Di Malaysia, BYD memperkenalkan Dolphin EV, yang bermula pada harga RM100,530.

Dolphin EV

Pembuat EV China BYD secara rasmi memperkenalkan Dolphin pada 27 Julai lepas seperti yang dijanjikan dalam kenyataan awal di platform media sosialnya. Selain itu, telah dinyatakan bahawa jenama itu akan menawarkan kedua-dua model rangkaian biasa dan lanjutan.

Secara ringkasnya, model Dolphin Standard Range mempunyai motor elektrik tunggal yang boleh membekalkan kuasa sehingga 70kW, iaitu 95 BHP, dan 180Nm tork. Menurut pengeluar, model EV ini memecut dari 0 hingga 100 km/j dalam 12.3 saat. Pek bateri 44.9kWh BYD Blade memberi kuasa kepada keseluruhan kereta, memberikan model Julat Standard jarak maksimum 340km pada cas penuh. Mengenai pengecasan, model julat biasa Dolphin EV mempunyai pengecas AC 7kW yang digabungkan ke dalam kereta, tetapi ia juga menyokong pengecasan pantas DC sehingga 60kW.

Model Julat Lanjutan Dolphin EV mempunyai bateri 60.48kWj yang lebih besar, yang meningkatkan julat WLTPnya kepada 427 km dan meningkatkan pecutannya daripada 0 hingga 100 km/j dalam masa tujuh saat sahaja. Ia menggunakan pengecas AC 7kW yang sama seperti model konvensional tetapi menawarkan pengecasan pantas DC yang lebih pantas sehingga 80kW. Oh, dan varian ini mempunyai suspensi berbilang pautan dan bukannya sistem rasuk kilasan model biasa.

Dari segi harga, BYD telah menetapkan harga runcit permulaan model julat asas pada RM99,900. Bagaimanapun, selepas membayar semua perbelanjaan biasa (pendaftaran, plat asas, dll.), harga permulaan sebenar ialah RM100,530. Harga runcit untuk model Julat Lanjutan bermula pada RM124,900, tetapi selepas membayar yuran yang sama seperti Julat Standard, jumlah itu berjumlah RM125,730.

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!