Cloud Storage Percuma untuk Gadget Anda

harga cloud storage mana satu pilihan

Cloud Storage Percuma untuk Notebook atau Gadget Anda

 

Pilihan terbaik cloud storage untuk notebook atau gadget anda. Cloud storage adalah kaedah termudah untuk menambah keupayaan penyimpanan notebook atau gadget anda anda. Anda bukan sahaja dapat memperoleh size gigabait simpanan tambahan secara percuma atau berbayar dengan harga yang berpatutan. Cloud storage ia juga berfungsi sebagai backup untuk data anda. Tidak kira apa yang berlaku pada peranti anda, fail yang disimpan di cloud tetap berada di cloud, anda boleh memuat turunnya pada bila-bila masa. 

Perkhidmatan cloud bukan sekadar memperluaskan kadar simpanan / storan data anda. Anda juga boleh membuat perkongsian (sharing) – sama ada sharing dokumen dengan rakan sekerja anda atau membuat sharing di antara PC desktop anda dapat melihat fail yang sama dengan komputer riba, telefon pintar dan iPad anda. Keupayaan untuk dapat membuat capaian kepada dokumen yang sama dari pelbagai peranti boleh memberi manfaat yang sangat besar.

Bagaimana Cloud Storage Berfungsi

Cloud storage merujuk kepada menyimpan fail anda di komputer yang berada di Google, Microsoft, Apple, atau pusat data lain.

Simpanan file di cloud storage yang menyimpan fail tersebut lebih mempunyai backup, keselamatan dan dilindungi dan ianya adalah lebih baik daripada storage di PC atau storan pada iPad anda, maksudnya anda mempunyai nilai perlindungan tambahan. Ini menjadikan cloud storage sebagai pilihan yang lebih selamat daripada membeli tambahan hardisk/storage untuk notebook atau gedget anda.

Berikut adalah pilihan cloud storage percuma yang anda boleh subscribe. kebiasaanya ianya adalah percuma untuk beberapa GB saiz storage. Jika anda ingin saiz yang lebih besar, anda boleh mengambil package yang berbayar. 

 

Apple iCloud Drive

harga icloud

Lihat Juga :   Macam Mana cara menukar background dalam TikTok?

iCloud Drive Apple sudah menjadi sebahagian daripada features pada setiap apple produk termasuk iPad. iCloud Drive adalah tempat iPad menyimpan backup dan digunakan untuk Foto iCloud.

Seperti yang dijangkakan, iCloud Drive adalah penyelesaian penyimpanan serba guna yang sangat baik untuk iPad. Walaupun ianya digunakan secara meluas di setiap peralatan iOS, ia agak terhad. Ia tidak menawarkan pengeditan dokumen yang sama, pencarian dalam dokumen, dan tambahan lain seperti yang ditawarkan oleh jenama lain.

Kelebihan penggunaan iCloud adalah kelajuan synchronize nya. Sangat pantas untuk mendapatkan fail yang baru sahaja anda masuk ke folder iCloud Drive dari komputer anda untuk muncul di iPad anda.

Foto iCloud adalah cara termudah untuk menyimpan cloud backup foto anda jika anda menggunakan iPad dan iPhone.

Akaun iCloud percuma dilengkapi dengan ruang penyimpanan 5GB, tetapi sebilangan orang yang mempunyai pustaka foto dan video yang besar mungkin ingin memperoleh membayar sehingga $ $0.99 sebulan dengan size 50 GB. Pilihan pelan lain termasuk $ 2.99 sebulan untuk simpanan 200GB dan $ 9.99 sebulan untuk 2 TB.

 

Dropbox

dropbox harga

Seperti juga iCloud. Dropbox juga adalah percuma untuk untuk package basic 2GB. Harga Dropbox  lebih mahal sedikit, di mana hanya menawarkan ruang kosong 2GB dan mengenakan $ 120 setahun untuk penyimpanan 2TB, tetapi berbaloi jika anda memerlukan fleksibiliti untuk bekerja dengan platform apa pun iaitu tanpa mengira apa OS dan apa sahaja perlalatan yang anda guna.

Dropbox adalah salah satu daripada beberapa pilihan cloud storage yang membolehkan anda menggunakan Adobe Acrobat untuk mengedit fail PDF di iPad anda.

Lihat Juga :   Facebook benarkan pekerja bekerja dari jarak jauh hingga akhir tahun 2020

Untuk penyuntingan biasa, seperti menambahkan teks atau tanda tangan, anda tidak perlu memuatkan Acrobat. Dropbox bahkan dilengkapi dengan pengimbas dokumen, walaupun jika anda mempunyai keperluan yang luas di bahagian pengimbasan, anda harus menggunakan aplikasi khusus.

Dropbox mempunyai keupayaan carian yang kuat dan menyokong menyimpan fail di luar laman web dan boleh membuat sharing di ke web.

 

Box

harga BOX cloud storage

Box hampir sama dengan Dropbox dari segi kebebasan penggunaan. Ia memiliki banyak ciri yang sama seperti Dropbox, termasuk kemampuan menyimpan dokumen untuk penggunaan luar talian dan memberikan komen pada dokumen, yang sangat bagus untuk ‘colabration’ .

Anda boleh mengedit fail teks pada Kotak tepat di aplikasi iPad, yang sangat mengagumkan. Walau bagaimanapun, ia tidak membenarkan pengeditan PDF dan ciri-cirinya tidak sebanyak seperti yang terdapat dalam Dropbox.

Satu bonus bagus ialah 10GB storan percuma, yang merupakan antara perkhidmatan memberikan cloud storage tertinggi. Walaupun pelan basic menghadkan saiz muat naik fail hingga 250MB, menarik untuk memindahkan foto dari iPad. Pelan premium membenarkan anda membuat muat naik saiz fail sehingga 5GB dan storan keseluruhan menjadi 100GB dengan hanya $ 10 sebulan.

 

Microsoft OneDrive

harga onedrive

Seperti yang dijangkakan, pilihan cloud storage Microsoft sangat sesuai untuk pengguna Microsoft Office. Ia dapat berinteraksi dengan lancar dengan Word, Excel, PowerPoint, OneNote, dan produk Microsoft yang lain. Ia juga berfungsi dengan baik untuk menandakan fail PDF tanpa perlu keluar dari aplikasi.

Sama seperti Dropbox dan beberapa perkhidmatan awan yang lain, anda boleh menetapkan OneDrive untuk membuat sandaran foto dan video anda secara automatik. Sangat pantas ketika memuat pratonton untuk semua fail kecuali fail Microsoft. Untuk dokumen Word atau spreadsheet Excel, OneDrive membuka aplikasi Word atau Excel untuk preview atau edit.

Lihat Juga :   TIKTOK DAN YOUTUBE MENGUMPUL DATA PENGGUNA TERBANYAK MANA-MANA ​​APLIKASI MEDIA SOSIAL

Tawaran yang terbaik di OneDrive adalah Plan Peribadi Office 365 yang memberikan penyimpanan dan akses 1TB ke Microsoft Office 365 dengan hanya $ 6.99 sebulan.

 

Google Drive

google drive harga

 

OneDrive Microsoft untuk aplikasi Microsoft manakala Google Drive adalah untuk aplikasi Google. Google Drive datang sekali dengan Google Doc, Form, dan Calendar Google.

Walau bagaimanapun, jika dibandingkan dengan produk lain, Google Drive adalah  ringan, interface yang kurang menarik dan paling lambat untuk sync fail anda.

Google Drive menawarkan kemampuan untuk membuat sandaran foto anda secara automatik, dan cukup cepat ketika melihat dokumen. Keupayaan carian kurang dan selain mengedit dokumen Google di aplikasi Google. Ianya dilengkapi dengan storan percuma sebanyak 15 GB, tetapi ini storan ini juga digunakan oleh Gmail. Jadi anda perlu membuat sesuatu yang perlu untuk memastikan email anda tidak disimpan terlalu lama. 

Google Drive menawarkan plan storan Google One 100GB dengan harga $ 1.99 sebulan atau 200GB dengan harga $ 2.99 sebulan. Harganya untuk 2 TB pula adalah $ 9.99 sebulan untuk 2 TB

 

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!