Covid-19: Empat lagi kematian yang direkodkan, membawa jumlah kepada lapan 8 kematian

photo by New Straits Times

photo by : New Straits Times

PETALING JAYA: Empat lagi kematian akibat virus Covid-19 telah dilaporkan, membawa kepada lapan kematian akibat 6.30 petang pada Sabtu (21 Mac), kata Datuk Seri Dr Noor Hisham Abdullah.

Dalam satu kenyataan pada hari Sabtu, Ketua Pengarah Kesihatan berkata kematian kelima itu melibatkan wanita berusia 79 tahun yang meninggal dunia pada 18 Mac selepas dia ditahan di Pusat Perubatan Borneo pada 16 Mac selepas demam dan batuk selama lima hari.

Kematian keenam, yang merupakan anak perempuan berusia 40 tahun dari mangsa kelima, pada mulanya diletakkan di Hospital Umum Sarawak pada 18 Mac selepas mengalami demam dan batuk sejak 7 Mac. Dia meninggal dunia pada 21 Mac lalu.

Kematian ketujuh melibatkan seorang warga Malaysia yang berumur 57 tahun yang mempunyai sejarah perjalanan ke Vietnam dan menghubungi seorang pesakit positif dengan Covid-19 dari cluster tabligh.

Dia ditahan di Hospital Kuala Lumpur pada 18 Mac selepas mengalami demam, batuk dan sakit tekak selama seminggu, sebelum bernafas terakhir pada 21 Mac.

Kematian yang kelapan itu melibatkan seorang lelaki berusia 69 tahun dari kelompok tabligh, yang ditahan di Hospital tumpat pada 16 Mac dan dipindahkan ke Hospital Raja Perempuan Zainab II pada 18 Mac selepas mengalami demam sejak 12 Mac lalu.

Dia akhirnya tewas kepada Covid-19 pada 21 Mac selepas keadaan kesihatannya merosot.

Sehingga 21 Mac, 153 kes baru Covid-19 dilaporkan telah membawa kepada 1,183 kes dan lapan kematian pada hari Sabtu (21 Mac).

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!