Dalam operasi pengubahan wang haram berbilion dolar Singapura, barang yang dirampas termasuk jam tangan RM24 juta dan beg Hermes RM 856000.

The Straits Times/ANN di SINGAPURA: Sebuah jam tangan jarang Patek Philippe bernilai lebih S$7 juta (RM24 juta) di pasaran sekunder dan beg tangan Hermes Birkin S$250,000 (RM856,000) dilaporkan antara barang yang dirampas dalam serbuan polis minggu ini berkaitan kes pengubahan wang haram berbilion dolar.

Item mahal ini sukar diperoleh, menurut tiga orang dalam industri dan pemilik perniagaan yang menjual semula barangan berjenama.

Sepuluh warga asing dengan pasport dari negara seperti China, Turki dan Kemboja telah ditahan pada hari Selasa sebagai sebahagian daripada siasatan anti-pengubahan wang haram.

Sejumlah $1 bilion tunai dan aset telah diambil, dibekukan atau diberikan sekatan perintah pelupusan, yang menghalang penjualannya.

Sembilan lelaki dan seorang wanita berusia 31 hingga 44 tahun itu didakwa terlibat dalam jenayah seperti pemalsuan, pengubahan wang haram dan menentang penahanan pada Rabu. Kesemua sepuluh adalah dari wilayah Fujian di China.

Lapan lagi hilang dan telah dimasukkan ke dalam senarai dikehendaki, manakala 12 lagi membantu siasatan.

Lebih 250 beg berjenama dan jam tangan, menurut polis, telah diambil semasa serbuan.

About Author

Lihat Juga :   Inilah Cara Anda Boleh Semak Status Pendaftaran Pemilih Anda Menjelang PRU15

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!