Ciri PiP di YouTube & Youtube Shorts Akan Menemui Pengguna Tidak Lama Lagi

youtube pip & shorts

YouTube yang baru sahaja mengumumkan bahawa pengguna iOS juga akan dapat menikmati ciri PiP (gambar dalam gambar).

Fungsi ini membolehkan pengguna untuk terus menonton video YouTube dalam bentuk pemain mini, sehingga mereka dapat mengakses hal-hal lain di komputer mereka.

Sumber dari 9to5Google, Ahad (20/6/2021), ciri YouTube PiP ini juga akan boleh digunakan untuk iPad.

youtube pip

“Kami mula melancarkan PiP kepada anggota YouTube Premium dan merancang untuk melancarkannya kepada semua pengguna iOS di Amerika Syarikat,” tulis syarikat itu mengenai ciri tersebut. Untuk pengguna dari negara lain, sama-samalah kita tunggu. 

Namun, berdasarkan carian, ciri ini akan dilancarkan secara beransur-ansur kepada sejumlah pengguna terlebih dahulu. Google sendiri belum mendedahkan jadual pelancaran ciri PiP untuk semua pengguna iOS.

Untuk makluman, ciri PiP itu sendiri di iPhone dan iOS sebenarnya telah wujud sejak iOS 4. Namun, ciri ini tidak menyokong sepenuhnya aplikasi YouTube. Ciri ini sebelum ini hanya menyokong video YouTube yang diakses dari browser Safari. Oleh itu dengan sokongan rasmi dari YouTube, ciri ini dapat diakses oleh semua pengguna.

YouTube Sedia Berbelanja USD 100 juta untuk Pembuat Kandungan di Seluar Pendek

Sebaliknya, YouTube baru sahaja melancarkan ciri baru bernama Shorts di platformnya bulan lalu. Ciri baru ini membolehkan pencipta memuat naik video pendek yang disebut-sebut sebagai pesaing kepada TikTok.

youtube shorts

sumber : 9to5google

Mengikuti ciri ini, YouTube kini telah mengumumkan dana untuk pencipta yang dapat mencipta dan memuatnaik video hit di Shorts. Sumber dari NDTV, Ahad (16/5/2021), dana yang dikeluarkan mencapai USD 100 juta.

Pembiayaan itu, yang dinamakan YouTube Shorts Fund, akan mula diedarkan kepada pencipta dari 2021 hingga 2022. Dana ini kemudian akan diberikan kepada pembuat video di Shorts dengan jumlah penonton yang paling banyak.

Lihat Juga :   HBO Max Secara Rasmi Ke Malaysia: Tarikh Pelancaran Masih Tidak Diketahui

YouTube juga mengatakan bahawa program ini tidak terhad kepada pencipta dalam Program Rakan YouTube. Oleh itu, pencipta yang membuat kandungan asli di Seluar pendek dan memenuhi syarat Garis Panduan Komuniti boleh turut serta.

Pendekatan Baru YouTube


“Kerana Shorts adalah cara baru di YouTube, kami mengambil pendekatan baru untuk monetization dan memberi penghargaan kepada pencipta kerana kandungannya,” tulis YouTube mengenai program tersebut.

Perlu diketahui, YouTube Shorts sendiri hanya boleh diakses oleh pengguna di Amerika Syarikat dan India. Lebih banyak maklumat mengenai program ini akan diumumkan dalam beberapa minggu ke depan.

Leave a Reply

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: