Dari Mana Syarikat-Syarikat Ini Mendapat Nama-nama Mereka

macam mana nama syarikat

Terdapat satu cerita di sebalik segala-galanya, terutamanya nama-nama jenama besar yang sering kita gunakan dalam kehidupan seharian kita.

Jadi, tidakkah ianya menarik untuk mengetahui cerita-cerita di sebalik nama-nama jenama terkenal untuk mengisi jurang pengetahuan anda sendiri atau dan nanti anda boleh becerita keapda rakan-rakan anda?

 

Activision Blizzard

Activision Blizzard dibentuk pada tahun 2007 oleh penggabungan dua gergasi permainan – Activision Publishing, Inc. dan Vivendi Games.

Pada masa penggabungan itu, Vivendi terkenal dengan studio permainannya – Sierra Entertainment dan Blizzard Entertainment.

Nama “Activision Blizzard” diilhamkan oleh nama-nama syarikat pertama dan salah satu studio permainan terbaik Vivendi.

 

activisio blizzard

 

Asus

Asus mendapat namanya dari mitologi Yunani yang mengambil empat huruf terakhir perkataan “Pegasus”, yang merupakan mitos Kuda Tuhan dan anak Poseidon yang boleh terbang. Oleh itu, “Asus”.

asus computer

 

AT & T
Asal nama “AT & T” cukup jelas dan hanya bermaksud “Syarikat Telefon dan Telegraf Amerika Syarikat”, yang mendefinisikan tujuan syarikat menjadi syarikat telekomunikasi AS.

at&t

 

Baidu
Baidu dipilih dari garis terakhir puisi Cina klasik berusia 800 tahun yang berakhir dengan penyair mencari wanita.

Secara harfiah, ia diterjemahkan sebagai beratus-ratus kali, tetapi dalam konteksnya, ia bermakna pencarian berterusan, untuk yang ideal.

 

baidu

 

Deviantart

Laman ini adalah tempat untuk mempamerkan untuk bermain dengan kreativiti mereka, menghasilkan karya seni yang luar biasa. 

Lihat Juga :   Bagaimana untuk Download MP3 secara Sah dan selamat?

lukisan di deviant art

 

eBay
Menariknya,  nama ebay sebenarnya adalah lebih panjang iaitu Echo Bay Technology Group. Setelah dipendekkan ke Echo Bay, pengasas terpaksa menukarnya ke eBay.com kerana, menurunya, EchoBay telah diambil oleh firma perunding yang terkenal.

asal usul ebay

 

Expedia

Pengasas Expedia, Richard Barton, memutuskan untuk meneruskan dengan nama “Expedia” selepas menggabungkan dua perkataan – “exploration” dan “speed” – untuk menentukan tujuan syarikat perjalanan dalam taliannya dalam namanya. Nama itu juga dipilih kerana harga yang rendah untuk domainnya.

Dalam kata-kata beliau, “Expedia = Exploration and Speed, huruf besar Scrabble (X) dan URL $ 9.99”.

 

asal-usul-nama-expedia

 

Foursquare

Pengasas Foursquare mahu nama yang menyeronokkan dan playfull name. Percubaan pertamanya di rangkaian sosial disebut Dodgeball.

asal-nama-foursquare

 

Lenovo

Pada tahun 1984, syarikat itu dimulakan sebagai “Legend”. Tidak sampai tahun 2002 bahawa CEO syarikat – Yang Yuanqing – merasakan keperluan untuk mengembangkan perniagaan secara global.

Dengan rancangan untuk melepaskan jenama komputernya, dia mengambil “Le” dari “Legenda” dan menerjemahkan perkataan “baru” kepada “novo” (dalam bahasa Latin) untuk menamakan “Lenovo” seperti, pada tahun 2003.

nama lenovo

 

Lotus

Mitch Kapor mendapat nama untuk syarikatnya dari kedudukan lotus atau ‘padmasana’. Kapor pernah menjadi guru Meditasi Transendental Maharishi Mahesh Yogi.

Lihat Juga :   Google Chrome di iOS akan boleh menggunakan Google Lens

nama lotus

 

Nintendo

Gergasi permainan video berasal dari  Jepun pada mulanya ditubuhkan sebagai sebuah syarikat yang mengeluarkan kad bermain. Perkataan “Nintendo” diilhami dari perkataan Jepun “Nintendou” yang terdiri daripada “nin” dan “sepuluh dou” yang diterjemahkan kepada “diamanahkan” dan “syurga” dalam Bahasa Inggeris, yang menyampaikan “

asal nama nintendo

 

Nokia

Apabila Fredrik Idestam, seorang Jurutera Finland dan pengasas Nokia, mencari peluang selepas menubuhkan industri pulpa kayu pertamanya, beliau membuka kilang kedua di Sungai Nokianvirta. Ia memberi inspirasi kepadanya untuk menamakan syarikatnya sebagai “Nokia AB”, yang kemudian menjadi pengeluar telefon terlaris.

logo nokia

 

Samsung

Samsung adalah sebuah syarikat yang berpusat di Korea, dan dalam bahasa hanja Korea “Samsung” diterjemahkan kepada “tri-bintang” atau “tiga bintang”. Perkataan “tiga” menandakan sesuatu yang “besar, banyak dan berkuasa”, yang bermaksud nama syarikat menandakan rancangannya untuk berkembang dengan pesat, seperti yang kita saksikan sekarang.

asal usul samsung

 

 

 

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!