Cloud Computing AWS akan membuka pusat data di Malaysian Dengan Pelaburan sebanyak US$6 Billion

Malaysia bersedia untuk menikmati kemasukan pelabur-palabur yang besar dalam ruang pengkomputeran awan selepas Amazon Web Services (AWS) — penyedia utama teknologi pengkomputeran awan di dunia — mengumumkan jumlah pelaburan sebanyak AS$6 bilion (RM25.5 bilion) ke dalam negara menjelang tahun 2037.

Langkah ini termasuk penubuhan Wilayah AWS di Malaysia dengan tiga Zon Ketersediaan (Availability Zones), dan pelanggan Malaysia seharusnya dapat menikmati akses lebih pantas kepada platform awan syarikat untuk tujuan menjalankan perkhidmatan dan aplikasi berasaskan web mereka sendiri.

Ini menandakan pelaburan sektor teknologi terbesar ke Malaysia setakat ini, dan Perdana Menteri Anwar Ibrahim telah memuji kemasukan AWS sebagai langkah yang akan membawa kepada inovasi yang lebih besar dan lebih banyak pelaburan ke dalam negara.

“Membawa akses kepada infrastruktur AWS bertaraf dunia, teknologi termaju dan program kemahiran digital termaju ke Malaysia akan membuka peluang untuk perniagaan tempatan membina dan mengembangkan global, memupuk tenaga kerja yang didayakan secara digital, merangsang penciptaan pekerjaan dan menyampaikan pertumbuhan ekonomi jangka panjang ,” katanya.

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, Wilayah AWS baharu di Malaysia akan membawakan tiga Zon Ketersediaan, dan akan menjadikan jumlah keseluruhan kepada 99 di seluruh dunia. Di Asia Pasifik, Wilayah AWS Malaysia akan menjadi sebahagian daripada 12, termasuk yang akan ditubuhkan di Thailand.

Zon Ketersediaan ini berfungsi dengan agak jauh antara satu sama lain untuk menghalang satu kegagalan daripada mengganggu operasi perniagaan pelanggan mereka, dan setiap zon mempunyai sistem kuasa, penyejukan dan keselamatannya sendiri serta disambungkan melalui rangkaian yang sangat pantas.

Sekiranya satu zon tertentu gagal, zon yang lain akan terus berjalan, dan jika pelanggan memerlukan aplikasi mereka sangat dipercayai, mereka mungkin menggunakan berbilang zon dan wilayah untuk memastikan perlindungan maksimum terhadap sebarang isu yang mungkin timbul.

Lihat Juga :   Pembayaran Tol Menggunakan Kad Touch ‘n Go Akan Dihentikan Pada 2025

Pada masa ini, AWS sudah mempunyai beberapa pelanggan utama dari Malaysia, termasuk Astro, Axiata, Bank Islam, CelcomDigi, Petronas, dan Tenaga Nasional Berhad antara lain.

Untuk melihat senarai keseluruhan Zon Ketersediaan (Availability Zones), lawati halaman Wilayah Infrastruktur Global AWS, dengan mengikuti jadual di bawah.

Region Name Region Code
US East (Ohio) us-east-2
US East (N. Virginia) us-east-1
US West (N. California) us-west-1
US West (Oregon) us-west-2
Africa (Cape Town) af-south-1
Asia Pacific (Hong Kong) ap-east-1
Asia Pacific (Jakarta) ap-southeast-3
Asia Pacific (Mumbai) ap-south-1
Asia Pacific (Osaka) ap-northeast-3
Asia Pacific (Seoul) ap-northeast-2
Asia Pacific (Singapore) ap-southeast-1
Asia Pacific (Sydney) ap-southeast-2
Asia Pacific (Tokyo) ap-northeast-1
Canada (Central) ca-central-1
Europe (Frankfurt) eu-central-1
Europe (Ireland) eu-west-1
Europe (London) eu-west-2
Europe (Milan) eu-south-1
Europe (Paris) eu-west-3
Europe (Stockholm) eu-north-1
Middle East (Bahrain) me-south-1
South America (São Paulo) sa-east-1
AWS GovCloud (US-East) us-gov-east-1
AWS GovCloud (US-West) us-gov-west-1

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *