hanya boleh mengaktifkan semula kad mereka melalui proses pengesahan di cawangan terdekat atau melalui Khidmat Pelanggan Kumpulan Maybank di 1300 88 6688. Langkah itu diperlukan untuk menghalang penipu atau mana-mana pihak yang diberi kuasa daripada mendapat akses kepada kad pembayaran anda.

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *